FOTOGALERIE Cheltuieli majore pentru statui in Bucuresti cu ocazia centenarului Marii Uniri: 80 milioane de lei pentru patru statui. Monumentul "Marea Unire" va costa circa 50 milioane de lei si va fi amplasat in Piata Alba Iulia

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 27 iulie 2017, 17:27 Actualitate | Administratie Locala


Monument Marea Unire - captura bolborea.ro
Foto: bolborea.ro
Primaria Capitalei va plati circa 80 milioane de lei pentru patru statui destinate Centenarului Marii Uniri, acestea fiind dedicate Marii Uniri, Regelui Ferdinand I, politicianului IC Bratianu si generalului Henri Mathias Berthelot. Monumentul "Marea Unire" costa nu mai putin de 50 milioane lei si va fi amplasat in Piata Alba Iulia. Acesta va avea diametrul de 35 m si inaltimea de 25 m. Statuia lui IC Bratianu, care va avea o inaltime de 15 metri, si va fi amplasata in rondul de la Universitate, cea a generalului Henri Mathias Berthelot, pe strada cu acelasi nume, la intersectia cu str. Luigi Cazzavilan, iar cea a Regelui Ferdinand I, in Piata Victoriei. Aprobarea acestor monumente s-a facut in baza unor initiative, incepand cu anul 2007 pana in prezent, insa banii vor fi platiti acum.

Suma uriasa alocata pentru cele trei statui,  locul unde municipalitatea a decis sa fie amplasate, fara inca sa existe avizele necesare, si rezumarea centenarului la constructia de statui, ridica mari controverse. De exemplu, cu aceasta suma uriasa putea fi amenajat un nou parc dedicat evenimentului, se putea construi un pasaj, o linie noua de autobuz sau tramvai, se puteau reamenaja cateva piatete publice sau bulevarde, iar personalitatile respective sa fie celebrate cu un simplu bust, de cateva zeci de ori mai ieftin. Astfel, se facea ceva cu adevarat folositor pentru cetatenii acestui oras.

In plus, academicianul Razvan Teodorescu, presedintele Comisiei "Centenarul Marii Uniri", a declarat recent ca dintre toate monumentele dedicate evenimentului, singurul cu sanse de a fi gata la timp e ansamblul I. C. Bratianu.

 • Unde vor fi amplasate cele 4 statui, cat costa fiecare, cine le face
"Pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire, Municipalitatea va inaugura mai multe monumente de for public printre care: monumentul "General H. M. Berthelot", monumentul "Ferdinand I", care va fi amplasat in Piata Victoriei, precum si monumentul "I.C. Bratianu" in Piata Universitatii. PMB va organiza, de asemenea, o serie de evenimente pentru aceasta sarbatoare, precum "Luna Bucurestilor", un proiect care presupune o luna de evenimente artistice, expozitii, concerte, targuri, tururi speciale in cladiri de patrimoniu. Teatrul Dramaturgilor Romania va organiza "Unirea in destine individualiste", un concurs national de dramaturgie romaneasca, competitie care se adreseaza dramaturgilor, debutanti sau consacrati.  Un alt obiectiv este realizarea "Pietei Centenarului", prin amenajarea provizorie, pe tot parcursul anului 2018, in Piata Arcului de Triumf, a unor expozitii lunare de fotografii, cu marcarea momentelor unirii provinciilor. S-a agreat ideea realizarii unui Pantheon virtual, in colaborare cu Academia Romana, prin care sa fie omagiate peste 400 de personalitati ale Romaniei", se arata intr-un comunicat emis recent de Primaria Capitalei.

Decizia de construi cate o statuie dedicata Regelui Ferdinand, lui IC Bratianu si a monumentului "Marea Unire" a fost luata in urma cu cativa ani, incepand din 2007, acestea fiind comisionate la vremea respectiva. Decizia referitoare la monumentul Henri Mathias Berthelot a fost luata recent, in mandatul primarului Gabriela Firea.

 • Monumentul Marii Uniri - 50 milioane lei
Primaria Municipiului Bucuresti, prin Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic, a organizat in data de 20.02.2007 un concurs de solutii pentru realizarea unui monument de for public dedicat Marii Uniri de la 1918. Concursul a fost castigat de artistul plastic Ioan Bolborea. Monumentul costa nu mai putin de 42.894.360 lei pret fara TVA - in total 51,17 milioane lei.


