"Sunt discutii pentru sustinerea unui alt candidat. Acum se negociaza alianta cu grupul ALDE si in cateva zile se va face un anunt oficial", a declarat Aurelia Cristea pentru HotNews.ro. Ea nu a dorit sa comenteze care au fost argumentele care au stat la baza inlaturarii sale din cursa pentru primaria clujeana, insa, a lasat sa se inteleaga ca liderii PSD au mai comis astfel de greseli strategice si anterior. Candidatura Aureliei Cristea a fost asumata si anuntata oficial in urma cu mai multe saptamani, chiar de presedintele PSD Cluj, Remus Lapusan. Cum se explica insa aceasta schimbare de candidat, de care va beneficia in primul rand Emil Boc, actualul primar, cotat oricum cu 60% in intentiile de vot?

Toate informatiile obtinute de HotNews.ro indica faptul ca schimbarea Aureliei Cristea are loc la comanda omului de afaceri Ioan Rus, precum si la recomandarea "strategului" Vasile Dancu - momentan vicepremier in Guvernul Ciolos. In ultimele luni deputatul Aurelia Cristea s-a straduit sa castige, pentru ea si pentru partid, importante puncte electorale, dar pe de alta parte este autoarea controversatei initiative de lege anti-fumat.

Inca de la momentul desemnarii de discuta de faptul ca ca greii din culisele partidului nu o agreeaza pe Cristea si ca sunt in cautare de solutii pentru ca aceasta sa fie scoasa din competitia electorala. Surse autorizate din partid spun ca s-a marsat pe strategia sustinerii unui candidat "independent", strategie promovata de actualul vicepremier Vasile Dancu, cel de-al doilea personaj influent din PSD Cluj, dupa Ioan Rus.

De altfel, PSD Cluj mai sustine "independenti" si la alte primarii din judet. La Campia Turzii ar urma sa intre in cursa electorala un city-manager care lucreaza in Primarie, iar in Floresti (cea mai mare comuna din tara), ar urma sa intre in competitie un preot si fost jurnalist.

Omul de afaceri Octavian Buzoianu, posibil candidat sustinut de PSD

Octavian Buzoianu

Octavian Buzoianu

Foto: Facebook

In presa, pe la colturi de partide se vehiculeaza numele omului de afaceri Octavian Buzoianu, care zilele trecute a iesit singur in conferinta de presa si a anuntat ca va candida independent la Primaria Cluj. Se mai stie, de asemenea, ca in campania lui Buzoianu s-au implicat cam toti oamenii cu putere de decizie din PSD. Omul de afaceri a iesit, de asemenea, cu o scrisoare publica, in care le-a solicitat politicienilor sa-l sustina in cursa pentru Primarie.

Cu numai doua luni inainte de alegeri, PSD este pe cale sa renunte la candidatura Aureliei Cristea, singurul om din partid care isi asumase o lupta reala impotriva primarului Boc, folosindu-se de toate parghiile pe care si le-a creat inca de pe vremea cand detinea portofoliul de ministru pentru Dialog Social.

In calitatea sa de deputat, Cristea si-a castigat notorietatea la nivel national mai ales pentru ca a initiat si promovat Legea anti-fumat. Ea conduce de ceva timp filiala municipala a PSD Cluj Napoca, insa nu a reusit niciodata sa intre in gratiile liderului de facto al partidului - nimeni altul decat Ioan Rus, fostul ministru al Transporturilor, care a ramas unul din ceele mai influente personaje din lumea politica si de afaceri a Clujului. Nu doar Rus a fost cel care a respins candidatura Aureliei Cristea. In jocul sau a intrat si liderul suprem al PSD, Liviu Dragnea - potrivit unor surse autorizate din partid.

Sondajul IRES si capcanele lui

Vasile Dancu si Liviu Dragnea

Vasile Dancu si Liviu Dragnea

Foto: Actualdecluj

Intr-o analiza comandata de PNL, la inceputul acestui an, privind gradul de notorietate al candidatilor clujeni, reprezentanta PSD, Aurelia Cristea se situa la un procent de peste 20%. Sigur, mult sub candidatul PNL-ului Emil Boc, a carui notorietate se ridica la peste 90%, dar Cristea a demonstrat ca are o baza serioasa de plecare si si-a asumat deschis lupta pentru castigarea Primariei. Si-a creat parghii in diverse grupuri de interese, conexiuni cu activistii din zona sociala, oameni de afaceri, asociatii de femei etc.

