Peste 18 milioane de romani cu drept de vot sint asteptati duminica la urne pentru alegerile parlamentare. Votarea a inceput la ora 7.00 pe teritoriul Romaniei si se va termina la ora 21.00. Scrutinul are loc pe fondul unor tensiuni majore intre actorii politici, dar si in conditii meteo grele, cu ninsoare si ploi in majoritatea judetelor. Sistemul electoral va aduce, potrivit estimarilor analistilor, un numar mai mare de parlamentari decit cel actual.

  • Urmareste LIVE TEXT si VIDEO cele mai importante momente ale zilei

22.30 Presedintele PSD Prahova, Mircea Cosma, a anuntat duminica, dupa inchiderea urnelor, ca trei colegii de deputati sunt sigur castigate de candidatii USL, intre acestea aflandu-se si Colegiul 4 in care a candidat Sebastian Ghita, patronul postului de televiziune RTV, potrivit Agerpres.

21.50 Chiliman: Am câştigat toate mandatele din Sectorul 1 - doi senatori şi patru deputaţi

"Ne-am făcut datoria. Am câştigat toate cele şase mandate - patru de deputaţi şi două de senatori - din Sectorul 1. A fost o luptă grea, dar pe care am reuşit să o câştigăm", a afirmat Chiliman, citat de Mediafax.

21.25 Romania TV: Liderii ARD - Vasile Blaga, Mihai Razvan Ungureanu si Mihail Neamtu au fost invinsi in colegiile lor

15:30Prezenta la vot pana la ora 14.00 - 20,56% / In 2008, prezenta era de 19,84%; la referendum - 21,37%

13.58 Mihai Razvan Ungureanu: "Am votat pentru o Romanie asa cum am spus intotdeauna ca imi doresc, o Romanie dreapta, onesta, construita pe merit, pe recunoastere profesionala, pe munca si pe cinste. Cred ca este un vot foarte important, care urmeaza sa determine fundamental destinul viitor al Romaniei si al natiunii romane. Votam cu toata responsabilitatea si apelul meu catre toti alegatorii romani este sa voteze in primul rand prin constiinta proprie, pe seama viitorului Romaniei".

Sursa foto: Agerpres

Presedintele Partidului Forta Civica, candidat pe listele Aliantei Romania Dreapta pentru un mandat de senator in Colegiul nr. 1 din Arad, a votat la o sectie organizata la Sala Sporturilor "Victoria", informeaza Agerpres. Intrucat nu isi are domiciliul in Arad, MRU a fost inregistrat pe o lista speciala.

Intrebat daca procesul de votare va fi influentat sau nu de conditiile atmosferice, MRU a raspuns ca intotdeauna acestea au un rol in procesul electoral. "Ce ne dorim insa este ca numarul alegatorilor care se vor prezenta in fata urnelor pentru a vota sa fie semnificativ important", a adaugat el.

12:00Traian Basescu a venit la vot la Liceul A.D Xenopol impreuna cu sotia sa, Maria, si cele doua fiice, Ioana si Elena. La sosire si la iesirea din sectia a fost aclamat de un grup de sustinatori. "Votez pentru continuitate in drumul spre vest. Nu vreau ca tara mea, tara noastra, se fie in zona gri, in care sa nu stim daca prioritatea e spre Bruxelles sau spre Moscova. Romania trebuie sa-si continue drumul euroatlantic, catre valorile euroatlantice."

Sursa foto: Agerpres

11.45Ion Iliescu a votat putin dupa ora 11:30, "cu ganduri foarte deschise ca sa realizam o situatie mai stabila in tara" si pentru realizarea unei "majoritati limpezi in Parlament, esentiala pentru viata politica a tarii".

El a afirmat ca, avand in vedere vremea nefavorabila din tara, prezenta va fi mai slaba. "Este intr-adevar dificil, aici inca e doar ploaie (in Bucuresti), prin tara e viscol si zapada, asa ca va fi o dificultate", a spus fostul sef de stat.

Ion Iliescu a venit singur la vot, precizand ca sotia sa, Nina, va veni mai tarziu, deoarece "are ceva treaba in cursul diminetii".

Sursa foto: Agerpres

11.40 Prezenta la vot pana la ora 10:00 - 4,52%/ In 2008, prezenta era de 4,87%; la referendum - 9,05%/ Teleorman, judet campion

10:50 Premierul Victor Ponta a votat la Tg. Jiu cu speranta ca "romanii vor intoarce o pagina din istoria noastra si vor deschide o alta despre care eu cred ca va fi mult mai buna".

El a precizat ca a discutat in urma cu cateva minute cu ministrul de Interne care l-a informat ca toate sectiile de votare din Romania sunt deschise.

"Am votat cu toate gandurile bune pentru Targu Jiu, pentru Gorj si pentru Romania. Sa fim mai uniti, sa avem speranta si un viitor in care nu mai credeam in urma cu un an de zile. Le urez tuturor romanilor, si contracandidatilor nostri, sa avem o viata mult mai buna si sa ne respectam mult mai mult decat am facut-o pana acum", a adaugat Victor Ponta.

Sursa foto: Agerpres

10:35Biroul Electoral Central: 6 sectii de votare din 5 judete erau duminica dimineata inchise, potrivit situatiei de la ora 10.00. Pe de alta parte, MAI raporteaza 5 sectii inchise din cauza conditiilor meteo - una in judetul Dambovita, una in Hunedoara, una in Mehedinti si doua in Timis.

