Primăria Sectorului 3, prin una dintre companiile sale, Algorithm Residential S3 SRL, închiriază pentru 5 ani o bucată din Hala Laminor, firmei Laminor Arena SRL, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat joi de Consiliul Local. În primii doi ani, ani firma nu va plăti chirie, dar se obligă să facă investiții de circa două milioane de euro, apoi chiria va fi de 264.000 lei/lună fără TVA, respectiv 4,5 EUR/mp/lună.

HotNews.roFoto: Hotnews

SC Laminor Arena SRL a fost înfiinâțată în noiembrie 2021. Firma are doi acționari, potrivit datelor din platforma de verificare a firmelor confidas.ro: Pelmuș Răzvan Alexandru (80 %) și Vărzan Mihai. Răzvan Alexandru Pelmuș este acționar și la firma Saga Festival, care a organizat festivalul cu același nume, de pe Arena Națională.

Consilierii USR au acuzat că ar fi vorba despre un conflic de interese deoarece Mihai Vărzan este arhitectul care ar fi avut contract cu compania Primăriei Sectorului 3 pentru proiectare și pentru evaluarea lucrărilor rămase de făcut.

”Eu cred că această speță va ajunge la DNA. Aș vrea să-l întreb pe domnul secretar și pe dl. Apreotesei care au promovat acest proiect dacă dânșii consideră că această hotărâre de Consiliu local este promovată într-un flagrant conflict de interese, având în vedere că domnul Vărzan, care este arhitectul care s-a ocupat de Hala Laminor și care anul trecut ne-a și confirmat devizul lucrărilor ce rămân de făcut, este asociat, din ce ne-a spus la comisii dl Panait (n.r. administratorul societății Algorithm), în societatea Laminor Arena”, a declarat Mihaela Văcaru, consilier local USR, în timpul ședinței de Consiliu Local.

El a întrebat și de unde va avea firma să investească două milioane de euro.

Reprezentanta firmei Laminor Arena, Andreea Farcaș, prezentă la ședință, a spus că au în spate o mare companie din Olanda.

”Laminor Arena are ca takeholder compania ALDA Olanda, cu o vechime de peste 16 ani în organizare de evenimente, inclusiv spații multifuncționale ca acestea. Capitalul va fi folosit din această firmă”, a explicat Andreea Farcaș.

Cum a ajuns firma să închirieze hala

Potrivit anexelor proiectului de hotărâre, societatea Primăriei a publicat în două ziare anunțuri că vrea să închirieze hala și a participat o singură firmă, Laminor Arena, desemnată câștigătoare.

  • ”Prin anunțul publicat pe siteu-ul propriu, ziarul Jurnalul National si ziarul Adevarul în data de 19.05.2022, a fost demarată procedura competitivă de închiriere, prin licitaţie publică.
  • În cadrul procedurii a fost depusă o singură ofertă de către SC Laminor Arena S.R.L., care a fost declarată admisibilă de către Comisia de evaluare nominalizată în cadrul Algorithm Constructii S3 SRL.
  • Bunul imobil care va face obiectul închirierii este: o suprafață de 12.000 mp, reprezentând aproximativ 20 % din Clădirea C6 - Hala Laminor în suprafată construită la sol de 58.049 mp, în folosință exclusivă”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat.

Prin propunerea financiară, S.C. LAMINOR ARENA S.R.L. se angajează:

  • Să închirieze suprafaţa de 12.000 mp din Clădirea C6 – Hala Laminor pentru suma de 264.000 lei/lună fără TVA, respectiv 4,5 EUR/mp/lună calculată și plătită începând cu prima lună a anului 3 al contractului de închiriere;
  • Să realizeze Investiții în Imobil în conformitate cu propunerea tehnică în cuantum total de 1.900.000 EUR din care cel puțin în valoare de 900.000 EUR în primul an de contract şi servicii de organizări de evenimente în echivalent estimat la 2 EUR/mp/lună pentru o perioadă inițială de 3 ani, aferente rezervării integrale sau parţiale a Imobilului pentru activitățile programate de instituţii publice din subordinea sau aflate sub coordonarea Primăriei Sector 3și a Consiliului local Sector 3;
  • ”Durata închirierii este situată la 60 luni, cu posibilitatea prelungirii prin act aditional la contractul de închiriere. Perioada contractului este calculată prin raportarea la criteriul randamentului închirierii, pentru proprietar dar și pentru chiriaș, a cărui activitate va îmbunătăți vizibilitatea și atractivitatea proiectului de investiții – Hala Laminor.
  • Nivelul chiriei de la care a fost lansată procedura competitivă a fost fundamentat pe baza valoarii medie de închiriere a spațiilor industriale, conform informaţiilor disponibile în piaţa imobiliară, este situată între 3 și 5 EUR/m2, pentru suprafețe până la 5000 m2.
  • Specificul Halei Laminor și destinația utilizării spațiului va impune un tratament segmentat al acestui aspect, întrucât spațiul închiriat va fi folosit pentru producția de evenimente social-culturale, utilizarea sa fiind una inegală, cu vârfuri de exploatare în perioada evenimentelor organizate, şi cu diminuări ale utilizării în perioadele dintre evenimente”, se arată în document.

Proiectul a fost adoptat cu 16 voturi pentru, 6 împotrivă, 6 abțineri.

Societatea Algorithm Construcții 53 S.R.L. care acum a închiriat o bucată din hală este și cea care s-a ocupat de lucrările de renovare și reconversie a halei. Compania consideră că închirierea halei este ”o oportunitate de a continua investiția la Hala Laminor”.

Primăria sectorului 3 a cumparat în 2014 Hala Laminor din cadrul uzinelor Republica platind pentru ea circa doua milioane de euro. Inainte de a face achizitia, reprezentantii institutiei spuneau ca doresc sa dezvolte un parc stiintific acolo.

În 2015, Primăria sectorului 3, prin societatea Administrare Active Sector 3, a inițiat un plan urbanistic prin care dorea aprobare de la Primăria Capitalei și Ministerul Culturii să construiască în incinta fostelor uzine Republica un cartier de turnuri cu 25 de etaje înălțime. O parte dintre blocuri erau prevăzute în interiorul Halei Laminor, realizată după planurile arhitectulu Horia Creangă, și care este monument istoric de categorie A. Instituția însă a renuțat la proiect.