Cereri de anulare a alegerilor in trei localitati si in sectorul 5 al Capitalei au fost depuse la Biroul Electoral Central, de PSD, UNPR si PC, a anuntat, luni dimineata, purtatorul de cuvant al BEC Marian Muhulet.

Conform lui Muhulet, PSD Constanta a depus o cerere de anulare a alegerilor din localitatea Valul lui Traian, o cerere similara fiind depusa de PSD Sascut in legatura cu scrutinul din localitate, transmite Mediafax.

UNPR a solicitat anularea scrutinului desfasurat in sectorul 5 al Capitalei, iar PC a cerut acelasi lucru in cazul localitatii ilfovene Stefanestii de Jos.

Muhulet a precizat ca cererile de anulare pot fi depuse in termen de 48 de ore de la incheierea alegerilor si ca acestea trebuie insotite de dovezi.

Potrivit legii, BEC solutioneaza sesizarile privitoare la frauda electorala, putand dispune anularea alegerilor dintr-o circumscriptie electorala, in cazul in care constata, pe baza probelor administrate, ca votarea si stabilirea rezultatului alegerilor au avut loc prin fraude de natura a modifica atribuirea mandatelor in circumscriptia electorala respectiva.

In astfel de cazuri, BEC dispune repetarea scrutinului, care are loc in termen de cel mult doua saptamani de la constatarea fraudei. Noile alegeri au loc in aceleasi conditii, folosindu-se aceleasi liste electorale si aceleasi liste de candidati si candidaturi independente, cu exceptia cazurilor in care s-a dispus de catre birou anularea unei liste de candidati sau a unor propuneri de candidaturi independente, in sarcina carora s-a retinut comiterea fraudei care a determinat anularea alegerilor.

Existenta fraudei electorale se stabileste de Biroul Electoral Central de la caz la caz, pe baza probelor prezentate de cei care au invocat-o.

In cazul unei fraude electorale, cererea de anulare a alegerilor dintr-o circumscriptie electorala se poate face numai de catre partidele politice, aliantele sau candidatii independenti care au participat la alegeri si numai in termen de 48 de ore de la inchiderea votarii, sub sanctiunea decaderii.

Potrivit Legii 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, cererea trebuie motivata si insotita de dovezile pe care se intemeiaza.

Cererea poate fi admisa numai daca cel care a sesizat frauda nu este implicat in producerea acesteia. Cererea trebuie solutionata pana la data publicarii rezultatului alegerilor in Monitorul Oficial.