Cel mai important pas pe care l-a facut a fost acela de a-si asuma o echipa complet noua pentru Consiliul Local, formata din oameni dinamici cu experienta profesionala, tineri care nu neaparat s-au aflat in esalonul intai al partidului. Cristea a iesit public si a anuntat numele noilor consilieri locali, starnind nemultumirea unor oameni din PSD care s-au simtit lasati pe dinafara.

De altfel, nemultumirile lor au fost expuse si in afara partidului. Cristea a fost constant tinta unor atacuri, mai ales prin intermediul unui patron de ziar online - candidat si el la Primarie - care si-a dorit la randul sau sa-i ia locul si sa devina candidatul "independent" al PSD-ului (este vorba despre Liviu Alexa, omul a carui adeziune la PSD a fost respinsa de conducerea PSD Cluj).

Apoi s-a intamplat sa apara datele contradictorii care vizau un asa zis sondaj de opinie, ce ar fi fost realizat de IRES (institut condus pana nu demult de insusi premierul Vasile Dancu). Informatii neasumate, transmise in presa locala, aratau ca Aurelia Cristea ar fi cotata in intentiile de vot ale clujenilor cu un procent de sub 10% - adica cu mai putin decat ar fi cotat PSD Cluj.

Drept urmare, Aureliei Cristea i s-a cerut sa se retraga din cursa electorala, iar aceasta decizie ar fi fost intarita chiar de conducerea partidului de la nivel central. Potrivit unor surse autorizate din partid, Liviu Dragnea e unul dintre principalii adversari ai Aureliei Cristea, din pricina mesajului pe care aceasta l-a postat Facebook, la adresa sa.

Practic, Cristea i-a cerut lui Dragnea, cu subiect si predicat, sa se retraga de la conducerea partidului, pana cand isi regleaza problemele din justitie. Pe de alta parte, aceleasi surse arata ca liderii din culisele PSD Cluj fac demersuri inca din toamna lui 2015 pentru a-l promova pe omul de afaceri Octavian Buzoianu.

Pe cine a mai deranjat Cristea si de ce

Este cunoscut faptul ca dupa ce a promovat Legea anti-fumat, Aurelia Cristea a reusit sa castige un val de simpatie din partea nefumatorilor. Dar si viceversa a fost valabila, daca este sa avem in vedere nenumaratele atacuri lansate de fumatori, atat pe retele de socializare, cat si in presa si la emisiuni tv.

Ascensiunea si notorietatea castigate de Cristea par sa-l fi deranjat mai ales pe omul de afaceri Ioan Rus, care se stie ca de-a lungul timpului a promovat o coabitare excelenta cu Emil Boc, datorita intereselor sale economice. Acesta ar fi si motivul pentru care a solicitat insistent ca Aurelia Cristea sa fie inlocuita cu Octavian Buzoianu.

In Cluj, PSD-istii n-au excelat niciodata in scoruri electorale iar un motiv ar fi si acela ca nu s-au constituit niciodata intr-o opozitie ferma, la nivelul administratiei locale. De fapt a existat mereu un soi de comuniune la masa forului administrativ local, intre principalele partide care imparteau mandatele de consilieri, motiv pentru care primarul in functie Emil Boc e si astazi cotat in intentiile de vot ale clujenilor cu un procent de peste 60%.

In comisiile de specialitate ale Primariei se vorbeste despre degajarea cu care sunt tratate proiectele urbanistice patronate de familia fostului ministru Ioan Rus, in timp ce alte proiecte similare sunt tinute in stand-by, dupa bunul plac al primarul in functie. Toti oamenii de afaceri discuta despre monopolul imobiliar detinut de Ioan Rus, despre usurinta cu care isi primeste autorizatiile de construire pentru proiectele familiei sale, despre influenta exercitata de acest om la absolut orice nivel administrativ decizional.

Surse din PSD spun ca la ultima intalnire a liderilor PSD cu Ioan Rus s-a decis cine vor fi persoanele care vor fi pozitionate pe locurile eligibile in plenul Consiliului Local. Niciuna din propunerile Aureliei Cristea nu a fost luata in calcul. Ba mai mult, se vehiculeaza ca ea va fi fortata sa renunte si la conducerea organizatiei municipale a PSD Cluj Napoca. Ioan Rus nu a putut fi contactat pentru a oferi un raspuns cu privire la sustinerea candidatului Octavian Buzoianu.