18.248.414 cetateni cu drept de vot sunt asteptati duminica la urne, potrivit Biroului Electoral Central, pentru a-si alege reprezentantii in cele 452 de colegii uninominale - 315 pentru Camera Deputatilor si 137 pentru Senat - care le vor reprezenta interesele in Parlament in urmatorii patru ani, informeaza Agerpres. Pentru scrutinul de duminica au fost organizate 18.762 sectii de votare dintre care 18.456 in tara si 306 sectii peste hotare. Sectiile de votare se deschid la ora 7:00 so se inchid la ora 21:00.

Pentru acest scrutin au fost organizate 18.762 sectii de votare, 306 sectii in strainatate si 18.456 in tara. Bucurestenii vor avea la dispozitie 1.239 sectii de votare: 161 in sectorul 1, 200 in sectorul 2, 274 in sectorul 3, 175 in sectorul 4, 196 in sectorul 5 si 233 in sectorul 6.

Citeste si:

HARTA candidatilor la Camera Deputatilor si Senat. Vezi listele complete din colegiul tau

HARTA INTERACTIVA Totul despre alegerile parlamentare in date, explicatii si analize esentiale

GRAFIC Prezenta la vot din 1992 pana in prezent. Vezi cum a scazut interesul romanilor pentru alegerile parlamentare

  • Cine voteaza

Sunt asteptati la urne cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani, pana in ziua alegerilor inclusiv. Articolul 36 din Constitutia Romaniei prevede ca "nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si persoanele condamnate, prin hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale".

Fiecare alegator are dreptul la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputatilor si la un singur vot pentru Senat. Fiecare alegator isi exprima votul personal, potrivit prevederilor legale.

Alegatorii voteaza numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi au domiciliul, pe baza actului de identitate - cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate sau:

  • in cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, pasaportul simplu cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate;
  • in cazul cetatenilor cu resedinta in strainatate, pasaportul simplu sau in cazul statelor membre ale Uniunii Europene si cartea de identitate, insotite de orice alt document emis de autoritatile straine care dovedeste resedinta in strainatate;
  • in cazul membrilor reprezentantelor diplomatice, pasaportul diplomatic sau de serviciu;
  • in cazul elevilor din scolile militare, carnetul de serviciu militar.

Potrivit legislatiei in vigoare:

* Cetatenii romani cu drept de vot cu domiciliul sau resedinta in strainatate se vor prezenta la urne in una dintre sectiile de votare din acea tara in care isi au domiciliul sau resedinta.

* Personalul misiunilor diplomatice si al oficiilor consulare isi exercita dreptul de vot la sectia de votare constituita pe langa misiunea diplomatica sau oficiul consular la care isi desfasoara activitatea.

* Membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare, precum si persoanele insarcinate cu mentinerea ordinii voteaza la sectia la care isi desfasoara activitatea doar daca domiciliaza pe raza acelui colegiu uninominal in care se afla sectia de votare respectiva si sunt arondati, conform domiciliului, in alta sectie de votare a aceluiasi colegiu uninominal, iar candidatii pot vota la oricare dintre sectiile de votare din cadrul colegiului uninominal in care candideaza.

* Persoanele detinute in baza unui mandat de arestare preventiva si cele aflate in executarea unei condamnari, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale voteaza prin intermediul urnei speciale numai daca au domiciliul in raza teritoriala a sectiei de votare unde se afla penitenciarul sau locul de detentie.

Directorii penitenciarelor si ai locurilor de detinere sunt obligati sa aduca la cunostinta persoanelor care sunt in executarea unei pedepse privative de libertate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale, respectiv persoanelor aflate in arest preventiv, faptul ca pot vota prin intermediul urnei speciale la alegerile parlamentare, cu suficient timp inaintea zilei votarii.

Cererile de votare prin intermediul urnei speciale se fac in scris de catre persoanele aflate in executarea unei pedepse privative de libertate care nu au fost lipsite de drepturile electorale sau de persoanele aflate in arest preventiv si se depun prin intermediul apartinatorilor acestora sau al directorilor penitenciarelor ori ai locurilor de detinere.

Cel mai tarziu in preziua votarii, directorul penitenciarului sau al locului de detinere, dupa caz, permite accesul echipei biroului electoral al sectiei de votare care se deplaseaza cu urna speciala si cu materialul necesar votarii, stampila cu mentiunea "Votat", buletine de vot si timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea, in spatiul amenajat pentru votare care trebuie sa beneficieze de dotari minime pentru asigurarea secretului votului.

