Primaria Capitalei va demara, in scurt timp, un program de colectare selectiva a deseurilor, pentru inceput urmand sa fie instalate 50 de puncte de colectare a deseurilor, a anuntat marti primarul general, Gabriela Firea. O parte din ele vor fi complet automatizate, iar celelalte deservite de operatori, care vor prelua de la cetateni deseurile deja sortate, oferind in schimbul acestora stimulente in numerar sau vouchere de reduceri la marii retaileri.

Gabriela FireaFoto: Hotnews

Proiectul este realizat la propunerea Green Group in baza unui Acord de Parteneriat Voluntar, semnat joi, care presupune ca oricand ni se pot alatura alte organizatii interesate.

"Acest sistem prezinta numeroase avantaje, de la stimularea colectarii selective, la trasabilitate si transportul in siguranta catre procesatori. De asemenea, autoritatea locala va beneficia de raportari precise si autorizate privind cantitatile de deseuri reciclate, in scopul indeplinirii cotelor asumate", a declarat Gabriela Firea.

In plus, Primarul general a declarat ca prin Strategia de dezvoltare si functionare a serviciului de salubrizare sunt stabilite directiile de actiune privind gestiunea deseurilor din Municipiul Bucuresti. Printre acestea se numara si:

1. implementarea unui sistem de colectare integrata si transport, bazat pe minim 4 containere si anume:

- deseuri biodegradabile,

- deseuri de hartie-carton,

- mase plastice

- deseuri de sticla/ metal.

2. dotarea noilor ansambluri de locuinte cu sisteme ingropate/semiingropate pentru colectarea separata a deseurilor.

3. Pentru stimularea colectarii separate a deseurilor, pana in anul 2025 se vor lua masuri pentru ca la actualele "ghene de gunoi" sa ramana in folosinta numai camera de la parterul blocului care va fi amenajata corespunzator pentru colectarea separata a deseurilor.

De asemenea, Primarul General a anunatat ca: "in completarea acestei strategii, vom incerca o schimbare de paradigma in colectarea selectiva a deseurilor, care pana acum s-a facut de catre asociatiile de transfer de responsabilitate, pe baza implicarii voluntare a cetatenilor in aceasta actiune".

Declaratiile au fost facute in cadrul Forumului "Deseurile" de la pierdere la resursa. Obiective pentru Romania", care a avut loc marti la Palatul parlamentului.