Candidatul socialist Francois Hollande continua sa conduca in intentiile de vot ale francezilor pentru primul tur al alegerilor prezidentiale, cu 28% fata de 25% favorabile presedintelui in exercitiu Nicolas Sarkozy, potrivit unui sondaj CSA publicat joi, informeaza AFP.

Nicolas Sarkozy vs. Francois HollandeFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

In turul al doilea, candidatul socialist este presupus invingator net cu 57% din voturi (-1 in raport cu un sondaj precedent al CSA) fata de 43% (+1) pentru presedintele Sarkozy.

Aceste evolutii sunt calculate in raport cu ancheta efectuata de acelasi institut cu 48 de ore anterior, in 16-17 aprilie.

Dupa cei doi politicieni aflati la varf in sondaje, scorurile candidatei extremei drepte Marine Le Pen si candidatului stangii radicale Jean-Luc Melenchon au inregistrat un usor recul, cu 16% pentru prima (-1) si 14,5 pentru al doilea (-0,5).

Aflat in pozitia a cincea, candidatul centrist Francois Bayrou a progresat usor (+0,5), obtinand 10,5 din intentiile de vot.

Dintre ceilalti candidati, ecologista Eva Joly este stabila cu 2%, la fel ca Nicolas Dupont-Aignan (1,5%). Creditat cu 1,5%, Philippe Poutou (Noul Partid Anticapitalist, de extrema stanga) castiga jumatate de punct, ca si Nathalie Arthaud (1%) de la Lupta Muncitoare (extrema stanga), in timp ce Jacques Cheminade (independent) ar obtine sub 0,5% din sufragii.

Pronosticul de victorie in turul al doilea, exprimat de persoanele intervievate, progreseaza masiv in beneficiul lui Francois Hollande, potrivit acestei anchete: 55% (+6 puncte) anticipeaza victoria sa si doar 25% (-2) - pe cea a lui Sarkozy.

In plus, 38% dintre persoanele anchetate - adica un procent foarte important cu cateva zile inainte de primul tur - declara ca ar putea inca sa-si schimbe opinia pana duminica, procentul lor reducandu-se la 23% pentru turul al doilea.

In echilibrul fortelor politice, totalul candidatilor stangii se ridica la 47%, iar cel al dreptei parlamentare - la mai putin de 27%.

Sectiile de votare din Franta se vor deschide duminica la ora 6:00 GMT (8:00, ora Romaniei) si se vor inchide la ora 18:00 (20:00, ora Romaniei). Sunt asteptati la urne 45 de milioane de francezi, insa foarte probabil, absenteismul va fi mare, dupa o campanie electorala pusa in umbra de criza economica.