Exista 19 liste de candidaturi la nivel de circumscriptie ce nu respecta legea electorala, fiind alcatuite exclusiv din candidati de sex masculin, releva un raport al Coalitiei pentru Egalitate de Gen, potrivit Mediafax.

Femeile constituie aproape o treime din candidatii in alegerile parlamentare din 2016 (29%), dupa cum reiese din analiza realizata de Coalitia pentru Egalitate de Gen asupra listelor de candidati depuse de partidele politice pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016. In analiza au fost incluse listele formatiunilor politice care au inregistrat liste de sustinatori la nivel national (11 partide), precum si candidatii independenti. Nu au fost analizate listele partidelor cu candidati in cateva circumscriptii (precum Partidul Verzilor, PACT, BUN, Partidul Vrancea Noastra s.a.) si nici listele depuse de catre organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale.

Ponderea femeilor candidate pentru cele 11 partide analizate este: 28% pentru Camera Deputatilor si 32% pentru Senat.

''Este ingrijorator ca in mai multe circumscriptii din tara a fost incalcata legea electorala, care obliga partidele ca pe listele de candidati sa existe reprezentarea ambelor sexe (cel putin o femeie/cel putin un barbat), iar acest fapt nu a fost semnalat de nici o institutie publica pana in acest moment. Am constatat ca exista liste de candidaturi la nivel de circumscriptie ce nu respecta Legea nr.208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente, care prevede la art. 52., alin. 2: "Listele de candidati pentru alegerea senatorilor si deputatilor trebuie intocmite astfel incat sa asigure reprezentarea ambelor sexe, cu exceptia listelor care contin un singur candidat'', atrage atentia Coalitia pentru Egalitate de Gen.

Listele cu mai mult de un candidat alcatuite exclusiv din candidati de sex masculin, admise de birourile electorale de circumscriptie, sunt: ALDE Alba, Buzau si Diaspora, USR Dambovita, PMP Ialomita, PRU Mehedinti, PER Bucuresti pentru Camera Deputatilor si PNL Covasna, PRU Alba si Mehedinti, PRM Alba, Dolj si Harghita, PER Buzau, Dambovita si Bucuresti, PMP Harghita, Ialomita si Sibiu pentru Senat, potrivit Mediafax.