12 candidati se lupta pentru mostenirea lasata de Radu Mazare la malul marii. Indiferent de care va fi rezultatul alegerilor, Constanta se pregateste sa inceapa o noua etapa si tocmai a intrat in ultima saptamana de campanie electorala. Prezenta minorilor in clipurile electorale, in filmuletele postate pe retele de socializare sau in fotografiile expuse in spatiul public a reprezentat o tusa inedita trasa de principalii candidati pentru fotoliul de primar al municipiului Constanta intr-o lupta fara infruntari directe dusa de acestia.

12 barbati s-au "luptat" pentru a prelua fraiele orasului, fara a-si masura calitatile intr-o infruntare electorala si fara a incerca sa demonstreze live, fata in fata si in fata tuturor, ca au un program electoral pentru care merita sa primeasca votul constantenilor.

Inaintea alegerilor care vor marca inceputul unui nou capitol in istoria administratiei constantene s-ar fi impus o dezbatere electorala serioasa la care sa participe, daca nu toti candidatii la primarie, macar primii cinci actori, cei mai importanti. O astfel de confruntare ar fi fost binevenita cu atat mai mult cu cat electoratul constantean a fost privat pana acum de astfel de exercitii democratice. Lipsa unei astfel de dezbateri a reprezentat o alta nota marcanta in aceasta campanie electorala.

  • Copiii, vectori de imagine pentru candidati

Campania lui Vergil Chitac

Campania lui Vergil Chitac

Foto: Hotnews

Pentru o parte a candidatilor la primariile din toata tara, copiii au fost folositi ca vector de imagine. Cel mai cunoscut exemplu, unul nefericit, este cel al unui candidat independent din Brasov care a afisat un banner urias pe care era imprimata o fotografie cu fiul sau in varsta de doar un an. La Constanta lucrurile nu au mers pana intr-acolo, insa copiii, mai mici sau mai mari, au fost folositi de candidati in fotografii, clipuri sau filmulete cu mesaj electoral.

Spre exemplu, i ntr-unul dintre clipurile electorale ale PNL apare un copil care isi opreste mama din plimbarea pe plaja pentru a-i spune acesteia: "Mama, cand o sa fiu mare vreau sa fiu amiral ca Vergil Chitac!". Iar mama ii raspunde: "Da, Costi, avem nevoie de un om puternic la carma orasului, avem nevoie de Vergil Chitac!".

Campania lui Claudiu Palaz

Campania lui Claudiu Palaz

Foto: Hotnews

Un alt candidat care s-a fotografiat cu fiul sau, publicand fotografia pe o retea de socializare unde a comentat ca are "Baiat mare si tactic!" este candidatul PMP, Claudiu Iorga Palaz. Acesta din urma insa publica des fotografii cu fiul sau aratand ca ambii obisnuiesc sa isi petreaca timpul liber impreuna, dezvoltand jocuri de strategie.

Si imaginea candidatului PSD, Decebal Fagadau, a fost asociata cu cea a unui copil intr-o fotografie in care aparea un bebelus langa o pancarta pe scria scria #fagadau, insa fotografia a fost retrasa din spatiul public dupa ce au aparut primele comentarii negative.

Pe de alta parte, Christian Gigi Chiru a pus pe cineva sa il filmeze ascultandu-si fiul care povesteste cum a returnat un portofel pierdut si cum a mers la Politie pentru a da declaratii. La final, candidatul ALDE isi saruta si imbratiseaza fiul si ii spune: "Fiule, m-ai facut sa fiu mandru azi. Sa te pupe tata. Sunt mandru de tine si tati o sa te recompenseze cu trei carti. Imi promiti ca le vei citi, da? Cel mai important lucru e sa-i sustinem pe cei care au nevoie de ajutorul nostru ori de cate ori putem sa facem acest lucru".

