Purtatorul de cuvant al PNL Bucuresti, Cezar Preda, a declarat ca a fost dat in judecata de Gabriela Firea, aceasta cerandu-i prejudicii de 300.000 de euro pentru ca a preluat anchete jurnalistice "mincinoase", referitoare la suspiciunile ca sotul ei, Florentin Pandele, a plagiat teza de doctorat.

"Vreau sa va anunt ca doamna Gabriela Vranceanu Firea da jurnalistii in judecata prin intermediul meu. O fosta colega de-a dumneavoastra ajunsa prin vot popular senator al Romaniei considera ca orice investigatie jurnalistica ii aduce prejudicii de imagine extraordinara. Daca ati ales calea de a ma da pe mine in judecata pentru ca nu vreti sa va dati colegii in judecata, eu accept provocarea si ne judecam", a declarat purtatorul de cuvant al PNL Bucuresti, Cezar Preda, potrivit Mediafax.

Cezar Preda a afirmat ca Gabriela Firea ii cere daune de 300.000 de euro si ca a platit o taxa de 3.000 de euro, indemnizatia de senator pe mai multe luni, pentru a-l da in judecata.

Liberalul a explicat si motivele invocate de candidatul PSD la Primaria Capitalei. "Doamna Firea considera ca afirmatiile din presa precum plagiatul de doctorat al domnului Pandelica, Pandele, sunt o ofensa adusa domniei sale, precum si afacerile imobiliare si ale afaceri ale cuplului, pentru ca sunt un cuplu, fiind casatoriti si impart jumatate-jumatate responsabilitatile sunt tot o calomnie la adresa doamnei senator si candidat la Primaria Capitalei", a mai spus Cezar Preda.

Purtatorul de cuvant al PNL Bucuresti a sustinut ca Firea va pierde procesul si se va prezenta in instanta cu documentele pe care le are la indemana, fara a cita ca martor niciun jurnalist, insa atitudinea social-democratei arata "cat de goala" este.

"Aceasta este de fapt o atitudine care le spune bucurestenilor, jurnalistilor, tuturor oamenilor cine este Gabriela Vranceanu Firea Pandele. Va da in judecata si in stanga si in dreapta cerand cu nemiluita bani. Apropo, doamna Firea, asa credeti ca se castiga de usor banii? Vorbiti cu sotul dumneavoastra si spuneti-i ca nu se castiga banii atat de usor. Banii se castiga greu. (...) Doamna Firea nu va avea limite sa dea in judecata orice bucurestean, orice om care este impotriva atitudinii doamnie sale, a modului in care vorbeste, in care se comporta. Ce sa ne asteptam de la un om care crede ca rezolva problemele dand in judecata jurnalisti. Eu personal am sa ma duc in instanta si nu o sa citez ca martor niciun jurnalist pentru ca eu va respect. Am sa ma apar singur cu documentele pe care le am la indemana. Doamna Firea, ati aratat inca o data cat de goala sunteti", a spus Cezar Preda.

In context, Cezar Preda a afirmat ca doar fostul lider PSD Adrian Nastase l-a mai dat in judecata pentru calomnie si a amintit de afirmatiile lui Firea din campania electorala pentru alegerile prezidentiale din 2014, atunci cand aceasta a facut afirmatii controversate privind diaspora si a spus ca familiile fara copii "nu sunt complete". CNCD ar trebui sa ii ia Gabrielei Firea 300.000 de euro si sa ii indrepte catre familiile care nu au copii, a adaugat liberalul.

In citatia primita de Cezar Preda se invoca faptul ca "Legea 115-2015 articolul 71 alineatul 2 lite c) impune obligatia probarii eventualelor acuzatii cu incidenta penala sau morala aduse unui candidat".

"Referitor la prejudiciul produs rugam instanta sa aprecieze importanta drepturilor fundamentale ale omului incalcate si gradul de lezare a valorilor sociale ocrotite pentru a acorda reclamatei - victima a incalcarii acestor drepturi - despagubirile solicitate cu titlu de daune morale. Prin faptele ilicite ale paratului, constand in calomnierea reclamatei si incalcarea dreptului la demnitate, onoare, reputatie imagine si viata privata si de familie, ca urmare a publicarii textului declaratiei de presa si preluarea acestuia de publicatii de presa cu larga raspandire nationala, reclamantei i s-a creat un prejudiciu moral care nu poate fi nici contestat, nici minimalizat. Reclamantei i-au fost afectate grav acele atribute ale persoanei care influenteaza relatiile sociale - onoarea reputatia demnitatea, dreptul la propria imagine, drepotul la viata de familie, cauzandu-i-se un prejudiciu important", se arata in citatia care i-a fost transmisa lui Cezar Preda.

"Chiar daca afirmatiile paratului din 19.05 ar putea fi catalogate ca fiind supuse dezbaterii electorale va rugam sa observati ca nicio lege nu permite contracandidatilor sa faca afirmatii care pot aduce atingere demnitatii persoanei", se mai arata in document.

Candidatul PSD pentru Primaria Capitalei, Gabriela Firea, a calificat joi acuzatiile din presa privind plagiatul celui de-al doilea doctorat al sotului ei, Florentin Pandele, drept ''o noua dezinformare marca PNL'', sustinand ca ''este ca si cum i-ai contesta unui jurnalist o lucrare despre media''.

''Este vorba de o noua dezinformare marca PNL. Azi dimineata ma sunau fostii colegi din presa sa-mi spuna ca un domn deputat PNL care candideaza la Voluntari suna presa si roaga sa fie mediatizat un articolas de pe un site cu niste lucruri total neadevarate despre sotul meu. Eu v-am mai spus ca va pot da si numarul sotului, sunt lucruri total neadevarate, nu este real ce s-a scris acolo. Este exact ca si cum l-ai acuza pe un jurnalist ca si-a plagiat o lucrare despre mass-media, exact asa si in acest articol. Sotul meu, asa cum stiti, a finalizat studiile liceale militare, de asemenea Academia Navala de la Constanta, iar doctoratul la care se face referire este tot din aceasta zona. Nu este vorba despre altceva. Repet, este ca si cum i-ai contesta unui jurnalist o lucrare despre mass-media'', a declarat Firea.

Peste o treime din teza de doctorat in Stiinte Militare semnata de primarul orasului Voluntari, Florentin-Costel Pandele, si sustinuta la Universitatea Nationala de Aparare (UNAp) in 2008 este copiata grosolan din alte surse, scrie PressOne.

Este vorba despre cel de-al doilea doctorat al lui Florentin Pandele, dupa cel obtinut in noiembrie 2007 la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza".

Conducatorul de doctorat de la UNAp a fost generalul de brigada prof. univ. dr. Vasile Mihail Ozunu, actualul director al Colegiului National de Aparare si fost secretar de stat in Ministerul Apararii in mandatul lui Gabriel Oprea.

In teza cu titlul "Romania si noile provocari generate de integrarea europeana" exista zeci de pagini copiate din alte lucrari sau preluate pur si simplu, fara ghilimele, din Strategia Nationala de Securitate data publicitatii in aprilie 2006, potrivit sursei citate.