Licitatia demarata de Primaria Capitalei pentru achizitia celor 400 de autobuze noi a fost suspendata de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor dupa ce un agent comercial a cerut modificarea caietului de sarcini fiindca nu asigura o concurenta reala. Primarul general, Gabriela Firea, cere modificarea legislatiei privind achizitiile publice in sensul responsabilizarii celor care depun contestatii.

Gabriela FireaFoto: Primaria Capitalei

"De un an si mai bine, practic de la preluarea mandatului, am muncit incontinuu pentru aceasta licitatie, care reprezinta un prim pas pentru modernizarea parcului auto al RATB. Din pacate, constatam ca actuala legislatie le permite unor contestatari de profesie, antrenati in jungla birocratica, sa hartuiasca autoritatile contractante si chiar sa blocheze proceduri de achizitii publice, cum este in cazul de fata. Acest lucru se rasfrange direct asupra cetatenilor, al caror acces la un transport public in comun la parametri ridicati de siguranta si confort este restrictionat pentru satisfacerea unor interese comerciale obscure si, in unele cazuri, oculte. Nu mai putem asista pasivi la aceste practici profund daunatoare, asa ca am decis sa solicitam celor in drept modificarea cadrului legislativ in domeniul achizitiilor publice, in sensul responsabilizarii celor care depun contestatii, respectiv prin introducerea unui termen-limita si a unui sistem de cautiuni. In acest fel, contestatarii de buna credinta si care semnaleaza vicii reale de procedura vor fi delimitati de cei care fac acest lucru in scopul obtinerii unui beneficiu direct din participarea la licitatie si nu din adjudecarea acesteia", a declarat primarul general, Gabriela Firea.

Gabriela Firea a promis inca din toamna anului trecut ca va cumpara 400 de autobuze, 100 de tramvaie si 100 de troleibuze. Edilul a reusit sa lanseze licitatia pentru achizitionarea a 400 de autobuze pentru RATB abia pe 1 iulie. Contractul a fost estimat la circa 510,5 milioane de lei, fara TVA, pentru o perioda de 4 ani si viza achizitia a 320 de autobuze cu o lungime de 12 metri cu o capacitate minima de 96 de calatori, 50 de autobuze cu o lungime de 10 metri si o capacitate minima de 70 de calatori, precum si 30 de autobuze articulate, lungi de 18 metri, cu o capacitate minima de 135 de calatori.

Pe 17 august licitatia a fost insa anulata din cauza unei erori in SEAP.

Pe 17 august Primaria a urcat din nou licitatia in SEAP, termenul limita pentru primirea ofertelor fiind 21 septembrie, ora 16.00, iar pentru evaluarea ofertelor - 16 octombrie 2017, ora 18.00.