O firmă din grupul de companii deținute de organizatorii festivalurilor Untold și Neversea vrea să ia în concesiune Parcul Izvor pe tot parcursul anului, pentru a organiza acolo evenimente, o zonă cu mâncare și băuturi și o zonă de shopping. Propunerea de concesionare a fost transmisă într-o scrisoare adresată consilierilor generali și deoacamdată este doar ce își dorește compania respectivă.

Parcul Izvor - 1 iulieFoto: Irina Zamfirescu
  • Propunerea vine în contextul în care Bucureștiul are sub 10 mp/spațiu verde pe cap de locuitor, deși trebuie să aibă cel puțin 26, iar parcurile sunt super-aglomerate mai ales în weekend, fiind insuficiente.
  • Mai mult, Parcul Izvor a fost închis circa 3 săptămâni, în luna iunie, pentru organizarea Festivalului nostalgia, ceea ce a stârnit furia cetățenilor din zonă. Mai multe ONG-uri au transmis săptămâna trecută o scrisoare deschisă primarului Nicușor Dan în care se cerea Primăriei Capitalei să protejeze parcurile de astfel de evenimente, iar accesul cetățenilor să nu fie îngrădit.

Cine dorește concesionarea Parcului Izvor și de ce?

Compania WUNDERPARK S.R.L. din Cluj–Napoca este cea care dorește concesionarea Parcului Izvor pe tot parcursul anului, potrivit scrisorii transmise consilierilor generali.

Conform documentului, compania face parte din grupul de companii deținute de organizatorii festivalurilor Untold și Neversea.

  • ”Dorim să adunăm într-un singur loc o multitudine de activități de exprimare artistică, ce se vor combina cu elemente de food & beverages, shops sau hub de dezvoltare a ONG–urilor. (...) Parcul lzvor din Capitală a fost identificat ca oportunitatea perfectă de dezvoltare a proiectului, a Bucureștiului, a comunității și a turismului.
  • Această oportunitate privind locația provine din faptul că a fost identificat potențialul acestui parc care în prezent este sub exploatat la posibilitățile pe care le-ar putea oferi”, se arată în scrisoare.

Întreținerea parcului ar urma să revină în sarcina WunderPark, se va amenaja spațiul prin plantarea de copaci, înlocuirea permanentă a gazonului, iar acest aspect ar duce la îmbunătățirea stadiului precar în care se află parcul în acest moment, se arată în documentul citat.

  • ”Odată ce investiția va demara, se are în vedere plantarea unor copaci, tocmai pentru a crea designul gândit în vederea creării unei imagini de ansamblu la cerințele turismului de secol 21.
  • De asemenea, stadiul actual al Parcului lzvor nu ar permite operaționalizarea investiției la standardele dorite, astfel se are în vedere toaletarea și curățarea întregului parc astfel încât cel mai mic detaliu să fie pus la punct.
  • Majoritatea suprafeței parcului este acoperită de spațiu verde care va fi în permanență înlocuit odată ce iarba va fi afectată de fluxul populației care va trece prin parc.
  • Limitele legale ale zgomotului și evitarea poluării fonice vor reprezenta elemente obligatorii în operarea acestei investiții”, se mai arată în scrisoare.

Compania ar urma să plătească o revedență Primăriei, un prag minimal, plus procent din profit, iar la anumite activități accesul publicului să fie gratuit.

  • ”Wunderpark reprezinta spaliul care aduce împreună tineri și vârstnici, familii cu copii și tineri profesioniști, fiind acel loc unde arta se întâlnește cu entertainmentul, experiențele culinare cu teatrul si educația cu relaxarea. (...)
  • Datorită numeroaselor facilități gratuite, accesibile oricui, fără a plăti taxă (instalații de arta, zone moderne de relaxare și socializare), Wunderpark va fi extrem de important pentru cei care au posibilități limitate de a se aventura în afara împrejurimilor lor imediate: parinți singuri, adolescenți, tineri și varstici”, se mai arată în scrisoare.

Potrivit platformei de verificare a firmelor, Confidas.ro, firma WUNDERPARK SRL a fost înființată în 2021 și are un singur acționar, firma NOVUS CAPITAL S.R.L. . Firma NOVUS CAPITAL S.R.L are acționar pe BUTA IOAN BOGDAN. Acesta este acționar la mai multe firme implicate în organizarea Untold și Neversea.

Ce spun reprezentanții Primăriei Capitalei

L-am contactat pe viceprimarul responsabil cu spațiile verzi din București, Horia Tomescu.

El a declarat pentru HotNews.ro că orice poate să ceară orice, dar asta nu înseamnă că va și primi, și orice concesiune trebuie să urmeze mai mulți pași legali și în final trebuie aprobată de Consiliul General.

”Eu nu am cunoștință de o asemenea propunere. La mine, la cabinet, nu a fost depusă o solicitare în acest sens. După Nostalgia și ce a fost în iunie cu Cișmigiul, eu i-am rugat pe cei din ALPAB să fie foarte atenți ce semnează în comisia aceea de evenimente”, a declarat viceprimarul Horia Tomescu.

Mai multe ONG-uri cer Primăriei Capitalei să protejeze parcurile

Peste 20 de grupuri civice și ONG-uri din București cer Primăriei Capitalei să protejeze parcurile de distrugerile cauzate de festivaluri și concerte. Organizațiile au cerut primarului general, Nicușor Dan, ca evenimentele organizate în parcuri să nu îngrădească accesul liber și gratuit la spațiul verde public.

