Observatorii electorali de la Expert Forum (EFOR) au raportat mai multe nereguli ce s-ar fi petrecut in dimineata alegerilor si sambata. In localitatea Odoreu, judetul Satu Mare, observatorul asociatiei ar fi fost agresat de primarul comunei si i s-a rupt acreditarea. In Bucuresti, au fost raportate tentative de limitare a activitatii observatorilor, intr-o sectie de votare urna a fost sigilata cu o zi inainte si cateva probleme legate de functionarea sistemului informatic.

Expert ForumFoto: Expertforum.ro

"Observatorul electoral EFOR din localitatea Odoreu, judetul Satu Mare a fost implicat ieri, 4 iunie, la ora 18 intr-un incident. Acesta a fost bruscat de catre primarul Dumitru Pop, intr-o sectie din localitate. La sesizarea unui cetatean din comuna, observatorul s-a deplasat la sectia de votare nr. 239, unde se aflau primarul si viceprimarul, care conform raportarii, se aflau in sala de votare, unde erau si buletine de vot pe masa. Primarul a devenit agresiv, a rupt acreditarea si a avut un comportament violent fata de observator. In sectie nu era prezent nici un jandarm, ci numai un angajat ISU, care a retinut acreditarea observatorului in mod nelegal", potrivit EFOR.

Observatorul a depus plangere la politie, in urma careia primarul-candidat a fost amendat cu 1000 de lei, pentru incalcarea art 108 (n) din Legea 115/2015, referitor la refuzul de a permite accesul persoanelor acreditate in sectie. De asemenea, s-a inregistrat un dosar penal pentru distrugere de documente oficiale.

De asemenea, observatorul a sesizat faptul ca directorii scolii si ai gradinitei din localitate ar fi fost implicati in campania electorala pentru candidatul Partidului Social Democrat.

Bucuresti si Ilfov - tentative de limitare a activitatii observatorilor

In mai multe sectii de votare s-au inregistrat tentative de a limita activitatea observatorilor, potrivit EFOR.

"La sectia 17 (Liceul Brancoveanu) din Bucuresti, observatorul EFOR a sesizat ca urnele de vot erau deja sigilate dimineata. Presedintele sectiei de votare a confirmat faptul ca au fost sigilate cu o seara inainte (contrar legii). De asemenea, acesta a incercat sa nu permita accesul observatorului in sectie decat dupa ora 7. A fost sesizat Biroul Electoral de Circumscriptie Sector 1. De asemenea, mai multi presedinti de sectii de votare s-au dovedit recalcitranti la adresa observatorilor, in mai multe sectii din Bucuresti si din Ilfov. La sectia 218 din Ghermanesti (Ilfov), presedintele biroului electoral de circumscriptie a facut presiune asupra observatorului, fara temei legal. De asemenea, la aceeasi sectie sunt sesizati foarte multi votanti, care au creat agitatie. Trei candidati ALDE si unul de la PSD stationeaza in fata sectiei de votare si indruma alegatorii", se arata in comunicatul EFOR.

Probleme legate de un numar mare de cetateni prezenti in sectie au fost semnalate si la sectia 172 din Letca Veche (Giurgiu).

La sectia 171 din Letca Noua (Giurgiu), s-a sesizat ca alegatorii introduceau buletinul deschis in urna, iar un membru al biroului electoral era pozitionat langa urna, potrivit aceleaiasi surse.

"Au fost sesizate probleme legate de functionarea sistemului informatic la sectia 310 din comuna Horia (Neamt), 437 (Bucuresti) si 1170 din Bucuresti.La sectia de votare din Garcov (Olt), unul dintre membrii biroului electoral al sectiei de votare este nepotul unui candidat, fapt interzis de lege. A fost sesizat biroul electoral de circumscriptie", mai spun reprezentantii asociatiei.

EFOR are observatori azi in sectiile de votare din judetele Cluj, Ilfov, Arges, Botosani, Brasov, Constanta, Caras Severin, Dambovita, Galati, Giurgiu, Harghita, Ialomita, Iasi, Maramures, Neamt, Bihor, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis si Valcea, precum si in Municipiul Bucuresti.

EFOR si Funky Citizens vor continua sa ofere asistenta electorala si indeamna cetatenii care au neclaritati sau probleme sa ne contracteze pana la ora 23.00 pe Telverde 0800 080 200 sau pe www.expertforum.ro/votcorect