Primarul se bucura de cea mai mare vizibilitate, apare pe afisele electorale, face promisiuni si este cel care trage dupa sine consilierii locali pusi pe listele partidului. Dar cine sunt acestia? Ce isi propun pentru viitorul Sibiului? Hotnews face o scurta prezentare a candidatilor partidelor mari aflati pe locurile eligibile. De notat ca PSD Sibiu nu au furnizat informatiile cerute.

Forumul Democart al Germanilor din Romania propune sibienilor o lista cu 29 de candidati pentru Consiliul Local. Dintre acestia

  • Au mai facut parte din Consiliul Local- 44,8% (13 din 29)
  • Sunt cadre didactice (preuniversitare si universitare) 34,4%(10 din 29)
  • Oameni de afaceri  17,24% (5 din 29)
  • Femei  51,72% (15 din 29)
  • Au sub 45 ani 31,03% (9 din 29)
  • Au este 60 ani 27,58% (8 din 29)
  • Media de varsta    51 ani

1. Astrid Fodor este candidatul FDG pentru Primaria Sibiului si ocupa primul loc in lista pentru Consiliul Local. Este presedintele FDGR, iar din 2 decembrie 2014 primarul interimar al Sibiului. De profesie este economist. Este membru FDGR din 1990, dar din 2004 a devenit unul activ.

2. Corina Bokor este actualul viceprimar interimar al municipiului Sibiu, functie pe care o ocupa din decembrie 2014. Este membru FDGR din 1992, iar din 2012 este consilier local. In cadrul FDGR a ocupat functia de referent de specialitate, raspunzand de buna derulare a activitatilor FDGR subventionate de la bugetul de stat ¬ programul de actiuni cultural-artistice, editare de carti si investitii. De profesie este inginer, si spune ea, doreste sa duca mai departe proiectele pentru Sibiu la care a lucrat in ultima perioada.

3. Gerold Hermann este a treia propunere a FDGR pentru Consiliul Local. Din 1998 este directorul Colegiul National ¬Samuel von Brukenthal¬,scoala la care a fost si el elev. A absolvit Facultatea de Chimie din Bucuresti, iar in 1990 s-a inscris in FDGR, in prezent fiind membru in consiliul de conducere al organizatiei Sibiu. Din 2000 este consilier local si isi doreste sa contribuie in continuare la dezvoltarea orasului. Unul dintre marile succese considera a fi somajul extrem de mic inregistrat in Sibiu.

4. Helmut-Paul Niedermaier a fost consilier local si consilier judetean, din partea FDGR. Acum 22 ani a devenit director al unui institut de cercetari al Academiei Romane, care se ocupa cu probleme sociale si umane din zona, si de 15 ani este membru al Academiei. Pentru ca a ocupat functii publice in doua institutii ale statului a observat ce trebuie imbunatatit in continuare. Fiind de profesie architect, isi doreste sa reglementeze dezvolatrea urbanistica a orasului.

5. Maria Garleanu se afla la al doilea mandat de consilier local. Din 1999 este membru activ al Forumului Democrat al Germanilor din Romania. Are pregatire economica, astfel ca a activat in comisia pentru buget a Consiliului Local, fiind si presedinte al comisiei sociale din cadrul primariei municipiului Sibiu. Ii plac animalele si copiii.

6. Paul Constantin Mezei este consilier local din 2012. A facut parte din comisia de Urbanism si comisia Sociala. Isi doreste ca tinerii sa aiba un mediu propice in care sa se dezvolte, astfel ca isi canalizeaza proiectele spre acest domeniu. Este membru FDGR inca de la infiintarea formatiunii, iar in restul timpului este director al unei firme ce comercializeaza usi.

7. Ecaterina Birk este de profesie economist, dar a iesit la pensie. A ocupat diferite functii in cadrul Teatrului de stat si in cadrul unei asociatii care se ocupa cu construirea de camine pentru batrani. si ea este consilier local de multi ani, din 2004. A fost secretar al comisiei de buget finante, astfel ca a avut mereu in vedere proiecte legate de bugetul local, de administrarea domeniului public si privat al municipiului Sibiu. Din 1990 este membru FDGR, iar din 2010 membru in Consiliul director al FDGR / Organizatia Sibiu.

