Acoperisul statiei de tramvai Sf. Gheorghe din Bucuresti a fost acoperit cu vegetatie urmand ca alte 34 de statii din Bucuresti sa fie amenajate la fel in cadrul proiectului "Statii verzi", initiat de Asociatia pentru Responsabilitate Sociala "Plan B", cu sprijinul Primariei Municipiului Bucuresti si al RATB.

Statie tramvai Sf. GheorgheFoto: Hotnews

"Ceea ce se intampla astazi nu este un gest singular. Nu doar astazi inauguram o statie de tramvai verde - care va beneficia de un acoperis verde, cu vegetatie, intretinuta si vara si in sezonul rece, printr-o instalatie speciala - ci ne dorim ca acest proiect sa se extinda pana la finalul lunii octombrie in 34 de statii de tramvai. Nu suntem foarte departe de norma europeana de 25-26 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, dar nici nu suntem acolo unde ar fi trebuit sa fim. De aceea, efortul nostru trebuie sa fie comun, si incurajez si sprijin toate initiativele care vin din partea societatii civile si a companiilor private", a spus primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, prezenta la inaugurare, potrivit Agerpres.

Ea a mentionat ca in zonele foarte aglomerate ale Capitalei, precum marile intersectii, este necesar ca, intr-o perspectiva nu foarte indepartata, si statiile de autobuz sa beneficieze de astfel de acoperisuri verzi. Edilul general a declarat ca in acest moment PMB are un plan de investitii pentru amenajarea tuturor statiilor de tramvai si a celor RATB, in conditiile in care s-a constatat ca multe dintre ele sunt depasite.

"E nevoie de un sistem de informare a traseelor, precum si a orelor la care vin mijloacele de transport in comun. Bineinteles, ne dorim un program predictibil. De asemenea, pentru persoanele suferinde sau in varsta - mai multe locuri unde sa poata sa stea. Nu sunt deloc multumita de modul in care arata in acest moment statiile de autobuz, precum si toate refugiile de tramvai. S-au facut in anii trecuti ceva investitii, dar consider ca sunt insuficiente. Am discutat cu domnul director al RATB, Adrian Mihail, care mi-a adus in format draft si urmeaza sa definitiveze in aceste zile un plan de investitii pentru toate statiile RATB, atat cele de autobuz, cat si cele de tramvai", a spus Firea.

Raluca Costache, development manager la Plan B, a declarat ca asociatia doreste sa incurajeze un comportament mai prietenos fata de mediu si folosirea transportului in comun, in detrimentul masinii personale.

"In ultima ora si jumatate, acel acoperis verde de 27 mp a absorbit aceeasi cantitate de dioxid de carbon pe care 27 de masini au emis-o mergand 80 de kilometri. De astazi intr-un an, acel acoperis verde va absorbi 130 de kg de dioxid de carbon, iar pana pe 7 septembrie 2018, acel acoperis verde va ajuta la absorbtia a 5,2 kg de particule din aer. Dincolo de aceste cifre, care ne arata ca fiecare metru patrat verde conteaza, ceea ce vrem noi, asociatia Plan B, este ca impreuna cu partenerii nostri (...) sa crestem gradul de constientizare a oamenilor, a fiecaruia dintre noi, in ceea ce priveste protectia mediului", a precizat aceasta, potrivit Agerpres.