Romania ar fi trebuit sa aiba o atitudine mai activa in incurajarea fortelor pro-europene din Republica Moldova, a afirmat copresedintele ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, referindu-se la rezultatele primului tur al alegerilor prezidentiale de la Chisinau, anunta Agerpres.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

"Mie mi se pare ingrijorator si pe mine ma pune pe ganduri. Vad o diferenta in atitudinea pe care a adoptat-o Romania in ultima vreme, adica dupa noiembrie 2015, (...) mi se pare mai degraba pasiva in domeniul politicii externe, cu precadere catre Moldova. Cred ca ar fi trebuit sa avem un rol mult mai activ de a ajuta fortele pro-europene. Mi s-a parut o prezenta practic inexistenta si, atunci, rezultatele sa nu ne mire. Singurul lucru pe care mi-l doresc este ca moldovenii, basarabenii nostri sa cugete profund si sa faca alegerea care le va fi, si spun fara niciun fel de ezitare, cea mai favorabila pentru viitorul lor si pentru cel al generatiilor care urmeaza, adica o apropiere de UE, de valorile de democratie si libertate care guverneaza spatiul european si cu perspectiva apropierii (...) de Romania. Aici cred ca avem cu totii ce sa ne reprosam", a spus Tariceanu, luni seara, la Digi24.

El a adaugat ca Federatia Rusa, inca din anul 2008, a abordat o atitudine mai 'agresiva' si ca, desi Romania este stat membru NATO si UE, prezenta in fruntea Republicii Moldova a unui candidat pro-rus ar trebui sa fie "un subiect de ingrijorare".

"Rusia a devenit mai amenintatoare din 2008, numai ca noi nu ne-am dumirit si cand spun 'noi', nu numai noi romanii, dar nici occidentalii nu si-au dat seama ca interventia care a avut loc atunci in Georgia este semnalul pe care Rusia il da privind o noua atitudine (...). Prezenta in fruntea Moldovei a unui candidat pro-rus nu cred ca poate sa ne lase nici macar indiferenti. Trebuie sa fie un subiect de ingrijorare pentru noi. Noi, ca tara, ne simtim mai sigura, mai aparata fiind membri ai NATO si UE, dar pentru mine existenta a milioane de romani dincolo de Prut nu imi este indiferenta", a mai spus Tariceanu.

Candidatul Partidului Socialistilor, prorusul Igor Dodon, si candidata proeuropeana a Partidului Actiune si Solidaritate, Maia Sandu, se vor confrunta in turul al doilea al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova.

Potrivit rezultatelor preliminare prezentate luni de Comisia Electorala Centrala (CEC) dupa centralizarea a aproape 99,5% din procesele verbale din sectiile de votare, Dodon a obtinut cele mai multe voturi in primul tur al scrutinului prezidential de duminica ¬ 48,23%. Maia Sandu a fost votata de 38,42% dintre cei care s-au prezentat la urne.