Liderul Partidului Socialistilor promite ca va scoate examenul de Bacalaureat, daca va ajunge in fotoliul de sef al statului. Igor Dodon nu a oferit prea multe detalii cu privire la subiectul dat, ci doar a subliniat ca examenul de Bacalaureat va fi obligatoriu doar pentru cei ce vor sa-si continuie studiile peste hotare, potrivit Unimedia.md.

Igor DodonFoto: Wikipedia

"Examenul de Bacalaureat trebuie scos. Eu promit ca voi scoate acest examen. Toti elevii trebuie sa termine Liceul. Sa sustina BAC-ul doar cei care vor sa plece peste hotare", a declarat Igor Dodon.

La inceputul lunii noiembrie, Igor Dodon, candidatul sustinut de Moscova in alegerile prezidentiale din Republica Moldova, a sugerat ca Maia Sandu, candidata pro-europeana, este responsabila pentru 400 de cazuri de sinucidere si tentative de suicid, in randul copiilor, pentru ca, in perioada in care a fost ministru al Educatiei, a dispus instalarea de camere de supravegere la bacaureat, relateaza Agora.md. Fondatorul liniei verzi Antisuicid il critica pe candidatul socialist cerandu-i sa nu foloseasca un subiect atat de sensibil in scop electoral si aratand ca datele oficiale privind suicidul in randul adolescentilor sunt mult mai scazute.

"In perioada cat Maia Sandu a fost Ministru al Educatiei, in premiera, in anii 2012-2015 au fost inregistrate peste 400 de cazuri de suicid si tentative de suicid la copii. Acesta este rezultatul reformelor", a declarat Igor Dodon in cadrul dezbaterii de la Pro TV Chisinau.

Dodon sustine ca cel mai mult au contribuit la acest fapt instalarea camerelor de supraveghere in timpul sustinerii examenelor de bacalaureat.

Maia Sandu a raspuns afirmamd ca aceste declaratii reprezinta o minciuna crasa, iar Igor Dodon in loc sa vorbeasca de reformele realizate in calitate de Ministru al Economiei se ocupa de propagarea minciunilor.

Psihologul Liuba Ceban, fondatorul liniei verzi Antisuicid, l-a criticat dur pe Igor Dodon, acuzandu-l ca utilizeaza in scopuri electorale cifre si argumente dubioase in privinta suicidului printre copii.

"In calitate de specialist prevenire a suicidului as vrea sa ma adresez public catre Igor Dodon si simpatizantii acestuia. Va rog sa nu incepeti actiuni de prevenire a suicidului in timpul campaniei electorale. Va rog foarte mult! Acest lucru acest lucru influenteaza negativ asupra perceptiei realitatii in privinta unei probleme atat de sensibile precum este suicidul! Modul in care o faceti este ofensator pentru familiile care au pierdut copii in rezultatul suicidului. Este daunator sa ridici aceasta problema fara sa cunosti cum sa o abordezi corect!

Declaratia ca 400 de persoane au decedat prin suicid din cauza camerelor care sunt instalate la examenele de bacalaureat, are cel putin doua erori grave: 1 Statistic in rezultatul suicidului decedeaza anual pana la 30 de copii. Este o cifra mare. O viata de copil este deja mult. Majorarea intentionata a cifrei suicidelor are ca efect majorarea de facto a numarului acestora, ca urmare a efectului Werter. Va rog sa-mi oferiti sursele de unde v-ati documentat. Eu cunosc alte date furnizate de Biroul National de Statistica. 2 Factorul psihologic. Nimeni nu se sinucide doar dintr-o singura cauza!!! Cauza numarul unu este un motiv interior, cum ar fi perceptia de singuratate, boala psihica, boala fizica. Si in nici intr-un caz camerele video. Eu nu inteleg cum poti sa faci declaratii publice atat de iresponsabile si nepregatire pe un subiect atat de sensibil", a scris pe contrul sau de Facebook Liuba Ceban.