Era considerat moale si lipsit de experienta. S-a aratat constant si a castigat in credibilitate. Favorit la prezindentialele franceze, Francois Hollande a stiut sa capitalizeze pe seama lipsei de popularitate a presedintelui in exercitiu, caruia i-a denuntat stilul "brutal", in conditiile in care el viseaza la o presedintie "normala", scrie AFP.

Francois HollandeFoto: Agerpres/AP

Candidatul socialist nu a reusit sa sterneasca tot timpul entuziasmul francezilor - "adeziunea a venit progresiv", dupa cum recunoaste el. Dar a reusit sa incarneze alternativa la Nicolas Sarkozy si speranta stangii de a reveni la putere dupa doua decenii.

"Viitorul sef de stat trebuie sa fie opusul lui Nicolas Sarkozy", spunea Francois Hollande, in varsta de 57 de ani. Si este opusul acestui "hiper-presedinte" caruia ii acuza "exhibitia permanenta" si care "nu a incetat sa ridice jumatate din Franta impotriva celeilalte".

El isi asuma acest rol de "anti-erou" atribuit de cotidianul spaniol El Pais. Si promite "o presedintie modesta pentru cel care o exercita, ambitioasa pentru tara".

Se implinesc doi ani de cand merge in toata tara, pentru a-si schimba imaginea. Barbatul amabil, care fuge de conflicte, vrea sa se arate solid, "tenace", principala sa calitate, in opinia prietenului sau, fostul ministru Michel Sapin.

Pregatit de sotia sa, ziarista specializata pe politic Valerie Trierwieler, a slabit cu peste zece kilograme si a renuntat la glumele sale intempestive, in conditiile in care era celebru pentru umorul sau muscator.

Aplecarea sa spre consens, care reprezinta de fapt indecizia sa, in ochii adversarilor, va fi un atu pentru a reuni fortele Frantei, cred prietenii sai.

Nascut in vara anului 1954 intr-o familie burgheza, la Rouen (nord-vest), Francois Hollande si-a construit ambitiile politice pas cu pas, fara izbucniri, trecand prin marile scoli ale tarii.

La ENA, creuzetul elitei politice franceze, tanarul Hollande o intalneste pe Segolene Royal, care ii va fi sotie timp de 25 de ani si mama a celor patru copii ai lui.

Ea este cea care va intra in guvern si lupta electorala, in 2007. Hollande ramane in umbra.

Modest, nu a vorbit niciodata despre ranile sale, despre familia sa. Despre tatal sau, un medic cu un umor devastator, apropiat de extrema dreapta, sau despre mama sa, o asistenta sociala apropiata de stanga, decedata in 2009.

La doi ani dupa o investitura considerata mai degraba norocoasa, in urma scandalului DSK, Francois Hollande, social-democrat si european convins, urmas spiritual al lui Jacques Delors carel promite reforma fiscala si justitie sociala, devine credibil.

Ce s-a intamplat intr-un an de zile, de la anuntarea candidaturii sale? "Aveti in fata aceeasi persoana. Acum un an, eram un candidat, astazi, diferenta este ca pot deveni presedinte".