Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat luni ca tichetul unic de calatorie Bucuresti-Ilfov va fi implementat in scurt timp, potrivit Agerpres.

"In aceasta perioada lucram impreuna cu Ministerul Transporturilor (...) pentru a avea tichetul unic de calatorie Bucuresti-Ilfov - cu un singur bilet de calatorie sa poti sa circuli cu autobuzul, troleibuzul, tramvaiul, cu metroul si cu CFR in interiorul municipiului Bucuresti si pe raza judetului Ilfov. E o mare realizare, pe care o pregatim de ceva timp si va fi implementata in scurt timp. Asa se intampla in orice capitala europeana, cumperi un singur bilet si poti sa circuli cu acesta", a declarat Firea, la Antena 3.

Ea a mentionat ca vor fi 500 de automate de la care vor putea fi cumparate aceste tichete unice, cu fise, bancnote si cu card.

"De asemenea, parcarile vor avea acele automate - ca in intreaga Europa - de taxare si cronometrare a timpului", a adaugat Firea.

Potrivit acesteia, in prezent, din cele 1.000 de autobuze existente, "300 stau in garaj, doar 700 sunt in traseu". Din cele 700, vor mai ramane 500 in traseu, carora li se vor adauga cele 400 de autobuze noi pentru care Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) va ridica joi suspendarea licitatiei.

"Mai raman 500, 500 cu 400 - 900 si cu cele 200 cumparate prin BERD - 1.100, dar noi, de calitate, care ofera conditii superioare, vara nu se va mai muri de cald in autobuz, vor fi toate autobuzele cu aer conditionat, vor avea toate televizoare, internet, ticketing", a afirmat Firea.

Ea a sustinut ca aceia care au facut contestatii in cadrul procedurii privind achizitionarea a 400 de autobuze Euro 6 au interese financiare foarte mari.

"E posibil sa aiba si tangenta cu factorul politic, pentru ca deja nu ma mai mira nimic. Chiar am incercat sa aflu cine e in spatele unor firme care contesta de obicei achizitiile Primariei Generale si am aflat ca nu intamplator existau si niste conexiuni in domeniul politic, e de la sine inteles ca ne referim la anumite grupari care bineinteles ca nu ne sunt prietene", a declarat Firea.

In domeniul managementului traficului, primarul general a spus ca o companie se va ocupa "profesionist" de semaforizare inteligenta, de tot cea ceea ce inseamna temporizatoarele din intersectii, de crearea unor zone de fluidizare in momente de aglomeratie.

Firea a mai sustinut ca se vor construi noi parcari atat in zona centrala a Capitalei, cat si la intrarea in Bucuresti, astfel incat cei care fac naveta sa poata lasa masina personala acolo si sa ia un mijloc de transport in comun. Ea a adaugat ca la finalul programului, cand cetateanul va dori sa-si preia masina personala din parcare, daca va prezenta dovada ca a circulat cu transportul public, parcarea va fi gratuita. "E un avantaj pe care-l creeaza PMB pentru a stimula cat mai multi navetisti sa nu mai patrunda in oras cu masina personala", a explicat Firea.

Ea doreste ca metroul sa treaca in administrarea municipalitatii.

"Am discutat cu domnul prim-ministru Mihai Tudose acum cateva zile si mi-a spus ca se analizeaza la nivelul Guvernului, in special la Ministerul Transporturilor - si am analizat aceasta situatie si cu domnul ministru Stroe - ca metroul sa treaca, asa cum e in intreaga lume, in administrarea Primariei Capitalei, pentru ca e parte a transportului public local, bineinteles, cu tot cu subventie. (...) In ce priveste Centura Capitalei, ea va ramane in continuare la Ministerul Transporturilor, solicitarea de a fi preluata aceasta investitie la Primaria Capitalei a fost respinsa", a spus Firea.