Copresedintii PNL Alina Gorghiu si Vasile Blaga au avut luni primele declaratii dupa anuntarea alegerilor locale in care au afirmat ca, in timp ce la Bucuresti rezultatul a fost unul dezamagitor, in tara PNL a obtinut cel mai bun scor al sau de dupa 1990 si ca niciun coleg din partid nu le-a cerut demisia, de care nu se ascund. De asemenea, Gorghiu a precizat ca cel mai probabil nu va exista un Congres al partidului inainte de alegerile parlamentare.

Alina Gorghiu si Vasile BlagaFoto: PNL

In ceea ce priveste deciziile concrete pe fiecare filiala si eventuale "decapitari", acestea vor fi luate miercuri in cadrul Biroului Politic National, cand se va discuta si noul presedinte al PNL Bucuresti. Numele vehiculate sunt Teodor Atanasiu si Cristian Busoi, insa este posibil sa isi doreasca si altii aceasta functie, inclusiv deputatul Ovidiu Raetchi, cel care a obtinut cel mai bun scor la sectoare.

Gorghiu a recunoscut ca scorul de la Bucuresti este "dezamagitor" si a remarcat ca "discursul anticoruptie pare a fi fost invalidat in multe locuri in Romania si ar trebui sa ne puna pe ganduri acest lucru pe electorat, pe noi, partidele politice, si sa vedem ce e de facut in aceasta directie", ea a adaugand ca a avut ganduri sa isi depuna mandatul duminica seara ca urmare a rezultatului de la Bucuresti.

Pe ansamblu, a spus ea, PNL a obtinut mult mai multi primari decat numarul cu care a intrat in aceste alegeri, un scor care a crescut de la circa 750 la peste 1.000.

Principalele declaratii:

Alina Gorghiu, despre demisie:

"Si eu si Vasile Blaga in calitate de lideri am stat intotdeauna la dispozitia colegilor nostri cam toti au spus acelasi lucru: rezultatul este unul bun nu este cazul sa facem congres, nu este momentul unor miscari intempestive, nimeni nu se tine de un scaun."

"Au fost mai multe momente aseara cand am vrut sa imi depun mandatul, rezultatul de la Bucuresti m-a dezamagit profund. Nu sunt lider la Bucuresti si analiza corecta trebuia facuta tinand cont de rezultatele la nivel national."

"Imi asum intreaga responsabilitate a esecului pe Bucuresti si cred ca trebuie luate niste masuri pt a capacita electoratul de dreapta."

Intrebare: "Raetchi la sefia PNL Bucuresti?" Gorghiu: "Sunt convinsa ca vor fi mai multe variante (pt pnl bucuresti)."

Gorghiu: "Daca se va cere o demisie se va lua in discutie nu ne ascundem de cuvantul demisie. Am vorbit cu aproape toti colegii, niciunul nu a spus ca ar solicita demisia. Feicare va reactiona cum considera de cuviinta trebuie o analiza la rece."

Blaga:

"PNL a obtinut la aceste algeri locale cel mai bun scor de dupa 1990. La Bucuresti rezultatul a fost departe de cel pe care ni l-am dorit

Rezultatele acestor alegeri ne arata cat de corecta a fost decizia fuziunii

Pana acum avem 31% vot politic la CJ si 1040 de primarii

Am reusit evident sa reconstruim dreapta si nu a fost un lucru usor si ne vom concentra pe aceasta tema infirmand toate pronosticurile celor care nu au avut incredere.

Alegerile pe Bucuresti: Ii multumesc dlui Predoiu si celorlalti candidati pt ca au avut programe serioase si au depus toate eforturile. Evident ca nu exista democratie fata politia si politicieni si cred ca bucurestenii nu resping politica, ci politicianismul."

Alina Gorghiu:

"O sa incercam sa reparam cauzele abstenteismului.

Am asteptat pana astazi sa facem declaratii pt a putea prezenta informatii corecte, pe care aseara la ora 21 nu le aveam. Vreau sa demontez din start acele scenarii conform carora Catalin Predoiu a fost lasat singur, nici pomeneala, a fost o optiune care i-a apartinut lui catalin predoiu pt ca la momentul 21.00 singurele informatii erau exit poll pe Bucuresti

Scorul partidului este undeva peste 30% in privinta optiunilor totale ale alegatorilor este un obiectiv pe care PNL si l-a propus, l-a indeplinit, este cel mai bun scor. Dar asta nu inseamna ca nu se putea si mai bine."

Analiza o vom face la BPN miercuri.

PNL avea 750 primari, avem astazi mai bine de 1000 de primari. Numarul de mandate obtinute in conditiile ordonantei traseismului a lui Dragnea sunt dovada ca PNL a performat la nivel national.

Este limpede pentru toata lumea ca la Bucuresti scorul este dezamagitor. Analiza pe care o vom face va arata pasii pe care trebuie sa ii facem pt a recupera electoratul de dreapta.

Nu vom reusi altfel decat prin continuarea reformei interne, vom reusi prin continuarea fuziuniisi lucrurile vor fi finalizate in scurta vreme.

Am si un destul de mare regret, am constatat ca discursul anticoruptie pare sa fi fost invalidat in multe locuri in Romania si acest lucru ar trebui sa ne puna pe ganduri.

Legea prevede un singur tur - PNL va schimba aceasta lege in secunda in care va avea o majoritate parlamentara. Este inaccetabil sa ai un primar general ales cu 14% de cei cu drept de vot.

La Bucuresti trebuie sa ii multuemsc si eu lui Catalin Predoiu pentru efort, a fost o campanie scurta, intentsa, energica, si-a prezentat un program coerent. Niciun alt candidat din PNL nu cred ca ar fi obtinut un scor mai bun.

Au fost candidati care au pierdut mai mult decat onorabili, le garantam ca vor face aprte din garnitura de lideri si pe viitor.

Despre reprimirea primarilor cu probleme penala in partid: Blaga: "Noi ne-am asumat criteriile de integritate, dansii trebuie sa isi rezolve problemele cu legea daca si le rezolva (ii primim inapoi)"

Gorghiu: "Miercuri se va discuta despre cine va lua pozitia de presedinte al PNL Bucuresti si cine va fi prim ministru (din umbra - n.r.) vom avea discutii in partid."

Intrebare? Considerati ca ati castigat aceste alegeri? Gorghiu: Este un scor foarte bun raportat la orice scor obtinut de partid

Blaga: Sunt multe surprize placute si evident si surprize neplacute am pierdut doi primari in functie, la Zalau si Deva.

Atunci cand ai un rezultat peste obiectivul pe care ti l-ai propus este greu sa iti asumi decapitari in masa.

Ma indoeisc ca vor exista sacrificari de filiala doar de dragul sacrificarilor.

Razvan Sava a avut un scor bun, imi pare rau ca nu a castigat.