Primaria Sectorului 3, condusa de Robert Negoita (PSD), a suspendat vineri controversata licitatie de peste 5,8 milioane euro pentru achizitia de mobilier urban, echipamente de joaca si de fitness, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Primariei au precizat ca 'licitatia a fost suspendata temporar deoarece joi seara, cand era termenul limita pentru primirea de clarificari, un operator economic a transmis o astfel de cerere. Acesta este motivul pentru care am suspendat temporar licitatia pana ii vom raspunde operatorului. Nu exista nici un alt motiv. Licitatia va fi reluata in cateva zile, probabil la inceputul saptamanii viitoare."

Robert NegoitaFoto: Agerpres

Amintim ca primarul PSD Robert Negoita a lansat in acest an doua licitatii pentru achizitia de mobilier urban, echipamente de joaca si de fitness.

Catel 3D

Catel 3D

Foto: Lavitex.ro

Prima dintre ele, contract cu o valoare estimata la peste 175 milioane de euro, a fost anulata la cateva ore dupa ce HotNews.ro a semnalat ce vrea sa cumpere din bani publici primarul Negoita, respectiv: catel 3D cu os de 5 metri in gura; 'dinosaur 3D' in pozitie sezut mancand un hamburger'; 'crocodil 3D' pe spatele caruia va fi realizat prin sculptura un tobogan. Produsele se regaseau deja pana la detaliu in oferta unei firme din Breaza, Lavitex Prod SRL, care are contracte cu SRI si MapN.

Licitatia avea 3 loturi (mobilier urban, echipamente de joaca si de fitness) si viza incheierea unui acord-cadru pe 4 ani cu maxim 3 operatori economici, contractele subsecvente urmand a se atribui fara reluarea competitiei.

Primaria a sustinut atunci ca a fost nevoita sa demareze de urgenta aceasta achizitie si ca din cauza grabei a fost comisa "o eroare in estimarea cantitatilor maximale aferente acordului-cadru", ceea ce a dus la anularea procedurii.

Complex joaca tip vapor cu drapel

Complex joaca tip vapor cu drapel

Foto: Lavitex.ro

Luna trecuta insa, Primaria a lansat din nou aceasta licitatie, careia i-a adus cateva modificari: a scos echipamentele de joaca 3D si a scazut semnificativ cantitatile si valoarea estimata a contractului la peste 5,8 milioane de euro.

Noua licitatie are de asemenea 3 loturi si vizeaza incheierea unui acord cadru cu maxim 3 agenti economici pentru o perioada de 4 ani, contractele subsecvente urmand a se atribui cu reluarea competitiei.

In legatura cu aceste aspecte HotNews.ro a adresat in data de 29 august urmatoarele intrebari catre primaria Sectorului 3:

  • 1. A identificat si sanctionat Primaria persoanele raspunzatoare de "eroarea in estimarea cantitatilor maximale aferente acordului-cadru" in cadrul licitatiei de peste 175 milioane euro anulate in acest an? Cine sunt mai exact cei responsabili de aceasta eroare si ce sanctiuni au primit?
  • 2. Daca motivul anularii licitatiei de 175 milioane euro ar fi fost doar "o eroare in estimarea cantitatilor maximale aferente acordului-cadru", cum explicati faptul ca in noua licitatie de 5,8 milioane euro, care este structurata identic cu cea anulata, nu sunt reduse numai cantitatile solicitate, ci sunt echipamente care nu mai sunt deloc solicitate?
  • 3. Se poate observa ca toate echipamentele 3D solicitate in licitatie de 175 milioane euro nu se mai regasesc in licitatia de 5,8 milioane euro care este in desfasurare. De ce nu ati mai solicitat echipamentele de joaca 3D?
  • 4. Cum a ajuns Primaria Sector 3 sa scada valoarea estimata a acestui contract de la 175 milioane euro la 5,8 milioane euro? Motivati, va rog raspunsul.

Primaria Sectorului 3 a comunicat in aceeasi zi inregistrarea solicitarii HotNews.ro, iar in data de 8 septembrie a comunicat urmatoarele:

  • "In urma solicitarii dumneavoastra, formulata in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public si inregistrata la Primaria Sectorului 3 cu numarul 70387  in data de 29.08.2017, va comunicam ca este necesara prelungirea termenului de raspuns pana la 30 de zile conform H.G. nr. 478/2016 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public."

Primarul Robert Negoita a anuntat in 18 august ca vrea sa-i identifice si sa-i sanctioneze pe cei care au transmis informatii eronate catre HotNews.ro in legatura cu aceasta licitatie

In data de 18 august, Primarul Robert Negoita a anuntat ca vrea sa-i identifice si sa-i sanctioneze pe cei care au transmis informatii eronate catre HotNews.ro in privinta unui articol care viza controversatele licitatii pentru mobilier urban, echipamente de joaca si de fitness lansate in acest an de primarie.

Contactati de HotNews.ro, reprezentantii institutiei au confirmat ca este vorba de informatiile eronate transmise joi catre HotNews.ro potrivit carora "primaria Sector 3 nu a avut incheiate contracte de prestari servicii/lucrari/furnizare de produse cu firma SC Lavitex Prod SRL in ultimii 20 de ani".

Nota: Dupa ce HotNews.ro a atentionat ca aceasta informatie este contrazisa de contractele afisate in Sistemul Electronice de Achizitii Publice, Primaria a subliniat ca "s-a referit strict la contracte ce au ca obiect furnizarea de produse, respectiv mobilier urban/echipamente pentru locuri de joaca" si a recunoscut ca are trei contracte incheiate cu Lavitex insa pentru 'lucrari de modernizare a instalatiilor electrice de iluminat in parcuri.'