In randurile stangii franceze exista oameni care cunosc mai bine Romania si sunt poate ceva mai atenti la Romania, spune intr-un interviu pentru HotNews.ro Luca Niculescu, redactor sef al RFI Romania si trimis special la Paris, la alegerile prezidentiale, al Digi 24. Tocmai de aceea, pentru relatia bilaterala Romania-Franta, eventualitatea venirii la putere a socialistului Francois Hollande este un bun punct de plecare.

Luca NiculescuFoto: RFI Romania

Asculta interviul integral cu Luca Niculescu.

Descarca fisierul audio in format MP3

Cum va fi relatia Romania-Franta in eventualitatea castigarii alegerilor de catre Francois Hollande

  • Cu siguranta vor fi schimbari (n.r. in abordarea parteneriatului strategic Romania-Franta), dar ca la orice schimbare stii intotdeauna ce lasi, dar nu stii pe ce pui mana. Sarkozy a avut o politica in zig-zag fata de Romania, la inceput a avut o relatie buna cu presedintele Traian Basescu, dupa aceea a fost episodul din 2010 cu romii, iar relatia a fost la cel mai prost nivel probabil din ultimii 20 de ani, pentru ca acum sa fie ceva mai buna.
  • Presupunem ca va fi diferenta mare de stil, pentru ca pe Francois Hollande nu-l prea cunoastem, nu stim cum va fi el in Europa. Dar stim ca Nicolas Sarkozy e un om foarte voluntar, foarte temperamental, care si-a pus mult amprenta pe felul in care functioneaza Europa, o Europa pe care el o vede interguvernamentala, in care 2-3 sa decida si apoi alti cativa sa le urmeze deciziile pentru ca in final toti cei 27 sa spuna ceea ce au decis cei 2-3 de la inceput.
  • Pe cand Francois Hollande este inclinat sa aiba o abordare mai comunitara, in care sa dea mai multa atentie institutiilor, ceea ce cu  siguranta ar favoriza si o tara precum Romania.
  • In alta ordine de idei, in randurile stangii franceze exista oameni care cunosc mai bine Romania si sunt poate ceva mai atenti la Romania. Unul dintre ei este Pierre Moscovici, fost ministru al afacerilor europen, de origine romana. El cu siguranta va juca un rol in viitorul guvern, nu stim daca in caliate de ministru sau de secretar al Palatului Elysee, dar va avea un cuvant important de spus. Si mai sunt si altii care au o deschidere catre estul Europei si catre Romania. As spune ca punctul de plecare in relatia franco-romana daca va castiga Francois Hollande se anunta unul destul de bun.

Despre atmosfera din Franta si interesul francezilor pentru alegeri

  • Pe strada nu se simtea mare lucru, doar daca mergeai in zona cartierelor generale vedeai ceva agitatie. Erau insa afise cu toti candidatii amplasate in multe locuri si ceea ce e interesant e ca ele erau, de multe ori, mazgalite: la Bayrou scria "Vorbesti de prea multa vreme, vrem actiune", lui Marine Le Pen i se desenase o mustata ca a lui Hitler, la Nicolas Sarkozy am vazut un afis pe care i se desenase un nas ca al lui Pinocchio, iar lui Francois Hollande i se desenasera niste ochelari mult mai mari decat are el in realitate si cineva ii desenase niste plete de rocker.
  • In ziua votului am vazut cu ochiul liber ca era mult mai multa afluenta la vot decat se asteptau, mai ales ca surpriza a fost cu atat mai mare cu cat in Franta era perioada de vacanta. Cu o zi inainte trecusem printr-un comisariat de politie ca sa obtinem acreditare pentru a filma in anumite locuri din Paris si am vazut ca era inghesuiala la procuri. In Franta daca nu poti vota pentru ca nu esti in oras lasi procura cuiva apropiat care poate vota in locul tau. Deci am simtit interesul pentru alegeri chiar daca nu era marcat de manifestatii in centrul Parisului.
  • Dar toti oamenii cu care am intrat in vorba, in toate restaurantele in care am mancat, oamenii voreau despre alegeri si erau deschise televizoare unde se statea pe unul dintre cele doua posturi de stiri din Franta, nu sase-sapte cate sunt la noi. Probabil ca pentru turul al doilea interesul va fi si mai mare.
  • Rata de participare foarte ridicata arata ca am avut parte de o campanie mai intersanta decat ne-au spus analistii, editorialistii si toti cei care se temeau ca va fi o prezenta scazuta la vot.
  • Totusi, faptul ca in urma cu cateva luni la socialisti au avut loc alegeri primare a relansat discutia despre politica in Franta, francezii chiar au simtit ca se implica in procesul politic, ca votul lor conteaza.
  • Si apoi in Franta exista un interes mare pentru vot, mai mare decat in alte tari, a fost o rata de participare buna, ceva mai slab decat acum 5 ani, dar atunci participarea fusese exceptionala.

Despre temele de campanie

  • Au existat niste teme (carnea halal sau permisul de conducere) care au ocupat prim-planul presei, lansate de candidatii de dreapta, a mai fost una lansata de Francois Hollande privind impozitarea cu 75% a averilor de peste un milion de euro pe an. Sunt teme punctuale.
  • Dar s-a discutat totusi destul de mult si despre energia nucleara, care e un subiect mare, greu, (...) s-a vorbit totusi despre Europa, despre fiscalitate, despre locuri de munca, Hollande spunand ca va angaja 60.000 de profesori. Si apoi cred ca participarea a fost mare si pentru ca era vorba despre Nicolas Sarkozy. Aceasta participare importanta i-a servit in primul rand lui Francois Hollande, care s-a clasat pe primul loc. A fost, daca vrei, ca un referendum pro sau anti Sarkozy. Personalitatea lui atrage oameni la vot fie ca e vorba despre a vota pentru el sau impotriva lui.

Extrema dreapta, Sarkozy si sansele sale

  • Cand Nicolas Sarkozy merge pe terenul lui Le Pen nu face decat sa ii intareasca pozitia, ea nu face decat sa culeaga roadele a ceea ce a semanat Sarkozy. Asta a ajutat-o. Dar ce a ajutat-o a fost si faptul ca are un alt profil decat tatal ei. Unii dintre francezi ezitau sa il voteze pe tatal ei care facea declaratii foarte brutale, precum cea referitoare la camerele de gazare care au fost "un detaliu al istoriei", avea un discurs uneori rasist, alteori antisemit. Sunt ingrediente pe care nu le gasim la Marine Le Pen, deci ea este, intr-un fel, mai frecventabila. Un analist francez spunea ca ea a reusit sa democratizeze xenofobia.
  • Ea este surpriza acestui prim tur de scrutin, pe care n-au vazut-o analistii dinainte. Sunt doua lucruri pe care nu le-au vazut: scorul ei si participarea mare la vot.
  • Sondajele arata ca Sarkozy ar pierde cam cu 8-10 puncte diferenta fata de Hollande. Numai ca sunt sondaje facute la cald, ieri seara, totusi acum incepe o noua etapa. Sigur, Francois Hollande are prima sansa. Dar si in Romania Mircea Geoana avea prima sansa dupa primul tur si sunt unele similitudini.