8. Lerner Helmut este consilier local al municipiului Sibiu din 2009. Este secretarul comisiei pentru invatamant, sanatate, cultura, protectie sociala, activitati sportive, de agrement si tineret. Alaturi de alti colegi este initiatorul unui proiect care le asigura tinerilor pana la 18 ani accesul gratuit la evenimentele organizate de Primarie. Este absolvent al Facultatii de Stiinte Politice, Relatii Internationale si Studii de Securitate din Sibiu, iar din 2003 este referent cultural la FDGR- coordonator de proiecte culturale.

9. Bianke Marion Grecu este consilier local din 2008, membru FDGR din 1993 si director adjunct al Colegiului National Samuel von Brukenthal din Sibiu. A fost desemnata membru in cadrul Comisiei pentru invatamant, sanatate, cultura, protectie sociala, activitati sportive, de agrement si tineret. Prin hotararile Consiliului Local luate pe aceasta linie a sprijinit activitatea institutiilor de cultura, dar si a asociatiilor si fundatiilor care administreaza unitati de asistenta sociala. Activitatile incluse in cadrul agendei sportive au avut in vedere sustinerea unor noi proiecte, pe langa cele consacrate.

10. Zeno-Karl Pinter este membru fondator al Forumului Democrat al Germanilor din Romania, iar in perioada 2005-2010 a reprezentat aceasta organizatie in Guvernul Romaniei, ca subsecretar de stat. Din anul 2012 este consilier in Consiliul Local al municipiului Sibiu. Este profesor universitar la Universitatea Lucian Blaga si cercetator stiintific in cadrul Institutului de Cercetari Socio Umane din Sibiu.Studiaza istoria si arheologia, domenii in care a publicat carti si lucrari de specialitate si in care pregateste tineri studenti, masteranzi si doctoranzi.

11. Anita Pavel este membru FDGR din anul infiintarii sale, 1990. Este consilier local din 2004 si tot de atunci membru in comisia juridica a Consiliului Local. Experienta de 12 ani vrea sa o foloseasca si in al patrulea mandat. Este profesor de limba engleza si germana.

12. Ekaterina-Annemarie Fazykas este absolventa a Facultatii de Psihologie - Universitatea Spiru Haret. Fata de colegii sai nu are decat un mandat in consiliul Local si il doreste si pe al doilea tocmai pentru a participa in continuare la dezvoltarea municipiului. De 24 de ani are acelasi loc demunca- Parohia Evanghelica C.A. Sibiu de 24 ani unde este responsabila de serviciile sociale din comunitate.

PNL Sibiu are pe lista sa de consilieri locali 23 de candidati. Dintre acestia

  • Au mai facut parte din Consiliul Municipal si/sau Judetean Sibiu 21,73% (5 din23)
  • Au fost lideri sau membri ai altor partide inainte de PNL 17,39 (4 din 23)
  • Provin din vechiul PDL -  52,17% (12 din 23)
  • Sunt/au fost cadre didactice (preuniversitare si universitare)   17,39 % (4din 23)
  • Sunt oameni de afaceri/activeaza in mediul privat -  60,86% (14 din 23)
  • Media de varsta -  43 de ani 
  • Au sub 45 de ani -  43,47% (10 din 23)
  • Au peste 60 de ani -  13,04% (3 din 23)
  • Sunt femei -  21,73% (5 din 23)
  • Au studii superioare - 82,6% (19 din 23)

1. Razvan Codrut Pop - candidat la Consiliul Local si candidat din partea PNL la Primaria Municipiului Sibiu deschide lista liberalilor la alegerile locale din 5 iunie. RaZVAN CODRUt POP este istoric, are 34 de ani si este membru de partid din timpul liceului. Ultima functie publica detinuta este cea de director al Directiei de Cultura Sibiu, din care si-a dat demisia in momentul anuntarii candidaturii. De-a lungul timpului a detinut mai multe functii politice, mai ales in organizatia de tineret a liberalilor, unde a fost Secretar General al TNL la nivel national in perioada 2007-2012.