Persoana aflata in executarea unei pedepse privative de libertate care nu a fost lipsita de drepturile electorale sau cea aflata in arest preventiv poate vota numai in baza unui act de identitate valabil. In acest sens, directorul penitenciarului sau al locului de detinere, dupa caz, ii elibereaza temporar, numai pentru exercitarea dreptului de vot, actul de identitate valabil aflat in dosarul individual. Aceleasi prevederi se aplica in mod corespunzator si persoanelor retinute. In cazul acestora, cererile se fac in ziua votarii.

* Pentru alegatorii netransportabili din cauza de boala sau invaliditate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora, insotita de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipa formata din cel putin 2 membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii la locul unde se afla acea persoana, pentru a se efectua votarea. In aceasta modalitate pot vota numai persoanele care domiciliaza in raza teritoriala a sectiei de votare respective si numai daca se asigura secretul votului.

Birourile electorale ale sectiilor de votare vor afisa, in preziua votarii, la loc vizibil, la intrarea in sediul sectiei de votare, precizarea referitoare la modul cum isi exercita dreptul de a alege persoanele netrasportabile din cauza de boala sau invaliditate. La deplasarea urnei speciale pot asista observatorii acreditati care isi manifesta aceasta dorinta.

Urna speciala se utilizeaza numai la sectiile de votare din tara. Sectiile din strainatate nu vor avea sau utiliza urne speciale.

  • Program sectii de votare: 7:00 - 21:00. Regulament de vot

Votarea incepe la ora 7:00 si are loc pana la ora 21:00, cand sectia de votare se inchide. Pe usa sectiei de votare se vor afisa orele intre care se desfasoara procesul de votare.

Accesul alegatorilor in sala de vot are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor. Fiecare alegator va prezenta actul de identitate biroului electoral al sectiei de votare care, dupa verificarea inscrierii in lista electorala permanenta, pe baza semnaturii in lista electorala permanenta, ii va incredinta buletinele de vot si stampila pentru votare. Alegatorului care refuza sa semneze lista electorala permanenta i se va interzice exercitarea dreptului de vot.

Alegatorii vor vota separat in cabine inchise, aplicand stampila care poarta mentiunea "Votat" inauntrul patrulaterului care cuprinde numele si prenumele candidatului pe care il voteaza.

Dupa ce au votat, alegatorii vor indoi buletinele astfel ca pagina netiparita care poarta stampila de control sa ramana in afara si le vor introduce in urna, avand grija sa nu se deschida. Indoirea gresita a buletinului nu atrage nulitatea acestuia.

La cererea alegatorului, in cazul in care acesta a aplicat gresit stampila cu mentiunea "Votat", dar nu a introdus buletinul in urna, presedintele biroului electoral al sectiei de votare ii poate elibera, numai o singura data, un nou buletin, retinand si anuland buletinul de vot initial si facand mentiunea corespunzatoare in procesul-verbal al operatiunilor de votare.

Stampila incredintata pentru votare se restituie presedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al sectiei de votare desemnati de acesta.

Presedintele poate lua masuri ca stationarea unui alegator in cabina de votare sa nu se prelungeasca nejustificat si poate suspenda votarea pentru motive temeinice. Durata totala a suspendarilor nu poate depasi o ora si nu pot fi mai mult de doua suspendari. In timpul suspendarii, urnele de votare, stampilele, buletinele de vot si celelalte documente si materiale ale biroului electoral al sectiei de votare vor ramane sub paza permanenta. In timpul suspendarii nu pot parasi sala de votare mai mult de jumatate din numarul membrilor biroului electoral al sectiei de votare in acelasi timp.

Prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa. Alegatorul care, din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina un insotitor ales de el pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din randul observatorilor sau membrilor biroului electoral al sectiei de votare. Totodata, nestiinta de carte a alegatorilor nu constituie motiv temeinic pentru insotirea acestora in cabina de votare. Candidatii nu pot insoti alegatorii in cabina.

La ora 21:00, presedintele biroului electoral al sectiei de votare declara votarea incheiata si dispune inchiderea sectiei, insa persoanelor existente la aceasta ora in sala in care se afla sectia de votare li se permite sa isi exercite dreptul de vot.

Accesul in cabina de vot cu orice fel de aparate in scopul inregistrarii sau preluarii de imagini este interzis.

Potrivit BEC, in ziua votarii, intre orele 7:00 si 21:00, sunt interzise comercializarea sau consumul de bauturi alcoolice pe o distanta de 500 de metri in jurul localului sectiei de votare.

