Campania electorala pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie a inceput deja de cateva zile, insa site-urile oficiale ale celor doua aliante politice principale - USL si ARD, par a fi pierdut startul. In timp ce domeniul "usl.ro" este de vanzare pentru 3.000 de euro, iar site-ul oficial al USL nu prezinta informatii despre candidatii la parlamentare, Google inca nu a auzit de "ARD" - formatiunea politica, iar site-ul Aliantei Romania Dreapta se zbate intre un ".eu" (oficial), un ".com" si ".ro" (neoficial) si o televiziune online pe facebook - ARD.tv, adresa care in browser duce la un site nemtesc.

Partidele in onlineFoto: Hotnews
  • Detinatorul usl.ro, regizorul filmului "Ultimul Stinge Lumina": "Am discutat cu cei de la USL anul trecut candva, dar cu cineva de la tehnic. Totul s-a oprit la pret. Domeniul costa 3.000 de euro".
  • Relu Fenechiu (PNL): "Vreau sa ramana un mister pentru dvs de ce nu am cumparat usl.ro"

Usl.ro - de vanzare pentru 3.000 de euro

Cine intra in prezent pe site-ul usl.ro este intampinat cu mesajul “Domeniul usl.ro este de vanzare! Pentru mai multe detalii contactati-ne la adresa de email: echipa@usl.ro”.

Desi usl.ro pare a fi domeniul Uniunii Social Liberale (USL), acesta este de fapt detinut de regizorul Tudor Cotovelea inca din 2005 si se refera la titlul unui film la care lucreaza. Saturat deja de conotatiile politice si de faptul ca era mereu sunat de diversi oameni cu probleme ce tineau de politica, regizorul Cotovelea a declarat pentru HotNews.ro ca a scos site-ul la vanzare pentru 3.000 de euro si ca a discutat in urma cu un an cu cineva de la tehnic de la USL pentru a vinde site-ul, dar ca negocierile s-au oprit la pret.

“Detin numele de domeniu din anul 2005 si el se refera la filmul pe care incercam sa-l producem, USL reprezinta inititalele la "Ultimul Stinge Lumina" - numele filmului. Am discutat cu cei de la USL anul trecut candva, dar am discutat cu cineva de la tehnic. Totul s-a oprit la pret. Nu a existat vreo negociere, nu am mai fost contactat.

USL.ro

USL.ro

Foto: Hotnews

Intre timp am mai fost contactat de diversi, insa la fel, toate discutiile s-au oprit la pret. Pretul domeniului e 3.000 de euro, atat am cerut. Domeniul, acum, e clar cui se adreseaza, ori Uniunii Social Liberale, ori poate pentru ARD. Nu cred ca altcineva ar avea vreun interes sau ar plati pentru el.

Inainte am avut pe usl.ro informatii si detalii despre film, dar dupa ce s-a format alianta USL m-am saturat sa devin secretara lor. Sunau diversi cu tot felul de probleme ce tineau de politica. Apoi am postat pe site un clip cu un trailer la filmul nostru, dar lumea care intra nu se prindea despre ce era vorba si credea ca e ceva cu conotatii politice si isi da dea cu parerea cine e unul sau altul din film. Am zis sa schimbam si sa mutam totul pe ultimulstingelumina.ro si pe contul de facebook.

Cu filmul suntem acum in perioada de preproductie. Poate anul viitor vorm reusi sa filmam ceva”, a povestiti pentru HotNews.ro, regizorul Tudor Cotovelea.

Uslonline.ro - primul in Google, cu informatii de la alegerile locale, fara candidatii USL la parlamentare

Site-ul oficial al Uniunii Social Liberale (USL) este uslonline.ro si, la cautarea cuvantului cheie "usl" pe Google apare ca primul rezultat. Site-ul pastreaza forma, dar si mare parte din continutul pe care il avea pentru campania de la alegerile locale din luna iunie.

Site-ul contine ultimele infromatii despre activitatea USL la sectiunea "Noutati", insa nu detine o sectiune cu candidatii aliantei pentru alegerile parlamentare.

La sectiunea "Oameni", site-ul USL prezinta doar informatii si o harta despre alesii locali, nimic despre candidatii la parlamentare.