2. Mariana Brunchea Gabriela - Locul 2 de pe lista liberalilor este fostul candidat la Primaria Municipiului Sibiu de la alegerile locale din 2012, din partea PD-L. Este consilier local din partea PNL in Consiliul Local Sibiu si are 49 de ani. Mariana Brunchea a fost director la mai multe societati comerciale, iar in prezent este manager la societatea proprie si presedinte al Asociatiei Maya, care administreaza un camin de batrani.

3. Virgil Popa - Tot pe o pozitie eligibila este situat si actualul viceprimar al Primariei Sibiu. Virgil Popa s-a inscris din nou in lupta electorala ca si candidat la Consiliul Local al municipiului Sibiu din partea liberalilor. De altfel, Popa este liberal din 1994. Acesta este de profesie inginer si este viceprimar al Sibiului din anul 2007.

4. Dragan Tiberiu Cornel. De meserie inginer, provine din PD-L si este la a doua cursa electorala pentru un post de consilier local. Printre proiectele pe care le vizeaza pentru Sibiu sunt implementarea proiectului Smart City dar si implicarea in programele de infrastructura si urbanism.

5. Ovidiu Nicolae Spatari - provine tot din vechiul PD-L si este doctor inginer in electronica si telecomunicatii. Ocupa functia de manager proiect in cadrul SC Hidroelectrica SA Bucuresti si este si lector univ. dr. inginer in cadrul Universitatii Lucian Blaga Sibiu, la Facultatea de Inginerie. Cariera politica si-a inceput-o in anul 2000 ca Secretar General al PNtCD Sibiu. A trecut apoi in tabara democratilor unde a avut mai multe functii de conducere. Dupa fuziune a fost ales vicepresedinte PNL Sibiu.

6. Robert Nicolae Fotache - este membru de partid de la 17 ani si este absolvent de drept. Si-a terminat si studiile de masterat in Securitate in Relatii Internasionale, dar si in Leadership Organizational la Academia Fortelor Terestre. Profeseaza in present ca evaluator de risc, dar are experienta in voluntariat. Timp de sapte luni a fost voluntar in cadrul proiectului cultural 100%.ro, organizat de Ambasada Frantei la Bucuresti.

7. Ioan Ciprian Candea are 39 de ani si este preot de 13 ani. Profeseaza in cadrul Spitalului de Psihiatrie Dr.Gheorghe Preda din Sibiu si lucreaza si la cateva proiecte ce vizeaza activitatea sociala a Bisericii. Casatorit cu trei copii scolari.

8. Bibu Adrian - Cosmin este vicepresedinte al Federatiei Romane de Taekwon-do ITF si membru fondator al PUMA Club Sibiu. Fost director adjunct la Antena 1 Sibiu, Adrian Bibu este un tanar de 33 de ani, pasionat de tot ceea ce inseamna sport, miscare, natura si un stil de viata sanatos si activ, iar acceptarea candidaturii la Consiliul Local Sibiu vine din dorinta de a continua promovarea sportului de masa si de performanta la nivelul comunitatii sibiene. A intrat in politica in urma cu aproximativ trei ani pe linia PD-L, insa este membru de partid cu adeziune semnata dupa fuziunea liberala.

9. Marcel Eugen Cimpoca a intrat in politica in anul 2010 la Partidul National Liberal. Are 47 ani si este manager regional in domeniul consultantei financiare. A absolvit Facultatea de Stiinte Socio-Umane din cadrul Universitatii Lucian Blaga, specializarea Comunicare si Relatii Publice. Activeaza in domeniul vanzarilor de peste 15 ani, timp in care a format si coordonat echipe de consultanti financiari.

10. Fulea Ciprian Gheorghe. Liberal de aproximativ trei ani, Ciprian Fulea este economist de profesie, licentiat si in administratie publica si are un masterat in administratia publica europeana. De 10 ani, tanarul liberal se ocupa de heraldica si vexilologie, doua domenii auxiliare istoriei care studiaza stemele, blazoanele si drapelele. Cei 10 ani i-au adus, in primul rand, experienta in domeniul heraldicii, dar si in administrarea societatilor comerciale.