  • Fagadau si Chitac, fata-n fata doar pe panourile electorale

Campania lui Gigi Chiru

Campania lui Gigi Chiru

Foto: Hotnews

Pana acum a existat o singura dezbatere electorala, organizata de TVR, dar de la care au lipsit principalii candidati in cursa electorala: Decebal Fagadau (PSD) si Vergil Chitac (PNL). La dezbatere au participat doar Claudiu Ceti (PPU), Nicolae Grosu (PRM), Christian Gigi Chiru (ALDE), Luminita Vladescu (candidatul PSD pentru Primaria Medgidia, in calitate de reprezentant al partidului), Omer Sunay (PND), Claudiu Iorga Palaz (PMP), Andrei Tatu (candidat independent), Dumitru Badragan (PRU).

Vergil Chitac, candidatul PNL pentru Primaria Constanta, si-a justificat absenta prin imposibilitatea de a se incadra in cele 3 minute alocate fiecarui candidat, dar si prin absenta candidatului stangii, semn ca liberalul ar fi stiut dinainte ca principalul sau contracandidat nu va fi prezent in studioul TVR: "Formatul dezbaterii la care faceti referire (fiecare participant avand la dispozitie doar 3 minute) nu mi-ar fi permis sa le spun constantenilor ce vreau sa fac pentru ei. Nu in ultimul rand, la acea dezbatere nu a participat niciun reprezentant al stangii cu care sa pot dezbate problemele Constantei. Consider ca o dezbatere intre candidatii formatiunilor de dreapta si cei independenti nu poate fi una reala si constructiva. Dupa 15 ani de dominatie politica a PSD in Constanta, e nevoie de unificarea dreptei, nu de atomizarea ei, pentru a putea realiza schimbarea".

Campania lui Decebal Fagadau

Campania lui Decebal Fagadau

Foto: Hotnews

Pe de alta parte, Decebal Fagadau, candidatul PSD pentru Primaria Constanta, si-a justificat absenta printr-o serie de erori de comunicare intre organizatia partidului si echipa TVR: "S-a primit o invitatie in care se vorbea despre municipii si nicidecum nu reiesea faptul ca va fi o dezbatere despre municipiul Constanta. Invitatia a venit la biroul central de presa si facea referire la o dezbatere electorala despre judetul Constanta, despre municipiile judetului, iar partidul a considerat oportun sa fie trimis la emisiune candidatul PSD la Primaria municipiului Medgidia. Noua nu ne-a spus nimeni ca este vorba despre o dezbatere electorala despre municiupiul Constanta".

O alta incercare de a-i aduce impreuna in fata electoratului pe primii doi candidati pentru Primaria Constanta s-a consumat pe 27 mai, la Realitatea TV. Intalnirea nu a fost posibila pentru ca, asa cum sustine Decebal Fagadau, acesta a fost anuntat ca va exista o dezbatere, printr-un sms, cu doar cateva ore inaintea emisiunii: "Am primit un sms in jurul pranzului prin care eram pus in fata faptului implinit si instiintat ca va exista o dezbatere in seara respectiva. Initial am crezut ca este o gluma, nicidecum o invitatie la o dezbatere organizata de profesionisti. In primul rand, mi-ar fi fost imposibil si ar fi fost o dovada de lipsa de respect sa anulez toate intalnirile cu electoratul programate si anuntate cu mult timp inainte. In alta ordine de idei, mi-ar fi fost imposibil ca, in cateva ore, sa ma pregatesc pentru o dezbatere serioasa si sa si ajung la Bucuresti".

In ambele cazuri, atat candidatul PSD, cat si candidatul PNL au sustinut cu fermitate ca nu evita o confruntare directa si au invocat drept scuze fie probleme de comunicare, fie organizatorice. Mai mult ca sigur nu va mai exista o alta tentativa de organizare a unei intalniri in care candidatii pentru Primaria Constanta si programele electorale ale acestora sa ajunga deopotriva in fata electoratului constantean, in cadrul unei dezbateri.