Relu Fenechiu (PNL): "Vreau sa ramana un mister pentru dvs de ce nu am cumparat usl.ro"

HotNews.ro a incercat sa discute cu mai multi reprezentanti ai USL pe aceasta problema, insa nu a primit niciun raspuns concret. Social democratul Bogdan Niculescu Duvaz (care se ocupa de coordonarea departamentului mass media PSD) si vicepresedintele PNL, Mihai Voicu, au declarat reporterului HotNews.ro ca nu stiu cine se ocupa de campania on-line.

In schimb, vicepresedintele PNL, Relu Fenechiu a precizat ca doreste sa ramana un mister de ce nu au cumparat site-ul usl.ro.

"Nu sunt presedintele comisiei de IT al USL. Daca dati cautare USL pe Google primul site este ce al USL, ce importanta are restul?!? Vreau sa ramana un mister pentru dvs de ce nu am cumparat usl.ro" a declarat Fenechiu.

Ard.ro - site in constructie despre centrale termice si cazane cu abur

Ard.ro

Ard.ro

Foto: Hotnews

De partea cealalta, Alianta Romania Dreapta (ARD) are si ea un site oficial, doar ca e mai greu de gasit, chiar si cu google.

ard.ro este un site inca in constructie si incomplet al unei companii ce se ocupa, din ce apare scris pe pagina net, de “Proiectare si expertiza - centrale termice, cazane de abur si apa calda, recipiente sub presiune, conducte de abur”. Potrivit RoTLD, numele domeniului a fost inregistrat inca din 2007.

Cine vrea sa intre pe site-ul oficial al ARD si da cautare pe Google dupa cuvantul cheie “ard” va da peste pagini intregi de rezultate care nu au legatura cu formatiunea politica romaneasca. Primul rezultat duce catre pagina ARD.de, site-ul unui mare grup de televiziuni din Germania.

.com, .eu sau .tv?

La o alta cautare pe Google, de data aceasta cu sintagma completa “Alianta Romania dreapta”, printre primele rezultate va fi aliantaromaniadreapta.com, un site cu si despre alianta politica PDL-FC-PNTCD, insa nu este site-ul oficial, ci un site facut, cel mai probabil, de un cineva care doreste sa vanda numele domeniului. Pe site se precizeaza ca domeniul poate fi scos la vanzare sau inchiriere.

ARD - Clona .com

ARD - Clona .com

Foto: Hotnews

Potrivit eurodns.com, domeniul a fost inchiriat pe 5 septembrie pe o perioada de un an, iar la detaliile de contact apare numele unui roman si o adresa din Suedia. Pe 5 septembrie a fost si prima data cand liderii aliantei de centru-dreapta au vorbit de noul nume - presedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu anunta atunci can alianta se va numi Alianta Romania Dreapta (ARD).

Asemanator se intampla si cu domeniul "Aliantaromaniadreapta.ro" care contine cateva informatii despre ARD si este specificat clar, inca din capul paginii, ca domeniul este de vanzare. Potrivit RoTLD, domeniul a fost inregistrat pe 6 septembrie, iar la contact apare o adresa din Luxemburg.

In pagina de rezultate Google, undeva mai jos abia, apare si adresa site-ului oficial ARD: “aliantaromaniadreapta.eu”. Spre deosebire de site-ul USL, site-ul oficial ARD contine, la prima vedere, mai multe informatii referitoare la alianta si alegerile parlamentare si prezinta, in acest sens, si o lista a candidatilor ARD la parlamentare.

Domeniul aliantaromaniadreapta.eu a fost inregistrat abia pe 25 septembrie, desi denumirea aliantei a fost stabilita inca de pe 5 septembrie.

Pe prima pagina a site-ului oficial, la mijloc-dreapta, este prezentata o casuta mare cu legatura la canalul oficial ARD pe facebook - ARD.tv. Canalul Ard.tv pe facebook este in acelasi timp si o televiziune online pentru formatiunea politica, accesibila decamdata doar prin intermediul retelei de socializare.

Denumirea ARD.tv, chiar daca e folosita doar pe Facebook, ar putea cauza confuzie in randul unor sustinatori pentru ca adresa web www.ard.tv redirectioneaza la site-ul ard.de, site-ul grupului de televiziuni din Germania.

Coordonatorul campaniei on-line a ARD, Felix Tataru, contactat de HotNews.ro, a refuzat sa faca precizari pe aceasta tema.