Foto: Captura bolborea.ro - Stadiul lucrarii


Macheta/ Foto PMB

Potrivit site-ului bolborea.ro, "monumentul va avea diametrul la sol de aproximativ 35 de metri si inaltimea de 25 metri". Lucrarea de arta de mari dimensiuni va fi amplasata in Piata Alba Iulia, Sector 3, Bucuresti.
Valoarea alocata in anul 2017 pentru Monumentul Marea Unire este de 6, 5 miloane lei, conform Hotararii Consiliului General nr. 129/05.04.2017.

Sculptorul Ioan Bolborea, creatorul Monumentului Marii Uniri, care va fi amplasat in Piata Alba Iulia din Bucuresti, a declarat in iunie, intr-o conferinta de presa, ca o parte a lucrarii, sub forma de holograme, va putea fi vazuta de public incepand de anul viitor.

 "Am incercat sa surprind in acest monument, la modul figurativ, atmosfera sarbatoreasca a adunarii de la Alba Iulia, poporul care venea, entuziast, din toate tinuturile locuite de romani, pentru a fi de fata la implinirea celui mai maret act al istoriei noastre. (...) Monumentul aduce cu o cupola a carei origine este o entitate organica, un cactus. Este o planta pe care o apreciez foarte mult pentru faptul ca stie sa se apere pe sine si sa dainuie in imensitatea si vitregia desertului. Cupola aceasta cu nervuri si sute de oameni inlantuiti tine la adapost idealul unitatii nationale pe care noi, romanii de azi si cei care ne vor urma, trebuie sa nu contenim a-l proteja", declara artistul, potrivit propriului site.

 • Regele Ferdinand I - 17 milioane lei
Monumentului Regele Ferdinand I va fi amplasat in  Piata Victoriei, pe spatiul verde dintre bd. Aviatorilor cu Bd Kiseleff, in apropierea vechiului amplasament, de unde a fost dezafectat in perioada comunista, potrivit sursei citate.

"Pentru amplasarea monumentului Regele Ferdinand I, zona  Piata Victoriei este in apropierea vechiului amplasament de pe bd Kiseleff, amplasamentul  fiind aprobat in cadrul  Comisiei pentru realizarea Centenarului Marii Uniri in Municipiul Bucuresti. Pentru realizarea monumentului Regele Ferdinand I, in anul 2010 AMPT a organizat un "Concurs de solutii pentru concept artistic privind realizarea monumentului de for public FERDINAND I ", concurs castigat de artistul plastic Florin Codre. In acest moment s-au finalizat procedurile legale de realizare a lucrarii de arta de catre artistul plastic, costurile pentru realizarea lucrarii fiind de aproximativ 17 milioane lei", se arata in raspunsul trimis de municipalitate.


Macheta

In 2010, municipalitatea a mai platit 1,5 milioane lei sculporului pentru realizarea machetei statuii.

 • IC Bratianu - 10 milioane lei
Monumentul I.C. Bratianu  va fi amplasat in rondul de la Universitate, pe vechiul amplasament de unde a fost dezafectat in perioada comunista, in anul 1948, spun reprezentantii municipalitatii.

"Amplasarea acestui monument va fi in rondul de la Universitate, vechiul amplasament, care a fost aprobat prin Hotararea de Consiliu General nr. 16/30.01.2014, prin care s-a stabilit  realizarea obiectivului de investitii - Reconstructia statuii I.C. Bratianu. In anul 2016 AMPT a  organizat un concurs de solutii pentru refacerea monumentului de for public I.C. BRATIANU, concurs de solutii castigat de catre SC Exorno Studio SRL. In acest moment s-au realizat soclul monumentului scara 1/1, material intermediar, si una dintre Elegii , scara 1/1 , material intermediar. Costul total al lucrarii este de 10 milioane lei", se arata in raspunsul trimis de municipalitate la solicitarea HotNews.ro.

Contractul pe realizarea statuii a fost atribuit pe 19.05.2017, iar termenul de finalizare este de 30 luni.


Statuia lui IC Bratianu - imagine de epoca/ Foto: Asociația Monument Ion C. Brătianu

Recent, au aparaut pe retele de socializare mai multe intrebari, ce treaba are IC Bratianu cu Marea unire.