  • Dezbinatorul dreptei cere unificarea ei

Dintre putinele aspecte interesante ale campaniei merita sa fie trecuta in revista o initiativa a candidatului ALDE. Christian Gigi Chiru a propus unificarea dreptei pentru castigarea Primariei Constanta. Acesta si-a justificat initiativa drept un gest firesc impotriva candidatului PSD care este avantajat de organizarea alegerilor locale intr-un singur tur.

Propunerea candidatului ALDE este cel putin anapoda in contextul in care Chiru, fost sef al liberalilor, a parasit PNL si a devenit candidatul partidului lui Calin Popescu Tariceanu cu doar cateva zile inaintea termenului limita de inscriere in cursa electorala. Practic, prin gestul sau, Christian Gigi Chiru a rupt cateva procente importante de la fostul sau coleg Vergil Chitac, exponentul principal al dreptei la Constanta. La nici o luna de la aceasta fragmentare, candidatul ALDE le cere candidatilor de la dreapta politicii sa accepte un sondaj de opinie in urma caruia candidatul cu cele mai multe sanse la Primaria Constanta sa fie sustinut de toti ceilalti aspiranti.

Invitatia s-a adresat in special candidatilor PNL si PMP. In timp ce Vergil Chitac sustine ca este de acord cu unificarea dreptei, "dar nu in urma unei negocieri, ci printr-o coeziune ideologica", Claudiu Iorga Palaz (PMP) s-a aratat revoltat de propunerea lui Chiru: "Sunt o propunere si o tema false. Atat timp cat ALDE are alianta cu PSD la nivel central nu poti vorbi de unificarea dreptei la nivel local. ALDE nu vrea altceva decat sa introduca mortul in casa. Niciunul dintre candidatii de la dreapta, in afara de mine, nu face opozitie, nu au nicio replica si niciun repros sau critici clare la adresa lui Decebal Fagadau", a declarat Claudiu Iorga Palaz.

Cu toate acestea, Christian Gigi Chiru sustine ca "toate sondajele" ii sunt favorabile, desi nu este cunoscuta realizarea unor sondaje recente si cu atat mai putin nu sunt cunoscute rezultatele acestora: "Toate sondajele arata ca in momentul de fata sunt pe primul loc in preferintele alegatorilor si, din acest motiv, ii invit pe contracandidatii mei in proiectul "Constanta Liberala. Constanta, oras european" (...) Totusi, ii provoc pe contracandidatii mei si la o evaluare care sa convinga pe toata lumea. Ii invit sa facem un sondaj comun cu o firma serioasa de cercetare sociologica, iar candidatul care va avea rezultatele cele mai bune, sa fie sustinut de toti ceilalti candidati din opozitie. Daca sondajul nu ma va indica drept candidatul cu cele mai mari sanse, ma voi alatura aceluia in stare sa-l invinga pe Decebal Fagadau (...)", a declarat candidatul ALDE.

Vorbind despre notorietatea sa si despre optiunile electoratului, Chiru a uitat sa aminteasca si despre faptul ca este singurul candidat la Primaria Constanta si, implicit, singurul candidat de la dreapta, care are probleme penale. Procurorii DNA au deschis doua dosare penale in care senatorul este acuzat de luare de mita si mita electorala. In cea din urma speta, actualul candidat ALDE la Primaria Constanta a fost condamnat in prima instanta la sase luni de inchisoare cu suspendare.

Asadar, t rei saptamani anoste, lipsite de evenimente si breaking-news. Asa s-a desfasurat la Constanta, pana acum, campania electorala pentru alegerile locale organizate pe 5 iunie. Schimbarea legii si profilul actualilor candidati au modificat structura si trasaturile campaniei electorale care astazi a intrat pe ultima suta de metri si au adus constantenii in fata unei runde electorale plicticoase si previzibile.

NOTA: HotNews.ro publica o serie de articole despre candidatii la alegerile locale din mai multe orase, monitorizate in cadrul unui proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer.