Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a sustinut, joi, ca pentru a participa la Alba Iulia, "locul de unde a pornit Romania", de Ziua Nationala nu e nevoie de invitatii scrise, edilul reprosand guvernantilor ca nu au fost de acord cu organizarea unei parade militare de 1 Decembrie in Orasul Marii Uniri, asa cum s-a intamplat in ultimii ani, transmite Agerpres.

Mircea HavaFoto: Arhiva personala

"(Pe romani - n.r.) ii asteptam ca in fiecare an la Alba Iulia. Pentru 1 Decembrie la Alba Iulia nu se fac invitatii. Singura invitatie trebuie sa o ai in sufletul tau de roman, de om care iti iubesti tara si sa vii aici ca sa putem sa ne bucuram impreuna. Alba Iulia inseamna locul de unde a pornit Romania, inseamna cinstirea, ridicatul palariei in fata celor care au facut posibil ca sa traim intr-o tara, intr-un stat modern, Romania", a declarat primarul Mircea Hava.

Daca joi a plouat pe toata durata festivitatilor organizate in cinstea Zilei Nationale, primarul spera ca vineri vremea sa fie mai buna, iar daca nu, important este ca, a opinat acesta, desi o sa fie uzi, cei prezenti o sa fie cu sufletul cald si fierbinte.

"Maine (vineri - n.r.) cred ca (vremea - n.r.) va fi mai buna, pentru ca, daca nu am putut sa avem o intelegere cu cei de la Guvern ca sa faca macar o parada, ca si anul trecut - nu pentru mine, ci pentru popor si pentru ceea ce va spuneam, pentru Alba Iulia. Pentru ei, atata inseamna Alba Iulia. Poate veneau sa faca o baie de multime. Nu cred ca au curajul, cu toate ca ouale sunt foarte scumpe. Acum mai glumim. Nu ma intereseaza lucrurile astea, dar e deranjant, sa stiti, e umilitor, pana la urma, sa tratezi asa orasul in care s-a facut Unirea. (...) E trist sa se intample lucruri de genul acesta. Eu cred si credeam ca indiferent de religie, de religie politica, 1 Decembrie este 1 Decembrie. Intotdeauna, oricine a venit aici a fost primit bine. Nu s-au intamplat lucruri care ar fi putut sa deranjeze ceea ce inseamna sarbatoarea", a conchis edilul.

Premierul Mihai Tudose a declarat joi ca nu a fost invitat sa participe la ceremoniile organizate la Alba Iulia cu prilejul zilei de 1 Decembrie.

"Am citit din ziar ca trebuie sa merg la Alba Iulia. Eu nu mi-am exprimat niciodata intentia sa merg la Alba Iulia. (...) Nu m-a invitat nimeni la Alba Iulia, nici Liviu Dragnea, nici Calin Popescu Tariceanu, nici primarul din Alba, nici presedintele (Consiliului Judetean, n.r.) din Alba, care spuneau ca scot nu stiu ce utilaj pe senile ca vin eu acolo. Sa si-l plimbe prin curte, nu venim acolo, fiindca nu ne-a invitat nimeni", a afirmat Tudose.

Joi, ca de obicei in preajma Zilei Nationale, a fost arborat pe catarg Drapelul Romaniei pe esplanada din locul in care in 1918 s-au adunat 100.000 de oameni, in prezenta oficialitatilor locale si judetene si a catorva zeci de persoane. Steagul, lung de 10 metri si lat de 7,5 metri a fost adus de catre opt elevi ai Colegiului National Militar "Mihai Viteazul" in Piata Tricolorului, unde a fost sfintit de catre un preot militar, dupa care, in acordurile Imnului National, a fost arborat pe catarg.

Pentru prima data in ultimii ani, in municipiul Alba Iulia nu va mai fi organizata o parada militara de Ziua Nationala a Romaniei, urmand ca in 1 Decembrie sa aiba loc doar o defilare. Daca saptamana trecuta se vorbea despre o parada cu 1.500 de militari si cu 120 de mijloace tehnice, precum si de survolarea zonei cu elicoptere si MIG-uri Lancer, de 1 Decembrie, potrivit autoritatilor, va fi doar un ceremonial militar, blocul de defilare urmand sa fie constituit din 300-400 de militari, jandarmi, pompieri, politisti, angajati ai SRI si reprezentanti ai SMURD.

Este cel mai mic numar de militari care defileaza de 1 Decembrie la Alba Iulia in ultimii ani.

Din 1990 incoace, doar sase parade militare au avut loc in "Orasul Marii Uniri" de Ziua Nationala, din care ultimele trei in 2014, 2015 si 2016. In toti acesti ani, parada militara a reprezentat principalul punct de atractie al manifestarilor organizate de 1 Decembrie.