Principalul candidat al stangii in alegerile prezidentiale din Republica Moldova, Igor Dodon, a fost la un pas sa fie ales sef al statului din primul tur. Asemenea Maiei Sandu, Igor Dodon este relativ tanar (41 de ani), are studii de economie si a mizat pe mesaje antioligarhice in campania electorala. Spre deosebire de Maia Sandu, el a a avut tangente cu lumea afacerilor, a fost asociat cu transferuri de bani prin paradisuri fiscale si cu folosirea activelor oligarhului Vladimir Plahotniuc. Dar, mai presus de toate, el militeaza puternic pentru apropierea Republicii Moldova de Rusia lui Vladimir Putin si indepartarea ei de Uniunea Europeana.

Igor DodonFoto: Agerpres

Igor Dodon, actualmente presedintele Partidului Socialistilor, a absolvit Facultatea de Economie a Universitatii Agrare de la Chisinau (1997) si Facultatea de Management a ASE - Chisinau (1998). Este doctor in stiinte economice, titlu obtinut la ASE Moldova. Timp de 8 ani, intre 1997 si 2005, a lucrat ca lector asistent si lector superior la ASE Moldova si la alte institutii de invatament superior din aceasta tara.

In aceeasi perioada, a lucrat la Bursa de Valori a Moldovei in diverse functii administrative, iar intre 2002-2005 a fost presedinte al Bursei Universale de Marfuri a Moldovei.

In 2005 a fost numit viceministru al economiei, iar in 2006 - ministru al economiei si comertului, devenind in 2008 prim viceprim-ministru. A fost ales deputat in 2009, pe listele Partidului Comunistilor din Republica Moldova, dar a parasit partidul pentru a adera la Partidul Socialistilor (PSRM), unde a fost ales presedinte in 2011.

Igor Dodon s-a facut cunoscut in special prin mesajul sau puternic pro-rus, el sustinand departarea de UE, denuntarea acordului de asociere cu UE si aderarea Moldovei la Uniunea Vamala Rusia-Belarus-Kazahstan.

De altfel, el si-a exprimat public, in repetate randuri, admiratia fata de Vladimir Putin, spunand ca doreste sa fie pentru Moldova un lider asa cum Putin este pentru Rusia. Saptamana trecuta, el a fost citat in presa americana spunand ca doreste sa fie "dictator".

Rise Project Moldova a scris in ultima perioada investigatii despre "calatoriile secrete ale lui Dodon cu avionul lui Plahotniuc" - fata de care Dodon se distanteaza in declaratiile publice - dar si despre "banii lui Dodon din Bahamas", mai precis despre gruparea socialistilor "in jurul unei afaceri secrete cu o companie offshore conectata la Federatia Rusa".

In trecut, Dodon fost sprijinit public de unul dintre cei mai controversati oligarhi si lideri ai subteranelor politice si economice din Moldova, Renato Usatii, alaturi de care a si protestat, in ultimii ani, impotriva primarului democrat din Chisinau.