Primaria Tulcea a fost castigata de catre fostul primar PNL, acum independentul Constantin Hogea. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au trimis in judecata in vara lui 2015, in stare de arest la domiciliu, pe Constantin Hogea, pe sotia si pe fiica acestuia. Primarul este acuzat, intre altele, ca a acordat ilegal o autorizatie de construire a unui bloc de locuinte, primind in schimb un apartament de trei camere.

Constantin Hogea, primarul municipiului TulceaFoto: Agerpres

Partidul Social Democrat a castigat primariile in 31 din cele 51 de unitati administrativ teritoriale tulcene, cea a municipiului Tulcea neaflandu-se insa printre ele, potrivit numaratorii paralele efectuata de organizatia judeteana a PSD. "Avem 31 din cele 51 de primarii din judet si chiar daca Primaria municipiului Tulcea nu se numara printre ele, cred ca este un rezultat foarte bun care ne da posibilitatea de a constitui Consiliul Judetean singuri sau cu un alt partid", a declarat pentru Agerpres presedintele organizatiei judetene a PSD, Horia Teodorescu.

Scurt istoric al cazului. Cine sunt persoanele trimise in judecata:

  • Constantin Hogea, acuzat de luare de mita si efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, in forma continuata,
  • Valeria Hogea, sotia primului, administrator al unei societati comerciale, acuzata de complicitate la luare de mita, complicitate la efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, in forma continuata,
  • Sorina Ioana Hogea, fiica celor doi, administrator al unei societati comerciale, acuzata de complicitate la luare de mita
  • Constantin Cornel Georgescu, administrator al unei societati comerciale, acuzat de dare de mita
  • Constantin Valer Pop si Maria Brudiu, arhitect - sef respectiv secretar in cadrul Primariei Tulcea, la data faptelor, acuzati de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Care sunt acuzatiile procurorilor, potrivit unui comunicat al DNA:

In data de 26 octombrie 2007, Hogea Constantin, Pop Valer Constantin si Brudiu Maria au semnat si eliberat pentru firma administrata de Georgescu Cornel Constantin o autorizatie de construire a unui bloc de locuinte situat in imediata apropiere a unor obiective cu regim special (penitenciar si unitate miliara), fara a se fi obtinut avizele prealabile de la Ministerul Justitiei si Ministerul Aparii Nationale.

In urma intelegerii avute cu Georgescu Constantin Cornel, dar si in scopul protejarii intereselor financiare ale acestuia (a carui societate avea incheiate mai multe contracte de prestari servicii si executie lucrari cu Primaria municipiului Tulcea), la finalizarea lucrarilor, respectiv la data de 21 ianuarie 2009, inculpatul Hogea Constantin a primit, cu titlu de mita, un apartament cu trei camere situat in acel imobil, ocupat in prezent de fiica acestuia din urma, Hogea Sorina Ioana.

Pentru a disimula primirea apartamentului respectiv si pentru a crea aparenta ca respectivul imobil intra in mod legal in proprietatea lui Hogea Constantin, la aceeasi data, fiica si sotia sa au incheiat cu omul de afaceri un contract de vanzare cumparare, in care au atestat in mod mincinos faptul ca anterior fusese achitata contravaloarea locuintei.

Incepand cu ianuarie 2015, Hogea Constantin, beneficiind de sprijinul sotiei sale, a desfasurat operatiuni financiare ca acte de comert, incompatibile cu functia de primar, in sensul ca, uzand de functia pe care o detinea, s-a comportat ca administrator de fapt al unei societati comerciale ce apartinea acesteia din urma.

Concret, in scopul obtinerii pentru sine a unor foloase materiale necuvenite reprezentand sume de bani provenite din inchirierea unor spatii pentru clipuri publicitare, Hogea Constantin s-a interesat despre situatia juridica a unui imobil din municipiul Tulcea pe care se afla amplasat un panou publicitar electronic, despre pretul practicat pe piata pentru prestarea unor asemenea servicii, despre obtinerea unor modele de contracte de inchiriere spatiu publicitar, a depus diligente pentru realizarea spoturilor publicitare, asigurarea asistentei tehnice de specialitate pentru punerea in functiune a panoului si asigurarea intretinerii functionarii acestuia.

Toate aceste actiuni au avut ca rezultat incheierea unor contracte de inchiriere spatiu publicitar cu un numar de sase persoane.

In cauza, a fost instituita masura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil, proprietate a inculpatilor Hogea Constantin, Hogea Valeria si Hogea Sorina - Ioana.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.