Academicianul Razvan Teodorescu, presedintele Comisiei Centenarului Marii Uniri, raspunde:

"Ion C. Bratianu, creatorul Partidului Liberal, participant la Revolutia din 1848, actor important al Unirii sub Cuza la 1859, intovarasitorul Principelui Carol la venirea in tara in 1866, ministru si prim ministru al Romaniei, a fost cea mai importanta figura politica a celei de-a doua jumatati a secolului XIX, a carui activitate interna si externa a pregatit in chip hotarator evenimentele din primele doua decenii ale secolului XX. Fiul sau cel mare, Ion I. C. Bratianu (Ionel) va fi cel care va desavarsi opera tatalui sau in Primul Razboi si in Marea Unire din 1918, care au la temelie actiunile si previziunile lui Ion C. Bratianu. Statuia sa, inaugurata in 1903 si datorata sculptorului francez Dubois, a fost daramata in 1948 de regimul comunist (din fericire, statuia fiului sau, sculptata de croatul Mestrovici, s-a pastrat). O fireasca reparatie istorica este readucerea in Piata Universitatii a unei opere de arta care copiaza pana in detalii monumentul disparut. Statuia unui "Parinte Fondator al Romaniei" este cum nu se poate mai potrivita cu prilejul Centenarului Marii Uniri".

 • Henri Mathias Berthelot- estimata la 2 milioane lei
Monumentul Gen. Henri Mathias Berthelot va fi amplasat la intersectia str. Gen. Henri Mathias Berthelot cu str. Luigi Cazzavilan, sector 1, se arata in raspunsul trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

"Pentru amplasarea monumentului Gen. Henri Mathias Berthelot, singura zona care putea pune in valoare monumentul pe str. Gen. Henri Mathias Berthelot este la intersectia cu str. Luigi Cazzavilan, sector 1, amplasamentul fiind aprobat in cadrul  Comisiei pentru realizarea Centenarului Marii Uniri in Municipiul Bucuresti. Monumentul Gen. Henri Mathias Berthelot se afla in stadiul de concurs de solutii, urmand ca dupa stabilirea castigatorului sa se stabileasca sculptoul /executantul lucrarii de arta.", se arata in raspunsul trimis de municipalitate. Insa, potrivit temei de concurs publicata in SEAP, valoarea estimata este de circa 2 milioane lei plus TVA, din care 30.000 lei valoarea premiilor pentru concurs. Termenul limita pentru depunerea proiectelor sau a cererilor de participare este 10.08.2017.


Controverse privind amplasarea

In ceea ce priveste avizele pentru amplasarea acestor monumente, respectiv certificate de urbanism si alte autorizatii, s-au facut demersuri pentru obtinerea lor de la institutiile abilitate dupa aprobarea proiectelor,  in paralel cu realizarea lucrarilor de arta, spun reprezentantii municipalitatii.

Circuitul logic ar fi insa sa se stabileasca mai intai unde se amplaseaza statuia, sa se dezbata daca acolo este locul potrivit si apoi sa se comande. Au fost mai multe situatii in care dupa ce s-a comandat statuia si s-a platit, s-a constatat ca nu se incadreaza corespunzator in locul respectiv.

Astfel, am avut cazuri in care statuia lui Lascar Catargiu a fost asezata dupa statie RATB si langa tomberoane de colectare selectiva.
Statuia Omul. Spatiul Timpul din Centrul Istoric a ajuns dupa gardul unei terase.


Primaria Capitalei, prin Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic, va plati sculptorului Florin Codre circa 2,2 milioane de lei pentru realizarea si montarea unei statui a lui Vlad Tepes, potrivit informatiilor de pe site-ul de licitatii publice. Primaria Capitalei va mai plati 2,2 milioane lei si sculptorului Ioan Bolborea pentru realizarea si montarea unei lucrari de arta plastica intitulata "Sfantul Martir Constantin Brancoveanu".

Ambele contracte au fost atribuite atribuite pe 29 noiembrie prin negociere. Pe site-ul institutiei nu se afla informatii despre locul unde vor fi amplasate cele doua statui si nici de ce este nevoie de ele, desi suma alocata este una impresionanta.

Ce alte statui se mai fac in Bucuresti

Primaria Capitalei, prin Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic, va plati sculptorului Florin Codre circa 2,2 milioane de lei pentru realizarea si montarea unei statui a lui Vlad Tepes, potrivit informatiilor de pe site-ul de licitatii publice. Primaria Capitalei va mai plati 2,2 milioane lei si sculptorului Ioan Bolborea pentru realizarea si montarea unei lucrari de arta plastica intitulata "Sfantul Martir Constantin Brancoveanu".

Ambele contracte au fost atribuite atribuite pe 29 noiembrie prin negociere. Pe site-ul institutiei nu se afla informatii despre locul unde vor fi amplasate cele doua statui si nici de ce este nevoie de ele, desi suma alocata este una impresionanta.

