Presedintele PPMT, Toro T. Tibor, candidat la Camera Deputatilor intr-un colegiu din judetul Covasna, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca in Romania nu ar exista o pace interetnica, ci doar o "falsa stabilitate", iar aceasta va dura atat timp cat nu se solutioneaza scopurile majore ale comunitatii maghiare, transmite Agerpres.

"Nu exista pace interetnica si nu va exista pace interetnica, poate o stabilitate falsa va exista, dar nicicum o pace interetnica, pana nu se solutioneaza aceste scopuri majore ale comunitatii maghiare, care se contureaza in constructia autonomiei comunitare. Romania, cu toate ca este membru al Uniunii Europene, nu va putea sa fie de facto integrata in civilizatia europeana pana nu-si rezolva aceste probleme. Noi credem ca solutia este reorganizarea pe baza principiilor federalismului. Aceasta dezbatere profunda ar trebui sa inceapa. E clar ca nu noi vom face federalizarea Romaniei, nu maghiarii, nicicum PPMT. Noi ce putem face cu 6,5% maghiarii? (...) Deocamdata suntem o mica rotita in intreaga masinarie politica a Romaniei", a afirmat Toro.

Acesta a sustinut ca a participat la zeci de intalniri electorale si a "simtit pulsul Tinutului Secuiesc" ca populatia doreste un statut special de autonomie si ca ar fi simtit "o mica radicalizare" din partea populatiei maghiare.

Liderul PPMT a spus ca aceasta miscare pentru autonomia Tinutului Secuiesc sau pentru diferite forme de autonomie "a primit un nou avant in aceasta campanie electorala" si ca pe fondul refuzului majoritatii politice s-ar putea amplifica.

"Cu aceste refuzuri categorice din partea politicii majoritare, probabil aceasta miscare se va amplifica. Modelul este miscarea civica a catalanilor - in fiecare an, de 11 septembrie, peste un milion de oameni in strada. Noi am fost 4.000 la mitingul de la Sfantu Gheorghe, dar probabil in afara campaniei, cand va fi vorba de asa ceva, si va fi vorba, va asigur, organizate nu numai de noi, de CNS, probabil si UDMR se va alatura pana la urma, CNMT, societatea civila, Bisericile traditionale maghiare, toate institutiile noastre sunt pentru autonomie, se vor inmulti aceste actiuni si pana la urma vocea noastra va fi auzita la Bruxelles, va fi auzita in Ambasada SUA, va fi auzita la toate cancelariile europene si pana la urma vom sensibiliza si majoritatea", a sustinut Toro T. Tibor.