Primaria Bucuresti a inceput lucrarile de amplasare a statuii printului Rainier III de Monaco in Parcul Circului. Statuia este realizata de sculptorul Ionel Stoicescu si bucurestenii au platit pentru ea nu mai putin de 8,5 milioane lei. Pe site-ul Primariei Capitalei nu se afla nico imagine sau simulare cu monumentul, astfel ca vom afla cum arata abia dupa ce va fi amplasat, semn de maxima transparenta.

Toamna in Parcul CirculuiFoto: USER UPLOADED

Ansamblul monumental este compus din statuia printului Rainier al III-lea de Monaco, realizata din bronz si amplasata pe un soclu placat cu granit, si sapte elemente figurative reprezentative pentru circ (clovn, jongler, contorsionist, dresor, elefant odihnindu-se, gimnast cu cercul si acrobati), realizate in marime naturala din bronz. Din acelasi ansamblu face parte si o arena-soclu, un element decorativ circular cu diametrul de 14 metri, pe care se vor fixa cele sapte elemente figurative.

Cativa cetateni din zona sunt nemultumiti de faptul ca Primaria Capitalei nu a facut consultare publica pentru aceasta statuie, iar ea va fi amplasata pe peluza din Parcul Circului.

"Ne nemultumeste faptul ca se amplaseaza statui pe peluza mare din Parcul Circului. Nu se respecta viziunea peisagistica creata de dl. arh. Donose, creatorul Parcului Circului . Oamenii din cartier vor peluza pentru ei, nu vor sa renunte nici macar la un metru de spatiu verde", a declarat Silvia Cruceanu, cetatean din grupul de initiativa civica Lacul Tei.

UPDATE Reprezentantii Primariei Capitalei spun ca spatiul verde nu este afectat si au obtinut toate avizele necesare.

"Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic a demarat lucrarile de amplasare a monumentului dupa ce au fost obtinute toate acordurile si avizele legale, in conformitate cu Autorizatia de Construire nr. 397/41C”. Acestea se vor desfasura in perioada 22.08.2017-15.09.2017 in Parcul Circului, sector 2. Monumentul Printul Rainier al III lea de Monaco urmeaza sa fie amplasat intr-o zona cu iarba si nu va afecta arborii existenti, avand ca scop infrumusetarea Parcului Circului. Raza elementului artistic Arena Soclu este de 7m, iar dupa finalizarea lucrarilor de amplasare a monumentului se va face ambientarea zonei, aceasta aducandu-se la un standard care sa puna in valoare atat monumentul cat si zona imprejmuitoare. Facem precizarea ca amplasamentul a fost stabilit dupa consultari intre AMPT, reprezentatii diplomatici ai Principatului de Monaco si cu avizul Directorului Circului Globus", precizeaza Primaria Capitalei.

Decizia de a face o statuie dedicata printului Rainier III de Monaco a fost luata in 2011, cand primar era Sorin Oprescu.

"Actuala administratie a avizat, formal, doar ultima plata, in cuantum de 480.000 lei, in baza obligatiilor deja asumate ferm anterior", anunta primarul Gabriela Firea in urma cu cateva luni.

Pe 22 iunie 2011, Guvernul a emis Hotararea 649, care prevedea alocarea unor sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, pentru plata unor arierate, a unor cheltuieli curente si de capital, precum si pentru finantarea unor obiective de investitii ale unitatilor administrativ - teritoriale, printre care se numara si suma de 300.000 lei, alocata municipiului Bucuresti pentru monumentul "Printul Rainier III de Monaco"

La o luna distanta de la aceasta Hotarare de Guvern, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a emis HCGMB 152/ 27.07.2011, prin care a inclus in bugetul propriu suma alocata in HG 649/ 2011 pentru monumentul respectiv. Primaria Municipiului Bucuresti a completat, prin intermediul Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic (AMPT), aceasta suma cu 568.000 lei din bugetul local.

In acelasi an a fost organizat un concurs public de solutii, al carui castigator a fost sculptorul Ionel Stoicescu, iar in decembrie 2011 a fost realizata statuia din bronz a Printul Rainier III de Monaco, in valoare de 868.000 lei.

In iulie 2014, AMPT a semnat, cu acelasi artist, Contractul cadru 2566 pentru realizarea "Ansamblului monumental Printul Rainier III de Monaco", prin care statuii initiale i se adaugau 7 elemente figurative statuare din bronz, in valoare de 5.050.000 lei si arena soclu din granit, in valoare de 1.800.000 lei. Pretul final al lucrarii artistice s-a stabilit astfel la 8.494.000 lei, TVA inclus, a anuntat recent Primaria Capitalei.

Printul Rainier de Monaco (Rainier-Louis-Henri-Maxence-Bertrand de Polignac) s-a nascut la 31 mai 1923. Pe 9 mai 1949, a preluat conducerea Principatului de la bunicul sau, Printul Louis al II-lea. In 1956, s-a casatorit cu actrita americana Grace Kelly, cei doi avand trei copii, printre care si printul Albert al II-lea de Monaco, mostenitorul tronului. Printul Rainier al III-lea de Monaco a decedat pe 6 aprilie 2005. Printul Rainier al III-lea de Monaco este creatorul Festivalului International de Circ din Monte Carlo, iar Circul Globus a participat, de-a lungul timpului, de mai multe ori la acest festival.