Florin Codre - contracte de peste 5 milioane de euro cu statul

Florin Codre a realizat si controversata statuie a regelui Carol I, amplasata in prezent in Piata Palatului Regal. Aici a fost organizat un concurs pentru desemnarea sculptorului, insa a participat doar Florin Codre, care a si castigat. Pentru aceasta lucrare municipalitatea a platit peste 10 milioane lei. Codre a realizat si statuia lui Carol I din Calarasi. Pentru aceasta lucrare s-au platit 3,6 milioane lei. Sculptorul va realiza si statuia regelui Ferdinand, care ar urma sa fie amplasata in Piata Victoriei, lucrare platita de Primaria Capitalei. Pentru aceasta lucrare Primaria Capitalei a semnat in 2010 un contract de circa 1,9 milioane lei pentru realizarea unei machete

Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic a stabilit, in urma unui concurs organizat in 2009, ca statuia regelui Ferdinand va fi realizata de sculptorul Florin Codre. La concurs au participat 8 concurenti.

Sculptorul mai are un contract cu Ministerul Culturii pentru realizarea Monumentului Marii Uniri de la 1918, in Arad. Aceasta lucrare costa circa 10 milioane de lei.  Florin Codre a castigat, in 2007, un concurs organizat de Ministerul Culturii, la solicitarea primariei Arad, pentru realizarea Monumentului Marii Uniri. Monumentul Marii Uniri de la 1918 reprezinta o coloana a infinitului stilizata sub forma unui stalp ramificat, simbolizand o convergenta a celor trei provincii romanesti. Monumentul va fi legat terestru de trei poduri.

In iulie 2014, Ministerul Culturii a anuntat ca a depus o plangere penala pe numele sculptorului Florin Codre, care a fost platit cu zece milioane de lei pentru realizarea Monumentului Marii Uniri ce trebuia amplasat in Arad, dar lucrarea nu a fost livrata desi a fost realizata.

In august 2014, Florin Codre a declarat, pentru MEDIAFAX, ca lucrarea a fost adusa in Portul Constanta si a cerut Ministerului Culturii un sprijin financiar de 400.000 de lei, pentru a o transporta si amplasa la Arad.

In final, in 2015 Tribunalul Bucuresti a decis ca sculptorul Florin Codre trebuie sa transporte si sa amplaseze, in Arad, lucrarea Monumentul Marii Uniri de la 1918, potrivit Mediafax.


Ioan Bolborea - contracte de 3,2 milioane euro cu Primaria Capitalei


Denumire monument: Turnare in bronz Venus
Autor: Ioan Bolborea
Data amplasare: 2006
Loc: Parcul Herastrau
Valoare contract: 55.000 lei

1. Denumire monument: Ansamblu Monumental I.L. Caragiale
Autor: Ioan Bolborea
Data amplasare: 2010
Loc:  In fata Teatrului National
Valoare contract: 5,5 milioane lei;

Denumire monument: Monument "Vioara Sparta"
Autor: Ioan Bolborea
Data amplasare: 2008
Loc: Zona Coltea (zona verde amenajata intre Spitalul Coltea si Ministerul Agriculturii-sectorul 3)
Valoare contract: 2,9 milioane lei;

2. Denumire monument: Realizare monument "Al. I. Cuza"
Autor: Ioan Bolborea
Data amplasare: 2010
Loc: Parcul Al. I. Cuza, Sector 3
Valoare contract: 3,9 milioane lei

Denumire monument: Reconstructie Monument "Lascar Catargiu"
Autor: Ioan Bolborea
Data amplasare: 2010
Loc: intersectia str. Povernei cu str Viisoarei
Valoare contract: 2,4 milioane lei


Citeste mai mult aici.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10008 vizualizari

 • +10 (14 voturi)    
  Phenian2018 (Joi, 27 iulie 2017, 17:46)

  Radu10 [utilizator]

  Bila supradimensionata din Pta Alba Iulia seamana izbitor cu arta monumentala din Phenian. Bucurestiul chiar cu are nevoie de un implant cu bila pentru a celebra centenarul...
  • 0 (0 voturi)    
   stai , ca nu e tot (Vineri, 28 iulie 2017, 7:34)

   federal [utilizator] i-a raspuns lui Radu10

   vezi leii aia de linga bila, adica cactus, adica portocala,adica cupola , adica cortul ala cu tepi?
   guess what ...
 • +10 (14 voturi)    
  Cactusul este o planta ... (Joi, 27 iulie 2017, 17:49)

