Mai multi copii din comuna Podoleni, judetul Neamt, au fost fotografiati in sala de clasa tinand in maini pungi cu insemnele USL si cu mesajul: "Voteaza Liviu Harbuz! USL", scrie jurnalistul Robert Turcescu pe pagina sa de facebook, unde a publicat si trei fotografii cu elevii. Contactata de HotNews.ro, directoarea scolii cu clasele I-VIII din comuna Podoleni judetul Neamt, Daniela Cobuz, a declarat: "nu stiu de asa ceva, nu cunosc. Doamne fereste, ce spuneti? Apar si eu acolo?"

Sub titlul "Cu USL la scoala!", jurnalistul Robert Turcescu a publicat pe pagina sa de Facebook trei fotografii cu copii aflati intr-o sala de clasa si care tineau in maini pungi cu insemnele USL si cu mesajul: "Voteaza Liviu Harbuz! USL".

"Aceste fotografii au fost facute in Scoala Gimnaziala cu cls I-VIII din com. Podoleni judetul Neamt in timp ce copiii primeau 'darul' de mos Nicolae de la candidatii USL", mai scrie jurnalistul.

Contactata de HotNews.ro, directoarea Scolii cu clasele I-VIII 'Alexandru Podoleanu' din comuna Podoleni, judetul Neamt, Daniela Cobuz, a declarat ca nu cunoaste sa se fi intamplat asa ceva in scoala pe care o conduce.

Rep: Cum au ajuns aceste materiale electorale in scoala pe care o conduceti?

Daniela Cobuz, directorul scolii: Dar nu stiu de asa ceva. Nu cunosc. Doamne fereste, ce spuneti?

Rep: V-am trimis pe e-mail fotografiile.

Daniela Cobuz, directorul scolii: Nu reusesc sa intru. Spuneti-mi: apar si eu acolo?

Eu astept sa vina si secretara si o sa intram sa vedem, ca nu reusesc sa prind bine imaginile. Am internet, dar este foarte cetos. Pot sa va spun ca eu nu stiu de asa ceva si nu am ce informatii sa va ofer. Eu sunt surprinsa acum.

Rep: Cum au ajuns fara stirea dumneavoastra aceste materiale electorale in scoala pe care o conduceti?

Daniela Cobuz, directorul scolii: Dar nu pot sa comentez, sa va dau un raspuns. Nu pot sa va dau un raspuns ca nu stiu despre ce e vorba.

Rep: Veti incepe o ancheta in acest caz?

Daniela Cobuz, directorul scolii: Bineinteles.

Rep: Ce masuri pot fi luate impotriva unui cadru didactic care ar fi permis acest lucru?

Daniela Cobuz, directorul scolii: Eu nu pot sa va dau un raspuns in momentul asta, pana ce nu vad despre ce este vorba. Poate este si o inscenare.

Rep: Din partea cui?

Daniela Cobuz, directorul scolii: Nu stiu, nu pot sa comentez pana ce nu ma edific.

Rep: Veti sesiza si autoritatile?

Daniela Cobuz, directorul scolii: In masura in care se dovedeste ca a existat asa ceva, normal asa este. Nu pot sa comentez pana nu aflu exact despre ce e vorba.

Rep: Dumneavoastra in fotografii vedeti o sala de clasa?

Daniela Cobuz, directorul scolii: Da, e ceva. Dar nu recunosc.

Rep: Nu recunoasteti ce anume?

Daniela Cobuz, directorul scolii: Sala de clasa. Nu stiu. Nu-mi dau seama. Nu pot sa comentez altceva decat ca nu stiu. In momentul asta nu stiu despre ce este vorba.

Gabriel Muraru, directorul de campanie al lui Liviu Harbuz: Va asigur ca respectivele cadouri au fost distribuite in afara spatiului scolar. Faptul ca ei au mers pe urma la ora cu ele...

Gabriel Muraru, directorul de campanie al lui Liviu Harbuz, a declarat urmatoarele, potrivit jurnalistului Florin Puscas:

"Maine este Sfantul Nicolae si aceste cadouri se incadreaza in limita legala prevazuta de lege - vorbim de o caciula si de un fular, nu erau porci, nu erau sarmale, nu era faina, nu erau oua, erau cadouri pentru copii. Au fost inmanate copiilor in afara scolii si, probabil, cel care a facut poza a facut-o in scoala, copiii ridicand plasele ostentativ. (...) Modul in care au fost acordate aceste cadouri a fost legal. Copiii au venit la primarie si au primit aceste cadouri de Sfantul Nicolae".

Amintim ca, potrivit Legii Educatiei Nationale, "in unitatile, in institutiile de invatamant si in toate spatiile destinate educatiei si formarii profesionale sunt interzise (...) activitatile de natura politica". De asemenea, potrivit Legii Electorale, "este interzisa organizarea actiunilor de campanie electorala in unitatile militare, precum si in spatiile din scoli si universitati in perioada de desfasurare a cursurilor". Aceasta activitate este o contraventie si se sanctioneaza cu o amenda de la 3.000.000 la 5.000.000 lei, mai prevede Legea Electorala.