Intr-o duminica friguroasa, cel putin la Paris, rata de participare la vot este, la orele pranzului, mai buna decat in primul tur, fapt, de altfel, asteptat si firesc, spune pentru HotNews.ro Luca Niculescu, trimisul special al Digi 24 la Paris, redactor sef al RFI Romania. Francezii vorbesc mult despre alegeri, insa majoritatea interlocutorilor nu ii dau sanse de victorie lui Sarkozy. Antipatia pentru presedintele inca in functie e atat de mare, inca nici nu au argumente.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Atmosfera pe strazi este calma, este duminica, este urat si foarte frig afara, nu simti vreo efervescenta deosebita, in afara sectiilor de vot unde este, intr-adevar, foarte multa lume. E lume multa si simti ca exista interes pentru acest scrutin", spune Luca Niculescu.

Sunt parca mai putine afise pe strazi, a remarcat Niculescu, insa cei doi candidati nu si le-au schimbat pentru acest tur de scrutin.

Interesul francezilor este evident foarte ridicat, asa cum e si firesc. Orice discutie ai deschide, spune Luca Niculescu, ea aluneca inevitabil spre alegeri.

"Foarte multa lume vorbeste despre alegeri, aproape ca nu poti deschide o discutie fara ca ea sa alunece imediat catre alegeri, aproape nimeni insa nu ii da sanse lui Sarkozy. Vorbesc despre cei cu care am discutat eu. Toti cred ca, pana la urma, Francois Hollande va castiga, chiar daca diferenta dintre cei doi va fi mai mica decat cea estimata de sondaje", spune el.

A remarcat o mare antipatie fata de presedintele in functie, o antipatie care nici macar nu poate fi argumentata. Iar Sarkozy, spre deosebire de alti presedinti dinaintea lui, nu a facut lucruri atat de grave din punct de vedere legal, precum actele de coruptie pentru care a fost condamnat Jacques Chirac sau ascultarea telefoanelor, ordonata de Mitterand.

Si totusi, in ciuda acestei antipatii, Sarkozy a crescut in ultimele zile in sondaje, nu suficient insa pentru a castiga. "Unul dintre purtatorii de cuvant ai socialistilor spunea: Bine ca nu mai dureaza campania inca o saptamana. Toata lumea vorbeste despre aceasta tendinta de crestere a lui Sarkozy din ultimele zile, dar nu suficient sa il bata pe Hollande. Din ceea ce citeam, cei care l-au intalnit pe Sarkozy spun ca el crede cu tarie ca va castiga, chiar daca va fi o victorie foarte stransa", a mai spus Niculescu.

Cei de centru sunt dezamagiti, insa, de discursul radical al presedintelui din ultmele doua saptamani. "Vorbeam cu oameni despre care stiu ca au votat acum 5 ani cu Sarkozy si care spun ca aceasta campanie pe care a dus-o intre cele doua tururi - cu un discurs radical, precum cel al lui Marine Le Pen - ii indeparteaza, ii determina sa voteze cu Hollande, pentru ca este foarte deranjanta. I-a deranjat rau ceea ce a facut Sarkozy", povesteste jurnalistul.

Cei care il sustin pe presedinte il descriu insa ca pe un adevarat lider, care a stiut sa conduca Franta prin criza si spun despre Hollande ca el n-a vrut sa aiba nicio functie administrativa si dintr-o data, se vrea presedinte al Republicii.