Scrisoarea vine după ce peste jumătate din Parcul Izvor a fost închis circa 3 săptămâni pentru organizarea unui festival.

”Solicităm Primăriei Municipiului București și Consiliului General să își asume rolul de protectori ai interesului public și să aducă modificări esențiale în avizarea, monitorizarea și aplicarea de sancțiuni, conform prevederilor legale în vigoare, pentru evenimentele de tip concerte și festivaluri organizate în parcurile din capitală”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă de grupurile de inițiativă civică și ONG-uri.

În acest moment, modul în care sunt avizate aceste evenimente de către Primăria Municipiului București și modul în care Poliția Locală monitorizează respectarea legislației cu privire la protecția spațiilor verzi și a nivelului admis de zgomot par să nu țină cont de interesul public, spun semnatarii scrisorii deschise.

”Spațiile verzi și cetățenii din București sunt fără protecție în fața acestor abuzuri, iar acest lucru trebuie să se schimbe”, se arată în scrisoare.

Grupurile de inițiativă civică și cetățenii cer următoarele lucruri:

  • Evenimentele organizate în parcuri nu trebuie să îngrădească accesul liber și gratuit la spațiul verde public.

”Dat fiind faptul ca ne situăm cu mult sub dezideratul de 26 mp de spațiu verde/capita, considerăm profund greșită restrictionarea accesului cetățenilor la spațiul verde public sau condiționarea de plata unui bilet. Atât în Izvor (iunie 2022), cât și în Grădina Cișmigiu (iulie-septembrie 2020), suprafețe mari din parc au fost închise pentru perioade lungi. În Parcul Regele Mihai I (Herăstrău), porțiuni din parc sunt permanent închise sub pretextul organizării unor evenimente culturale la terase”, se arată în scrisoare.

  • Evenimentele care concentrează mase mari de oameni și implică montarea de scene nu trebuie să fie organizate distrugând spațiul verde public.

”Cea mai evidentă dovadă a faptului că acest tip de eveniment afectează puternic spațiul verde este starea în care se află Parcul Izvor după evenimentele organizate în aceasta vară, peluzele fiind distruse, pline de cioburi și mucuri de țigară. Totodată, arborii sunt afectați de circulația utilajelor grele în faza de instalare a echipamentelor, dar în lipsa Registrului Verde aceste prejudicii nu pot fi evidențiate pe termen scurt, mediu și lung.

Parcurile din capitală nu sunt echipate logistic ori pregătite din punct de vedere peisagistic pentru a găzdui evenimente ample, cu mii de participanți, pe spațiul verde. Distrugerile cauzate deteriorează calitativ utilizarea parcurilor, cetățenii și natura fiind afectați pe termen scurt, mediu și lung”, se arată în scrisoare.

  • Evenimentele care folosesc sunet amplificat nu trebuie organizate în proximitatea zonelor rezidențiale: poluarea fonică afectează mediul și scade calitatea locuirii pentru vecini.

”Din punct de vedere legal, limita de zgomot în parcuri este de 60 dB (A), ceea ce exclude din start amplificarea sunetului în parc prin intermediul boxelor de mari dimensiuni. Atunci când zgomotul depășește această limită, el afectează ecosistemul parcului, clădirile din vecinătatea imediată și calitatea locuirii prin vibrațiile generate de sunetele amplificate. De asemenea, Legea 60/1991, privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, nu permite continuarea activităților după ora 23:003. În cazul festivalului din Parcul Izvor, concertele s-au desfășurat până la ora 3:00 dimineața, în ciuda amenzilor pe care Poliția Locală le-a aplicat”, se arată în scrisoare.

  • Instituirea unor mecanisme clare și transparente de avizare, control și sancțiune, care să conducă la responsabilizarea organizatorilor de evenimente în spațiul public.

”Modul de redactare al protocoalelor pentru desfășurarea acestor evenimente este unul strict formal, cu preluarea unor reguli vag formulate, insuficient detaliate pentru protejarea spațiilor în care se desfășoară și non-conforme cerințelor particulare ale fiecărui loc. O propunere este ca anterior instalării logisticii necesare desfășurării evenimentelor să se facă o constatare a stării inițiale a terenului public și preluarea spațiului sub rezerva depunerii unei garanții. Dacă termenii protocolului sunt încălcați, evenimentul trebuie sistat imediat, iar garanția reținută”, se arată în scrisoare.

Grupurile de inițiativă civică și cetățenii care au semnat scrisoarea deschisă sunt: Grupul de Inițiativă Civică Lacul Tei, Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu, Grupul de Inițiativă Civică Izvor, Grupul de Inițiativă Civică Kiseleff, Grupul Inițiativa Favorit, Inițiativa Civică Bucureștii Noi, Grupul de Inițiativă Civică Parcul Herăstrău, Inițiativa Prelungirea Ghencea, Grupul de Inițiativă Civică Sala Palatului, Asociația Cartier Aviației, Acțiunea Comunitară Tineretului, Pentru locuri de joacă și spații verzi în Grozăvești, Părinți de Cireșari - Piața Domenii, Floreasca Civică, ÎnCotroceni, Ești din Sectorul 5, Vrem schimbare, Grow Up Romania, Asociația Peisagiștilor din România - AsoP, Filiala teritorială București-Ilfov, Asociația Jumătatea plină, CeRe - Centrul de Resurse pentru participare publică, Fundația Comunitară București, ActiveWatch.