Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti ca este discutabil faptul ca au fost alese, in urma scrutinului de duminica, persoane cu probleme penale, mentionand ca Romania este "foarte departe de momentul in care toata lumea intelege de ce este important sa fie o clasa politica curata", potrivit Agerpres.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Este foarte discutabil cum au fost alese persoane cu probleme penale si, din pacate, trebuie sa recunosc ca si aici am fost intrebat de ce este posibil in Romania sa fie alese persoane care au probleme cu legea. Eu le-am explicat ca procesul de combatere a coruptiei in Romania este un proces dureros care este in curs. Suntem, inca, foarte departe de momentul in care toata lumea intelege de ce este important sa avem o clasa politica curata si in continuare cred ca asta este o obligatie de-a mea sa insist pe importanta schimbarii clasei politice. Ori, la modul sa o luam pe asta si sa scoatem alta din sertar nu se poate asa ceva, ci sa insist pe curatenia clasei politice", a declarat Iohannis, intrebat cum comenteaza faptul ca au fost alesi primari care au probleme in justitie.

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat marti ca, intr-un fel, este mai bine ca se afla intr-o vizita de stat imediat dupa alegerile locale, pentru a putea analiza apoi "la rece" rezultatele.

"Cred ca o prima evaluare politica pot sa fac. Rezultatele alegerilor au aratat ca procesul democratic este solid si ireversibil in Romania, independent de tot felul de discutii marunte si foarte marunte care au fost. Cetatenii au avut posibilitatea si au ales liderii comunitatilor si, din acest punct de vedere, chiar daca s-a speculat ca va fi o participare extrem de mica, iata ca nu a fost asa de slaba participarea, cel putin in tara. Bucurestiul, din nefericire, a facut un pic o exceptie si bucurestenii s-au dus intr-un procent foarte mic la vot, dar trebuie sa vedem si de ce a fost asa. Poate partidele trebuie sa vina cu oferte mai atractive, poate partidele nu au inteles foarte bine ce doresc bucurestenii de la administratia locala", a declarat Iohannis cu privire la alegerile locale care au avut loc duminica.

El a spus ca va vorbi pe acest subiect dupa publicarea rezultatelor finale.

Intrebat daca a discutat cu liberalii despre rezultatele pe care PNL le-a obtinut, Iohannis a spus: "Cred ca este bine, intr-un fel, ca am avut aceasta vizita de stat imediat dupa alegeri si, pana ne intalnim cu totii, o sa fim iarasi foarte calmi si o sa analizam la rece toate rezultatele".

Presedintele a adaugat ca nu este rolul sau sa analizeze rezultatele unui partid.

Klaus Iohannis efectueaza luni si marti o vizita de stat la Luxemburg.