Alegatorii francezi din Marea Britanie l-au preferat pe presedintele Nicolas Sarkozy in primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta, rezultatele finale plasandu-l in imediata apropiere a contracandidatului socialist Francois Hollande, scrie The Telegraph. Insa, comportamentul alegatorilor francezi din Marea Britanie fata de cei din Franta s-a diferentiat prin respingerea masiva a Frontului National, condus de candidata Marine Le Pen, care s-a situat pe locul sase in randul preferintelor alegatorilor, in urma Partidului Ecologist.

Dintre cei aproximativ 400.000 de francezi care traiesc in Marea Britanie, doar putin peste 70.000 s-au prezentat la votul de duminica. Potrivit cifrelor Ministerului de Externe francez, actualul presedinte francez Nicolas Sarkozy a obtinut 36% din voturile alegatorilor francezi din Marea Britanie, in timp ce Hollande a obtinut 33% din voturi. Candidatul de centru Francois Bayrou a obtinut 13% din voturi, ocupand locul al treilea in clasament. Marine Le Pen, care a uimit Franta dupa ce a obtinut locul trei in primul tur al alegerilor prezidentiale, cu 18%, a strans doar 3% din voturile cetatenilor francezi din Marea Britanie.

"Francezii din Marea Britanie s-au remarcat prin fraptul ca au fost mai rezonabili, au evitat extremele si au votat in favoarea candidatilor republicani", a declarat Oliver Cadic, un membru al Consiliului pentru francezii aflati in strainatate.

Peste 400.000 de cetateni francezi care traiesc in strainatate au votat in primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta dintr-un total de aproximativ 2,5 milioane.