  LoBa [utilizator]

  ... care are foarte multe in comun cu Romania. Ca si frunza de palmier a lui Udrea.
 • +10 (12 voturi)    
  Funar are... (Joi, 27 iulie 2017, 18:16)

  valy_74 [utilizator]

  urmasi de seama. Mandri ca suntem romani!
  De banii astia faci 3 camine de bartani sau 2 scoli. Dar important e sa fim mandri.
 • +9 (19 voturi)    
  Moldova si Transilvania nu sunt legate ... (Joi, 27 iulie 2017, 18:19)

  Habermas [utilizator]

  cu o autostrada. Macar una. Transilvania si Muntenia nu sunt legate de o autostrada. Macar una. Muntenia si Moldova nu sunt legate de o autostrada. Macar una.

  Bucurestiul este un bazar invadat sobolani, dar isi face monumente. Bucurestiul este un cuib de mafioti care isi bat joc de Romania.

  Bucurestiul NU este demn sa fie capitala Romaniei.
  • +3 (9 voturi)    
   transilvania fruncea tarii (Joi, 27 iulie 2017, 21:58)

   CNBC [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   Bucurestiul este un amalgam de locuitori veniti din toate partile. Am inceput sa ma plictisesc de astfel de comentarii din care transpira complexul provincial. Din vest sunteti nu ?
 • +7 (9 voturi)    
  Nu-l cauta nime pe bolborea asta? (Joi, 27 iulie 2017, 18:25)

  ouyang [utilizator]

  E clar ca o parte din bani se intorc in jebul PSD. Mai stam sa ne umple orasul de vomitivitati?
 • +6 (6 voturi)    
  Ce bine ar fi cazut o autostrada care sa uneasca (Joi, 27 iulie 2017, 18:29)

  CezarN [utilizator]

  In loc de catedrale sau statui, de centenarul unirii ar fi fost foarte bine sa avem o autostrada sau doua care sa uneasca cele trei provincii.

  Restul este gargara, politicianism ieftin de panglicari si prilejuri bune de a mai lua o spaga.
 • -4 (4 voturi)    
  ce aveti cu intiativa (Joi, 27 iulie 2017, 19:01)

  Vdtot [utilizator]

  "bani cheltuiti..." mai mai ca autorul art. "da in plans"! In loc sa se refere DOAR la design-ul monumentelor pe care "se cheltuiesc" banii (intr-adevar, este de discutat, chiar daca "gusturile" nu se discuta), obsesiv, mentioneaza "costul...milioane..."! Acum, sa stam "stramb" si sa judecam "drept"! At fi fost bine ca sa se tegiverseze realizarea statuilor, monumentelor, ratand evenimentul, pe motiv ca "nu s-a ajuns la in accord ...? "...Acord cu cine ...? Eu cred ca trebuie salutata initiativa, chiar daca intre doua "rele" (sa nu se realizeze monumentele sau ca realizarea acestora sa nu indeplineasca intrutotul exigentele dpdv artistic) raul cel mai mic este ca forma acestora nu este cea mai fericita alegere. Atat, si nimic mai mult!
 • +1 (5 voturi)    
  Chestia aia sferica (Joi, 27 iulie 2017, 20:13)

  Godzillagrrr [utilizator]

  Chestia aia sferica nu imi place deloc. Dar deloc-deloc. In fine, e clar ca place altora.
 • +5 (5 voturi)    
  Multi bani ;-) (Joi, 27 iulie 2017, 20:18)

  Godzillagrrr [utilizator]

  Nu stiu de ce, dar la duce gândul la Skopje, mic orasel de provincie, cu mult farmec, devenit capitala Macedoniei si cazut prada batjocurii partidului la putere, care l-a umplut de mii de statui (zic bine: mii), desfigurându-l.

  Spalare de bani buni, in Macedonia.
 • +5 (5 voturi)    
  Phenian, Astana... (Joi, 27 iulie 2017, 20:21)

  Godzillagrrr [utilizator]

  Bune comparatia cu Phenianul, in ce priveste bau-baul ala de cupola.

  As adauga Astana, alte frumuseti arhitectonice in acelasi spirit.

