Unul dintre candidatii mai saraci care se lupta pentru scaunul de primar al municipiului Cluj Napoca este reprezentanta M10, avocata Irina Pop. În declaratia de avere depusa la Biroul Electoral Municipal figureaza doar cu un apartament/garsoniera de 31 de mp. La polul opus se pozitioneaza candidatul sustinut de PSD si ALDE, omul de afaceri Octavian Buzoianu. Potrivit topului Forbes, Buzoianu si fratele sau Calin sunt cotati cu o avere de peste 8 milioane de euro. Candidatul PMP, deputatul Adrian Gurzau desi traieste pe picior mare, conduce o masina Mercedes-Benz S-Class, locuieste într-o vila de lux, în declaratia de avere figureaza cu zero bunuri si proprietati.

  • Emil Boc (PNL), a înregistrat venituri consistente în ultimii ani, dar locuieste tot în apartamentul sau de 63 de mp. Anul trecut, Boc a achizitionat înca un apartament în Cluj, pe numele fiicei sale, Cezara, de 62 de mp. Un candidat controversat este si patronul site-ului Ziar de Cluj, Liviu Alexa.
  • În cursa pentru câstigarea Primariei Cluj Napoca au fost înscrise, oficial, la Biroul Electoral Municipal, 10 candidaturi: Emil Boc – PNL; Octavian Buzoianu – independent sustinut de PSD/ALDE, PNTCD, PND, PRM; Anna Horvath - UDMR; Liviu Doru Alin Alexa - Miscarea Liberala; Mircia Giurgiu - PSRO; Fancsali Erno - PPMT; Bruno Roschnafsky - PPU; Irina Pop - M10 si David Ile (UCDR).

Emil Boc

Emil Boc

Foto: Agerpres

Emil Boc, PNL. Fost premier al României în perioada de glorie a PDL-ului, când Traian Basescu era presedintele tarii, Emil Boc a revenit la primaria Cluj Napoca în 2012, câstigând alegerile în ciuda faptului ca USL se bucura la vremea respectiva de un val de simpatie. La un scor destul de strâns, cu o diferenta de aproximativ 1400 de voturi, Emil Boc a reusit atunci sa-l învinga pe senatorul PNL Marius Nicoara, candidatul USL-ului. Între timp, PNL a fuzionat cu PDL, iar Emil Boc si Marius Nicoara sunt acum colegi de partid si fac campanie împreuna la Cluj. Boc este candidatul PNL pentru un nou mandat de primar, beneficiind de tot sprijinul echipei din vechea garda a PNL. Oamenii din partid speculau ca Boc va trece în barca lui Basescu (PMP), mai ales ca la alegerile prezidentiale acesta s-a afisat mai mult cu Elena Udrea, ignorându-l pe Klaus Iohannis. Însa Boc n-a trecut în PMP. Si-a înscris candidatura ca membru al PNL si se afla în plina campanie electorala. Desi a fost premier al României, Boc locuieste în acelasi apartament de 62 de mp, achizitionat cu sotia sa în 1995. Anul trecut a mai achizitionat un apartament în Cluj Napoca, de 63 de metri patrati, pe numele fiicei sale, Cezara. Din salariul de primar, Boc a încasat pe anul 2015, suma de 55.051 lei. De la UBB a mai înregistrat venituri în valoare de 26959 de lei. Detine câteva conturi unde declara, in total, peste 120.000 de lei. În 2013 a mostenit în satul sau natal, Rachitele, mii de metri patrati de padure si terenuri. Mai detine un Peugeot din 2007.

Adrian Gurzau la botez

Adrian Gurzau la botez

Foto: Hotnews

Adrian Gurzau, PMP. A plecat deputat prin sistemul redistribuirii voturilor, în 2012, din partea PDL. Gurzau nu s-a remarcat prin nimic notabil, cel mai mult fiind cunoscut din pozele pe care le facea alaturi de Emil Boc. De altfel, spun surse din PNL, Gurzau s-ar fi laudat chiar si acum ca ar sti el ca Boc nu se da peste cap în campanie electorala pentru membrii PNL, informatie contrazisa totalmente de senatorul Alin Tise (candidatul PNL la sefia Consiliului Judetean Cluj). Tise a subliniat ca Boc apare în pliante alaturi de membrii PNL si ca este cât se poate de implicat în campania liberalilor.

Potrivit declaratiei de avere, candidatul Adrian Gurzau nu detine bunuri valoroase sau proprietati, desi traieste pe picior mare. Conduce un Mercedes-Benz S-Class, locuieste în vila, întretine copii din prima si a doua casatorie, e actionar într-o firma care i-a adus venituri din dividende în valoare de peste 53.300 de lei, în 2015. De la Parlament, Gurzau a încasat în 2015 aproape 59.000 de lei. Cu ultima sotie, Gurzau are doi copii. Ambii copii au fost botezati de Elena Udrea. Ultimul botez a avut loc recent, în cel mai costisitor Hotel din Cluj Napoca: Grand Hotel Italia. La Botez a participat inclusiv Traian Basescu. Adrian Gurzau s-a folosit de fotografiile cu oaspetii de la botez în perioada de precampanie electorala, promovându-se pe Facebook. De la botezul cu invitati alesi pe sprânceana, Gurzau a declarat un profit modest, de numai 23000 de lei. La scurt timp dupa botez, Gurzau a fost sfatuit sa-si puna un banner electoral prin tot orasul, în care aparea cu capul în jos, cu sloganul – „eu vad Clujul altfel!”.

