Ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Berca, a declarat luni ca masurile de ordine pentru alegerile locale vizeaza descurajarea eventualelor tentative de vot ilegal, astfel incat oamenii sa aiba incredere ca 10 iunie va fi o zi corecta din toate punctele de vedere. Gabriel Berca a subliniat, in videoconferinta cu sefii structurilor teritoriale ale MAI, ca nu va avea nicio reticenta sa mearga pana la capat in cazul neregulilor la alegerile locale, potrivit Mediafax.

Ministrul a subliniat ca intreaga raspundere pentru descurajarea eventualelor tentative de vot ilegal sta in oamenii care vor fi trimisi in teritoriu, respectiv ofiteri si procurori, care vor urmari respectarea legii in perioada campaniei electorale si in ziua votului.

Totodata, ministrul a anuntat ca in perioada urmatoare va fi desfasurata o campanie de informare privind votul ilegal - "Mita si votul inseamna inchisoare", precizand ca spotul campaniei va fi difuzat "peste tot": "Prin aceste masuri incercam sa descurajam eventualele tentative de vot ilegal. Aceste masuri nu fac altceva decat sa dea oamenilor incredere ca 10 iunie va fi o zi corecta din toate punctele de vedere", a mai spus ministrul Berca.

Ministrul Administratiei si Internelor anunta recent ca va detasa in judete membri ai Corpului de control pentru a veghea la respectarea legii in perioada campaniei electorale si in ziua votului, precizand ca in fiecare judet va exista si cate un procuror care sa fie in legatura directa cu angajatii MAI. Berca preciza ca, alaturi de angajatii MAI din Corpul de Control, vor fi delegati si procurori, stabiliti prin ordin de catre procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi.

Berca a subliniat ca isi doreste ca alegerile locale sa se desfasoare cu maxima legalitate, precizand ca nu va accepta ca institutiile statului sa fie tarate in lupta electorala.

Ministrul Administratiei si Internelor analizeaza, luni dimineata, in videoconferinta cu sefii structurilor teritoriale ale MAI, stadiul masurilor dispuse pentru punerea in aplicare a Planului General de Masuri privind mentinerea si asigurarea ordinii si sigurantei publice, premergator si pe timpul desfasurarii alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale.