Protestele anti-coruptie vor fi interzise dupa ce Primaria Capitalei, condusa de Gabriela Firea, a aprobat organizarea targului de sarbatori "Festivalul de colinde si obiceiuri de iarna" exact in Piata Victoriei, unde au loc mitingurile impotriva modificarii legilor Justitiei. Astfel, Piata Victoriei va fi ocupata de targ (al treilea din Bucuresti) intre 2 -20 decembrie. Evenimentul a fost deja aprobat de Comisia de Ordine Publica din cadrul Primariei Capitalei, potrivit unor documente consultate de HotNews.ro. Legea prevede ca doua manifestatii nu pot avea loc in acelasi timp si in acelasi loc.

Piata Victoriei 26 Noiembrie 2017Foto: Dan Mihai Balanescu
  • Primaria Capitalei a confirmat pentru HotNews.ro ca a aprobat organizarea evenimentului.

Reamintim ca urmatorul protest al Comunitatii Coruptia ucide fusese deja anuntat pentru 1 decembrie, de la ora 18.00, chiar in Piata Victoriei.

Practic, in luna decembrie ar urma sa fie ocupate cu targuri de Craciun toate cele trei piete-simbol ale Bucurestiului: Piata Victoriei (Guvern), Piata Universitatii si Piata Constitutiei (Palatul Parlamentului).

Acesta ar fi primul an in care Primaria Capitalei organizeaza evenimente de Craciun in Piata Victoriei, pana acum acestea fiind organizate doar in Piata Universitatii, Piata Constitutiei si Piata Unirii. In plus, Primaria a anuntat recent programul targului de Craciun din Piata Constitutiei, dar nu mentionat nimic despre acest al treilea targ din Piata Victoriei.

Organizatorii evenimentului sunt doua institutii din subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti: Centrul de Proiecte Educationale si Sportive Bucuresti - PROEDUS si Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti - ARCUB. Primaria estimeaza ca la eveniment vor participa 50.000 de oameni, potrivit unui document obtinut de HotNews.ro.

"In perioada 02 decembrie 2017, incepand cu orele 06.00 - 05 decembrie 2017, orele 07.00, va avea loc amenajarea zonei, constand in delimitarea alveolei centrale a pietei, marginita de prelungirea Bd. Iancu de Hunedoara, prelungirea str. Paris, prelungirea Bd. Aviatorilor si a Sos. Kiseleff. De asemenea, breteaua RATB care face legatura intre Bd. Lascar Catargiu si Sos. Kiseleff va fi inchisa traficului rutier pentru amplasarea tehnicii necesare desfasurarii evenimentului (scena, corturi, containere). Scena in suprafata de 10x12 de metri va fi amplasata in alveola centrala cu spatele catre Para Kiseleff, iar corturile si containerele vor fi amplasate stanga-dreapta fata de aceasta. Totodata, in spatiul destinat evenimentului vor fi amplasate un numar de aproximativ 30 casute. Dezafectarea se va face dupa incheierea evenimentului, incepand cu data de 17 decembrie 2017, orele 22.00, pana in data de 20 decembrie 2017, orele 22.00", se arata in protocolul de organizare al evenimentului.

Contradictia este ca ARCUB avea deja programat un eveniment in piata, incepand cu data de 15 decembrie, pentru Revelion: "Avand in vedere faptul ca, incepand cu data de 15 decembrie 2017, in Piata Victoriei urma sa se desfasoare activitati de amenajare a zonei in vederea Revelionului 2017-2018, valabilitatea prezentului protocol este conditionata de obtinerea de catre organizator a unui document scris prin care ARCUB sa renunte la activitatile pe care urma sa le desfasoare in aceasta locatie in perioada 15-20 decembrie 2017", se mai arata in protocol.

Primaria Capitalei a confirmat pentru HotNews.ro ca va organiza targul din Piata Victoriei.

"Urmare a unei solicitari primite din partea Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, Primaria Capitalei va organiza, prin intermediul PROEDUS si ARCUB, in perioada 05 - 17 decembrie, in Piata Victoriei, evenimentul cultural dedicat copiilor "Targ de sarbatori - Festival de colinde si obiceiuri de iarna". In acest scop, in alvelola centrala a pietei vor fi amplasate un numar de aproximativ 30 de casute si o scena pe care vor evolua ansambluri de copii si elevi, precum si artisti consacrati. Targul va fi deschis in perioada mentionata, zilnic, intre orele 10 si 22. Pentru accesul vizitatorilor vor fi amenajate treceri de pietoni temporare, iar traficul auto nu va fi restrictionat. De asemenea, in aceeasi locatie va avea loc, pe 31 decembrie, intre orele 19.00 si 1.00, Concertul de Revelion organizat de Primaria Capitalei. Cu aceasta ocazie, traficul auto prin Piata Victoriei va fi restrictionat, mai multe amanunte in acest sens urmand a fi comunicate in perioada premergatoare evenimentului. Precizam ca Piata Victoriei a fost aleasa ca locatie pentru cele doua evenimente, "Targul de sarbatori - Festivalul de colinde si obiceiuri de iarna" si "Revelion 2017-2018", intrucat in Piata Constitutiei, in intervalul 1-27 decembrie 2017, se desfasoara "Targul de Craciun", iar in Piata Universitatii va avea loc un alt eveniment, in aceeasi perioada", se arata in raspunsul trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro

Circa 30.000 de oameni au protestat duminica in Piata Victoriei cerand Parlamentului sa nu modifice legile justitiei: "Vrem justitie, nu coruptie", Demisia", "PSD, ciuma rosie", "Nu se mai poate, vrem anticipate" si "Anticipate, nu imunitate", "DNA sa vina sa va ia".