Mircia Gutau, candidatul Partidului Ecologist Roman (PER), este castigatorul alegerilor pentru Primaria Ramnicu Valcea, cu 45% din voturi, potrivit numaratorii paralele a partidelor, anunta Mediafax. Mircia Gutau a mai fost primar al municipiului Ramnicu Valcea, intre anii 2004 - 2010 si a fost condamnat definitiv in doua dosare de coruptie.

Mircia Gutau (foto arhiva)Foto: Agerpres

Gutau are peste 1.500 de voturi in fata candidatului PSD, deputatul Romeo Radulescu, dupa ce au fost numarate voturile din 70% din sectii, potrivit numaratorii paralele.

In iulie 2006, dupa doi ani de cand fusese ales primar, Mircia Gutau a fost trimis in judecata pentru comiterea infractiunii de luare de mita. In acelasi dosar a fost deferit justitiei, pentru complicitate la infractiunea de luare de mita, si viceprimarul municipiului, Nicolae Dicu. Procurorii DNA au stabilit ca, in perioada aprilie ¬ iulie 2006, edilul Gutau i-a cerut unui denuntator, actionar majoritar al unei societati comerciale, atat in mod direct, cat si prin intermediul viceprimarului Dicu, suma totala de 50.000 de euro. In total, Dicu a primit suma de 25.000 de euro de la denuntator, in schimbul banilor urmand sa-l ajute sa obtina un certificat de urbanism.

"In urma unei intelegeri anterioare intre cei doi inculpati, o parte din suma de bani primita de la denuntator urma sa fie remisa, prin intermediul inculpatului Dicu Nicolae, primarului Gutau Mircia, intrucat, in aceasta calitate, acesta din urma avea printre atributiile de serviciu si emiterea unor acte de natura celui solicitat de catre denuntator", au retinut anchetatorii.

Pe 27 ianuarie 2010, cei doi inculpati au fost condamnati definitiv la cate trei ani si jumatate de inchisoare cu executare. Dupa ce a ajuns in penitenciar, Gutau si-a pierdut mandatul de primar.

Cu un an inainte sa fie condamnat definitiv, mai exact in februarie 2009, acelasi Mircia Gutau a fost trimis in judecata in alt dosar de coruptie, alaturi de consilierul juridic Nicolae Mesea si omul de afaceri Ion Georgescu. In acest dosar, primarul Gutau a fost acuzat ca, in perioada mai-iunie 2005, impreuna cu consilierul Mesea a initiat si derulat o procedura de achizitie publica avand ca obiect "Dotari locuri de joaca pentru copii", cu incalcarea normelor legale. Procurorii au stabilit ca primaria condusa de Gutau a platit pentru componentele a sase locuri de joaca suma de 852.636 de lei, in conditiile in care acestea au fost cumparate de la o firma din Bulgaria la pretul de 321.622 de lei de INTER GRUP COM SRL Ramnicu Valcea. Acesta din urma a revandut componentele SC DANCOMAR SRL, administrata de Ion Georgescu, care, la randul lui, le-a revandut primariei.

"Primaria Ramnicu Valcea avea posibilitatea ca, prin reprezentantii legali, sa lanseze invitatii-oferte de achizitie direct de la firma din Bulgaria, despre ale carei produse si preturi Gutau Mircea se informase inainte de lansarea procedurii de achizitie publica, cand s-a deplasat personal in Bulgaria impreuna cu Georgescu Ion, administratorul firmei care avea sa fie ulterior declarata castigatoare a contractului de achizitie publica", au mai precizat anchetatorii. In final, prin interpunerea celor doua societati comerciale, prejudiciul cauzat Primariei Ramnicu Valcea a fost de 545.568 de lei.

Ulterior, pe 12 iunie 2014, Curtea de Apel Craiova l-a condamnat pe Gutau la doi ani si sase luni de inchisoare pentru abuz in serviciu, iar pe Georgescu tot la doi ani si jumatate de inchisoare, insa cu suspendare. Al treilea inculpat, consilierul Mesea, a decedat in timpul procesului, in ianuarie 2011.

Mircia Gutau a putut sa se inscrie in cursa electorala din acest an la Primaria Ramnicu Valcea, in urma unei decizii a Judecatoriei Drobeta-Turnu Severin, care i-a calculat pedepsele complementare si a constatat ca pedeapsa principala a expirat in 24 martie 2013, fapt care permite ca, din 25 martie 2015, Mirica Gutau sa poata candida pentru o functie publica. Procurorii DNA nu a fost multumiti de decizie si au contestat-o la Tribunalul Mehedinti, fara succes insa, deoarece magistratii au considerat intemeiata hotararea Judecatoriei Drobeta Turnu Severin.