Pe durata votarii se interzice membrilor birourilor electorale si persoanelor acreditate sa poarte ecusoane, insigne sau alte insemne de propaganda electorala.

  • Voturi valabil exprimate/ voturi nule/ voturi albe

Sunt considerate voturi valabil exprimate, cele la care:

  • stampila cu mentiunea "Votat" este aplicata in interiorul unui singur patrulater;
  • stampila depaseste limitele patrulaterului, dar optiunea alegatorului este evidenta;
  • stampila este doar tangenta la un patrulater, dar nu atinge si un altul;
  • stampila cu mentiunea 'Votat' este aplicata in interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt inscrise diverse mentiuni ale alegatorului votul este considerat valabil indiferent de mentiunile inscrise pe buletin;
  • stampila este aplicata in interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegatorul a mai aplicat una sau mai multe stampile fara sa atinga vreun alt patrulater.

Voturile sunt nule daca:

  • pe buletinul de vot nu a fost aplicata stampila de control a sectiei de votare;
  • buletinul de vot are alt model decat cel legal aprobat;
  • stampila cu mentiunea "Votat" are alt model decat cel legal aprobat;
  • stampila este aplicata in doua sau mai multe patrulatere;
  • stampila cu mentiunea "Votat" este aplicata in doua sau mai multe patrulatere chiar daca unele stampile au fost taiate/anulate de alegator;
  • stampila a fost aplicata in exteriorul patrulaterelor;
  • stampila atinge doua sau mai multe patrulatere votul.

BEC a mai stabilit ca sunt considerate voturi albe buletinele de vot pe care nu a fost aplicata stampila cu mentiunea ''Votat" in niciun patrulater.

  • BEC va face informari regulate privind prezenta la urne

Biroul Electoral Central va face informari privind prezenta la urne pe 9 decembrie:

  • la ora 11:30, pentru ora 10:00;
  • la ora 15:30, pentru ora 14:00;
  • la ora 19:30 pentru ora 18:00;
  • la ora 22:30 pentru ora 21:00.

Birourile electorale de circumscriptie si oficiile electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti vor furniza zilnic rezultate partiale, la orele 10:00, 14:00, 18:00 si 20:00, din data de 10 decembrie, pana la prelucrarea rezultatelor din toate procesele verbale intocmite la nivelul sectiilor de votare.

  • Serviciile de evidenta a populatiei elibereaza de urgenta acte de identitate in ziua alegerilor

Serviciile de evidenta a populatiei din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) vor lucra si in ziua alegerilor, pe 9 decembrie, pentru ca persoanele care nu detin documente de identitate valabile sa le poata obtine.

De asemenea, la activitatile specifice legate de alegerile parlamentare vor participa peste 50.000 de politisti si jandarmi. Acestia vor asigura paza documentelor necesare organizarii alegerilor, paza sectiilor de votare, dar si siguranta transportului documentelor catre birourile electorale judetene.

  • MAE: Cetatenii din strainatate pot apela TelVerde pentru informatii

Ministerul Afacerilor Externe a anuntat sambata, printr-un comunicat de presa, ca a fost pus in functiune telefonul verde (nr. 0800 800 407), la care pot fi oferite informatii utile cetatenilor romani din afara granitelor, legate de alegerile pentru Camera Deputatilor si Senat din 9 decembrie 2012, informeaza Agerpres.

Telefonul este pus la dispozitie tuturor celor interesati incepand din data de 8 decembrie pana luni, 10 decembrie, in regim de permanenta, se arata intr-un comunicat de presa al MAE. de asemenea, pentru informatii utile pot fi accesate sectiunile dedicate alegerilor parlamentare de pe site-ul MAE (www.mae.ro/alegeri-parlamentare-2012) si de pe site-urile misiunilor diplomatice.

Citeste si:

Liste negre: candidati incompatibili, traseisti si topul imobiliarelor electorale

Topul rubedeniilor: Vezi ce baroni locali isi trimit fiii in Parlament

Lista candidatilor cu afaceri cu statul de zeci de milioane de euro

Ce au vandut statului candidatii la parlamentare: de la brazi, la constructii si salubrizare de sute de milioane de euro

Marea imparteala. Cum se stabilesc candidaturile eligibile la parlamentare si de ce politicienii isi muta candidaturile in alte colegii

Ce scor va obtine USL la alegerile parlamentare din 9 decembrie? Plus: Cum au evoluat partidele politice in sondaje in ultimele 5 luni