Socialistul Igor Dodon a insistat joi seara pe necesitatea neutralitatii Republicii Moldova, sustinand ca trupele ruse vor pleca doar dupa rezolvarea conflictului din Transnistria, sustinand ca razboiul a pornit de la unionistii ca Maia Sandu. Intre timp, contracandidata proeuropeana a promis ca va cere ajutorul partenerilor externi pentru a determina retragerea rusilor de la stanga Nistrului, in cadrul dezbaterii prezidentiale de la postul Moldova 1, potrivit News.ro.

Maia Sandu si Igor DodonFoto: Colaj foto
  • pozitii total opuse fata de unirea cu Romania, parcursul european, parteneriatele regionale, rezolvarea situatiei din Transnistria

"Eu voi cere sprijinul partenerilor pentru a obtine retragerea acestor trupe. Noi nu putem avea o armata straina in tara noastra", a explicat Maia Sandu, dupa ce a fost intrebata daca prezenta trupelor ruse reprezinta un pericol pentru securitatea nationala a Republicii Moldova.

Insa, Igor Dodon s-a aratat ceva mai rezervat, precizand ca nicio armata nu are dreptul sa se afle pe teritoriul moldovean, iar trupele ruse vor pleca ...atunci cand va fi solutionat conflictul transnistrian inceput in anii '90 din cauza unor unionisti ca Maia Sandu [...] Eu voi insista pe neutralitatea.

Dodon a promis acordarea unui statut special pentru Transnistria dupa modelul Gagauziei. In schimb, proeuropeana a explicat ca se poate ajunge la un consens cu liderii transnistrieni si nu este nevoie de federaliazarea regiunii disputate sau de acordarea unui statut special.

Cativa mii de militari rusi sunt stationati in regiunea disputata inca de la finalul razboiului din Transnistria.

De asemenea, prezidentiabilul socialist a promis ca prima sa vizita in calitate de presedinte al Republicii Moldova va fi la Moscova. Pe agenda unei discutii cu liderii rusi ar urma sa fie situasia exporturilor, a migrantilor, precum si a situatiei din Transnistria. Dodon va urma sa vina si la Bruxelles, Bucuresti si Kiev.

Relatiile s-au racit considerabil in ultima perioada intre Ucraina si Republica Moldova. Kievul a decis chiar rechemarea ambasadorului ucrainean de la Chisinau dupa primul tur al alegerilor prezidentiale, ca reactie la declaratiile controversate ale lui Igor Dodon, care a recunoscut legitimitatea anexarii Crimeei de catre Rusia.

Maia Sandu a sustinut in schimb ca prima ei vizita in calitate de presedinta va fi in satele Republicii Moldova.

Cei doi prezidentiabili si-au prezentat si pozitiile cu privire la politica externa a Republicii Moldova. Maia Sandu a insistat pe relatia cu blocul comunitar si a explicat ca va face tot posibilul ca institutiile moldovene sa respecte acordul de asociere cu UE. De asemenea, proeuropeana a spus ca momentan Romania este o "problema de suflet" si a inteles ca cetatenii moldoveni nu vor momentan Unirea.

Dodon a pledat pentru relatii bune cu Romania, Ucraina si UE, precizand ca nu poate denunta ca presedinte acordul de asociere al Republicii Moldova cu UE.

"Va ramane regimul liberalizat. Singurul lucru pe care va trebui sa il revizuim va fi comertul. Piata noastra este invadata de produse din UE. Voi merge la Bruxells pentru a discuta aceasta problema", a spus liderul PSRM.

De asemenea, prezidentiabilul socialist a explicat ca nu este anti-roman, insa este impotriva unionistilor ca Maia Sandu.

"Vorba aia: frati ca frati, dar fiecare la casa lui", a spus Dodon.

Insa, Igor Dodon nu a ezitat sa o atace pe Maia Sandu pentru ca are cetatenie romana si a jurat ca va servi interesele Romaniei.

"Dumneavoastra veti depune juramantul pe constitutia Republicii Moldova. Care constitutie o veti respecta?", a intrebat-o liderul socialist pe rivala sa proeuropeana.

Maia Sandu a reactionat imediat, acuzandu-l pe socialist ca a catalogat 500.000 de moldoveni drept tradatori pentru ca detin cetatenie romana.

Candidatul PSRM a intrebat-o pe Maia Sandu daca va vota pentru intrarea in NATO. Insa, proeuropeana l-a acuzat ca utilizeaza tacticile unui barbat las, iar integrarea in NATO nu este dorita de cetatenii Republicii Moldova.

Pe subiectul reintregirii teritoriului moldovean, liderul socialist a sustinut ca Tiraspolul va continua sa refuze orice discutie atat timp cat se vor face declaratii unioniste de la Chisinau, acuzand-o pe Maia Sandu ca se face vinovata impreuna cu ministrii iresponsabili de atitudinea Transnistriei.

In schimb, rivala proeuropeana a precizat ca cetatenii moldoveni sunt separati doar de ￯hotii si clanurile de la guvernare￯.

Igor Dodon si Maia Sandu au semnat la final o declaratie publica de integritate prezentata de PROMO-Lex.