  Biet Bucuresti...
 • +8 (8 voturi)    
  Statuia lui Traian (Joi, 27 iulie 2017, 20:31)

  Godzillagrrr [utilizator]

  Aia cu pitbull-ul lipit de piept, mare atractie turistica a capitalei - nu cumva tot alde Bolborea a facut-o?
 • +2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 27 iulie 2017, 21:24)

  [anonim]

 • +2 (4 voturi)    
  Cred ca daca s-ar face un concurs public de idei (Vineri, 28 iulie 2017, 0:02)

  Ochiana [utilizator]

  cu privire la celebrarea Unirii ar iesi ceva mult mai fain si mai ieftin decat tot felul de bule de ciment, statui solemne si "depuneri de coroane de flori"
 • -1 (1 vot)    
  ...încornoratul... (Vineri, 28 iulie 2017, 8:53)

  baligosul [utilizator]

  Un monument dedicat fostului rege Ferdinand I, nu e rău.
  Acest monument ar putea fi dedicat și acelor mult fericiți soți care nu observă că sunt încornorați de soațe precum,,zburdalnica Missy".
 • 0 (0 voturi)    
  Centenar fara autostrazi (Vineri, 28 iulie 2017, 9:45)

  vlad.pe [utilizator]

  Centenar fără autostrăzi in secolul XXI
 • 0 (0 voturi)    
  Doliul Trianon (Vineri, 28 iulie 2017, 10:00)

  Toni_Romania [utilizator]

  Iar in Ungaria va fi doliul Trianon. Cu drapele in berna.
 • 0 (0 voturi)    
  o adunatura de vulgari , sarlatani si golani ... (Vineri, 28 iulie 2017, 10:24)

  TRABI [utilizator]

  Păi , oamenii partidelor astea care au vandut resursele si tara la fier vechi , au macelarit in mod criminal padurile , si-au alungat tineretul in bejenie , ei fac statui si se pregatesc pentru sarbatorirea Centenarului Marii Uniri ? Ei care ne umilesc zi de zi pe cei care muncim onest si productiv ? Ei care si-au batut joc de presedintele nostru , din campanie pana acum , ca nefiind de-al nostru , ca-i neamt , ca a vandut copii , pe cand sasii au fost primii dupa romani ,care si-au manifestat bucuria si atasamentul fata de noua Romaniae dupa marea Unire . Unde esti tu Bratiene , sa scoti un proiect de lege , pentru inceperea proceselor de subminare a economiei nationale , de tradare a intereselor tarii si de izgonire a populatie din tara ! Astia de acum nu sunt oameni politici , nu sunt patrioti , nu sunt oameni , sunt doar o adunatura de sarlatani si golani care au ajuns unde nu trebuie . Sa li se usuce mainile celor care i-au bagat in parlament si i-au plantat in autoritatile locale !
 • +2 (2 voturi)    
  ... (Vineri, 28 iulie 2017, 11:44)

  a.nonim [utilizator]

  "cu aceasta suma uriasa ...". Acum hai sa fim seriosi, Bucurestiul chiar este un oras sarac in lucrari de arta, e un oras uratit de proprii locuitori, cu o arhitectura care se banalizeaza pe zi ce trece. Iar suma nu e atat de mare raportat la bugetul Bucurestiului. Numai pe borduri (care sunt inlocuite la fiecare mandat) se cheltuie sume mult mai mari. Iar parcuri, sa fim seriosi, tocmai am aruncat 20 de milioane de euro pe Drumul Taberei, o suma aberanta, infioratoare, si nu putem da 10% pe niste statui?
  Statuile lui Ferdinand si Bratianu, reprezinta o datorie pentru ca sunt (sau ar trebui sa fie) reconstructii ale monumentelor distruse. Iar Berthelot chiar merita o statuie, cum ar merita si Napoleon ale III-lea mai mult decat un bust. Cum ar merita si Stefan cel Mare. Aici e vorba de cunosterea istoriei, nu de altceva. Mai mult, monumentele sunt in stil clasic, deci nu lasa loc de controverse. Cat despre amplasare, e vorba de chiar vechiul amplasament, iar structura locului nu s-a schimbat major. Legat de Catargiu, ce o fi mai greu, sa mutam tomberoanele si sa facem un gard ca sa nu mai parcheze masinile, sau sa mutam statuia? Atunci cand critici ceva trebuie s-o faci cu argumente, nu asa ca sa te afli in treaba.
  Intradevar "ariciul" dedicat Unirii, e un proiect discutabil. Nu vad legatura dintre cactus si Romania, chiar trebuie sa acceptam orice fantezie, indiferent cat de extravaganta? E trist ca nu am putut face un concurs de proiecte pentru un monument dedicat unui eveniment atat de important. Asta da, ar trebui criticat si inca serios.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by