In plus, procesul de votare a fost suspendat la o sectie de votare din Mures (sectia de votare nr. 276 din localitatea Nadasa), din cauza faptului ca buletinele de vot reprezentand candidatii din colegiul nr. 8 au fost distribuite eronat.

10:30 Adriean Videanu a votat in Bucuresti "pentru un viitor european, pentru ca prosperitatea pentru Romania se afla in Europa, nu in alta parte".

Sursa foto: Agerpres

10:15 Crin Antonescu a votat in Alexandria, impreuna cu Liviu Dragnea: Nu stiu cat de masiva mai poate fi (prezenta) avand in vedere starea meteorologica, din pacate vremea nu ne-a fost favorabila, ma refer la toti cei care vor sa voteze.

Sursa foto: Agerpres

09:49 Vasile Blaga nu poate vota in sectia de care apartine, cea din Sannicolau Mare (Timis), intrucat drumul catre aceasta este blocat de zapada. El a fost nevoit sa se intoarca din drum si isi va exprima optiunea electorala la Deta, afirma liderul PDL Timis, Constantin Ostaficiuc, potrivit Mediafax.

09:30Calin Popescu Tariceanu: "Am votat pentru victorie. Am votat cu convingerea ca acesta este un moment in care Romania trebuie sa porneasca pe un nou drum, pe drumul iesirii din criza economica, al iesirii din criza politica si sociala in care se afla de peste trei ani si jumatate. Trebuie sa porneasca pe un drum care este in directia asteptarilor cetatenilor care s-au saturat de dispute si certuri politice prelungite si de instabilitate, de incertitudine, de un viitor care nu se configureaza asa cum oamenii si-l asteapta - un viitor mai bun, mai normal. Am votat in acelasi timp pentru ca Romania sa isi regaseasca drumul ei catre valorile democratice, catre partenerii europeni si trans-atlantici cu care Romania a reusit sa se elibereze de sub povara comunismului si sa-si aseze drumul catre libertate si prosperitate", a spus duminica Tariceanu dupa ce si-a exprimat optiunea de vot, potrivit Agerpres.

Tariceanu a votat alaturi de primarul Sectorului 1 Andrei Chiliman si de candidatul USL, Ludovic Orban, la sectia de votare nr. 61 organizata in Liceul Economic Virgil Madgearu.

La randul sau, deputatul Ludovic Orban, fost ministru al Transporturilor, a declarat ca a votat la alegerile de duminica si "un pic impotriva".

"Am votat impotriva mitocaniei, impotriva hotiei, impotriva abuzului, impotriva arbitrariului si impotriva sfidarii cetatenilor", a sustinut Orban.

Sursa foto: Agerpres

09:00 Ministerul de Interne a cerut sprijinul Ministerului Apararii pentru deblocarea sectiilor de votare inzapezite.

"Ministrul Administratiei si Internelor este in legatura directa cu toate autoritatile si, mai mult decat atat, la acest moment s-a luat legatura cu MApN pentru ca acolo unde e o situatie grea si unde exista probleme in ceea ce priveste zapada sa primim sprijinul Armatei, sa se intervina rapid, astfel incat sa putem sa si deblocam sectiile de vot, dar, cel mai important, sa putem sa deblocam oamenii care sunt probabil izolati", a declarat secretarul de stat in MAI, Bogdan Tohaneanu, citat de Agerpres.

08:43 MAI: Procesul de votare nu a inceput in 14 sectii de votare , pentru ca presedintii birourilor electorale ale acestora nu au putut ajunge la timp. Ea a precizat ca sectiile in care votarea nu a inceput sunt: Alba (1), Arad (2), Bacau (3), Brasov (1), Buzau (5), Arges (2).

08:30 Andrei si Dana Nastase au votat la Liceul "Jean Monnet" la ora 07:45. "Am facut aceeasi alegere pe care ar fi facut-o tatal meu", a spus Andrei Nastase, potrivit Mediafax.

08:15 Cele patru sectii din Alba s-au deschis cu intarziere.

07.47: 39 de sectii de votare din judetul Timis si patru din judetul Alba nu s-au deschis inca, pentru ca presedintii sectiilor de votare nu au putut ajunge din cauza ninsorilor, anunta Ministerului Administratiei si Internelor, citat de Agerpres. In mai multe sectii de vot din judetele Mures, Harghita, Bistrita Nasaud nu este curent electric.

ORA 7.18: Biroul Electoral Central (BEC) va face duminica informari privind prezenta la urne la ora 11.30, la ora 15.30, la ora 19.30 si la ora 22.30, anunta Agerpres. Informatiile sunt obtinute dintr-un esantion de sectii de votare reprezentativ atat la nivel national, cat si judetean, respectiv la nivelul municipiului Bucuresti, determinat de reprezentantii Institutului National de Statistica, cu o marja de eroare de plus/minus 3%.

--------------------------------------

Date de context:

  • Numarul total al romanilor cu drept de vot: 18.248.414
  • Numarul de colegii uninominale: 452 de colegii uninominale - 315 pentru Camera Deputatilor si 137 pentru Senat
  • Numarul candidatilor: circa 2.400 de candidati
  • Numarul sectiilor de votare: 18.762 (18.456 in Romania, 306 in strainatate)
  • Actele necesare pentru a vota: Alegatorii voteaza numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi au domiciliul, pe baza actului de identitate - cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate. Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate au nevoie de pasaport cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate; cetatenii romani cu resedinta in strainatate au nevoie de pasaport sau cartea de identitate (in cazul statelor membre UE), insotite de orice alt document emis de autoritatile straine care dovedeste resedinta in strainatate.