Prefectul judetului Buzau, Carmen Ichim, a declarat marti ca "nu trebuie sa mai existe cazuri in care locuitorii sa stea la carciuma si sa vina armata sa dea zapada" si ca "daca va fi nevoie, se va recurge la forta de constrangere", relateaza Agerpres.

Deszapezire pe drumurile nationaleFoto: Agerpres

"Exista ordonanta 21/2002 privind gospodarirea localitatilor urbane si rurale in care se prevede ca fiecare trebuie sa-si dea zapada sau poleiul din dreptul locuintei in care sta, in caz contrar se aplica sanctiuni atat de primarii cat si de reprezentantii Garzii de Mediu, lucruri pe care le vom impune ca o obligatie, o vom transmite primariilor si acestea sa le faca cunoscute prin orice cale, inclusiv prin biserica. Nu mai vreau sa avem cazuri in care locuitorii sa stea la carciuma si sa vina armata sa dea zapada (...) Vreau sa ajungem si la forta de constrangere, nu numai la cheltuirea banilor statului, care de fapt sunt ai nostri, ai tuturor", a declarat marti, prefectul Carmen Ichim, la finalul sedintei extraordinare a a Comitetului judetean pentru Situatii de Urgenta Buzau.

Potrivit prefectului, "se anunta o iarna foarte grea, cu caderi masive de zapada si viscol, comparabila cu iarna 2012-2013", iar "pana pe 15 noiembrie se vor verifica verifica toate planurile, bazele de deszapezire, inclusiv contractele de deszapezire si starea utilajelor".

De asemenea, Carmen Ichim a mai avertizat ca "pentru neasumarea obligatiilor pentru care au fost trimisi in aceste comitete de urgenta unii sefi de institutii deconcentrate ar putea fi sanctionati".

"Trebuie sa fim organizati, sa avem material antiderapant suficient, sa avem utilaje in stare de functionare si trebuie ca toti conducatorii de institutii sa-si asume deciziile si sa lucreze in echipa. Nu pot sa spun ca in gospodarii nu vor avea zapada, dar cel putin pe drumurile nationale, judetene si comunale va trebui sa se circule", a mai declarat prefectul.