Octavian Buzoianu

Octavian Buzoianu

Foto: Facebook

Octavian Buzoianu, independent sustinut de PSD/ALDE. Candidatura omului de afaceri Octavian Buzoianu, pentru Primaria Cluj Napoca, a fost anuntata recent, PSD optând sa-l sustina pe el în defavoarea propriului candidat. Initial, pentru Primaria Cluj Napoca, din partea PSD fusese anuntata Aurelia Cristea, deputat, fost presedinte al organizatiei municipale de partid. Liderii PSD si-au facut însa alte calcule. Surse din PSD spun ca Octavian Buzoianu a fost solicitat sa candideze înca din toamna anului trecut. El a negat, însa, aceasta informatie. Buzoianu nu e strain de politica. Prin 2000 era parte din partidul condus de Teodor Melescanu: Alianta pentru România. Acum revine si candideaza la Primarie, având în totalitate sprijinul PSD. Omul de afaceri e cotat în topul Forbes cu o avere de 8 milioane de euro, împreuna cu fratele sau. Cei doi desfasoara afaceri în turism, energie, imobiliare si agricultura. În trecut, Buzoianu a fost directorul Fabricii de Bere din Cluj, iar ulterior a devenit manager al Companiei de Bere România, care detinea si fabrica Ursus. Fratii Buzoianu sunt patronii hotelului de cinci stele Opera Plaza si au dezvoltat si complexul de birouri Cluj Business Center, construit pe locul fostei fabrici Feleacul. Recent, Buzuoianu a fost acuzat ca da dovada de cinism, pentru ca si-a postat banneru-l electoral, în cartierul Manastur, pe ruinele fostului proiect imobiliar Tower, care s-a dovedit pentru cumparatorii de apartamente, cea mai mare teapa din istoria Clujului.

Liviu Doru Alin Alexa, Miscarea Liberala. Fost ziarist, patron de ziar, în prezent detine site-ul ziardecluj.ro. Se promoveaza singur, scriindu-si articolele despre el - spun fostii angajati de la ziar. În 2012 a candidat pe cont propriu pentru un mandat de deputat, obtinând 2000 de voturi. Pe vremea când PDL era în voga, a purtat negocieri cu liderii organizatiei clujene pentru a fi cooptat în partid. Senatorul Alin Tise a fost principalul lider care s-a opus. Ulterior, Alexa a depus o cerere de adeziune la PSD Cluj. A fost de asemenea respinsa. De anul trecut, Alexa conduce o campanie agresiva pe site-ul sau, împotriva conducerii PSD, în special împotriva Aureliei Cristea, candidatul initial al PSD-ului. Cum candidatura Aureliei Cristea a fost retrasa, articolele denigratoare sunt îndreptate acum spre candidatul Octavian Buzoianu.

Alexa anunta public, înca de anul trecut, ca-si fondeaza propriul partid: „Partidul pentru Cluj”. Si-a facut campanie în numele unei formatiuni inexistente. si-a depus actele la Tribunalul Bucuresti în ianuarie 2016, iar instanta a constatat în martie ca dosarul este incomplet, potrivit datelor afisate pe portalul Tribunalului. În aprilie, actiunea pentru înfiintarea partidului a fost suspendata, iar Alexa a anuntat ca s-a înscris în Partidul Miscarea Liberala, formatiune în numele careia si-a si înscris, oficial, candidatura, atât pentru Primarie cât si pentru Consiliul Local. În declaratia de avere, Alexa Liviu Doru Alin figureaza ca actionar în sociatatile Call Mania SRL, Pagina Ciudatului SRL, Info Lam SRL si Genoza SRL. Alexa a evitat sa-si treaca în declaratie si firma Plasticons Coninstant, care, a acumulat datorii de aproape 2 milioane de euro si care initial fusese bagata în insolventa. Între timp, s-a cerut procedura de faliment, însa firma este înca înregistrata la Registrul Comertului, iar pe rolul instantei exista înca litigii care vizeaza recuperarea unor tranzactii “fictive”. Singurele venituri pe care Alexa le declara sunt cele din salariul de director de la Call Mania (131.000 de lei, în 2015) si din salariul de redactor sef la Ziar de Cluj (100.000 de lei, în 2015). Mai detine cota parte dintr-un apartament de 72 de mp, situat în Cluj Napoca, achiztionat în 2011, cu fosta lui sotie. Nu declara alte bunuri sau valori.

Irina Pop, M10. Partidul Monicai Macovei a început relativ târziu campania electorala la Cluj. Canidatii la alegerile locale au fost anuntati în urma cu numai doua saptamâni. Pentru Primaria Cluj Napoca a fost lansata în cursa electorala o avocata de numai 31 de ani. Irina Pop, membra în Baroul Cluj, absolventa a Facultatii de Drept din cadrul Univeristatii Babebs Bolyai. Irina Pop nu a mai facut parte din nici un partid politic si nici nu a mai canidat pentru vreo functie publica. În declaratia de avere nu figureaza decât cu un apartament de 31 de metri patrati. Considera ca tineretea si integritatea ei sunt principalele atu-uri în competitia cu ceilalti candidati.

  • Averea candidatilor si jocurile interne din UDMR vor fi prezentate intr-un articol separat.

NOTA: HotNews.ro publica o serie de articole despre candidatii la alegerile locale din mai multe orase, monitorizate in cadrul unui proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer.