UPDATE Consiliul General al Municipiului Bucuresti si-a dat acordul de principiu pentru cumpararea ELCEN

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 30 iunie 2017, 8:28 Actualitate | Administratie Locala


Gabriela Firea
Foto: Hotnews
Consiliul General al Municipiului Bucuresti si-a dat acordul de principiu pentru achizitionarea de catre Municipiul Bucuresti a pachetului de actiuni detinut de Ministerul Energiei si Societatea Nationala de Gaze Naturale Romgaz SA, la Electrocentrale Bucuresti SA. Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi suplimentara a sedintei CGMB de vineri dimineata, iar consilierii l-au vazut abia joi seara, fara sa existe o dezbatere publica sau o discutie prealabila. Numarul actiunilor nominative ale societatii este de 71.583.469, valoarea nominala a unei actiuni fiind de 10 lei fiecare, deci municipalitatea ar urma sa plateasca pentru achizitia societatii circa 700 milioane lei, cam 20% din bugetul pe anul 2017, insa plata se poate face in 5 ani.  Ministrul Energiei este prezent la sedinta.

"Societatea comerciala ELECTROCENTRALE BUCURESTI este o societate pe actiuni avand ca actionari Ministerul Economiei si Societatea Nationala de Gaze Naturale ROMGAZ S.A. Numarul actiunilor nominative ale societatii este de 71.583.469, valoarea nominala a unei actiuni fiind de 10 lei ficcare. In vederea eficientizarii consumului de energie termica si in scopul asigurarii continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică, a asigurarii calităţii serviciului public de alimentare cu energie termică, accesibilitatea preţurilor pentru consumatori, asigurarea resurselor necesare scrviciului public de alimentare cu energie termică, pe termen lung, asigurarea siguranței în funcţionare a serviciului public de alimentare cu energie termică si evidenţierea transparentă a costurilor în stabilirea preţului energiei termice, supunem dezbaterii si aprobarii prezentul proiect de Hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti", se arata in expunerea de motive semnata de primarul general Gabriela Firea.

Proiectul are nevoie de votul a doua treimi din cei 55 de consilieri, a declarat Ministrul Energiei, insa a fost adoptat cu 28 de voturi pentru, o abtinere, 14 voturi impotriva.

Declaratii:

"Este o sedinta extrem de importanta, chiar istorica. Aseara colegii nostri v-au transmis ca pe ordinea de zi avem un proiect asteptat de ani de zile de bucuresteni, proiect care va asigura continuitatea serviciului de termoficare, sa avem apa calda si caldura in Bucuresti. Este primul pas spre fuziunea dintre ELCEN si RADET. Noul guvern va putea emite o hotarare prin care Primaria Capitalei sa poata achizitiona de la Ministerul Energiei pachetul integral  de actiuni  de la ELCEN. Este vorba de  155 milioane de euro. Suma va fi platita pe loc. Este un pret bun, suportabil pentru municipalitate. Ministrule Energiei ne-a garantat o perioada de 5 ani pentru plata. Prin aceasta masura fuziune RADET - ELCEN se va crea o entitate noua, puternica, care va pune capat unui serviciu de proasta calitate si scump", a declarat primarul general, Gabriela Firea.

Toma Petcu : "Sunt dezamagit de votul pe care l-ati dat (n.r. nu s-a votat in unanimitate), vorbim de un proiect foarte important pentru Bucuresti, care a fost rostogolit intre doua institutii, PMB si Ministerul Economiei. Pentru prima data exista un consens pe acest subiect. Consensul este dat de necesitatea si oportunitatea acestui proiect. Daca cel tarziu pana in septembrie nu va fi realizat, cred ca este ultimul an in care avem posibilitatea sa furnizam in conditii de calitate energie termica pentru populatie. Pe ultima sesiune de finantare, prin POR, doar primariile pot accesa fonduri de modernizare a retelelor termice. Daca nu incepem sa scriem proiecte pe o societate care nu are probleme financiare, nu stiu ce se va intampla. Prezenta mea este data de urgenta si oportunitatea ca acest proiect sa fie adoptat azi, iar aceasta societate sa fie infiintata in termen cat mai scurt entru a se accesa finantari pe POR, pentru modernizarea retelelor. ME a scris MF si MJ despre acest proiect de hotarare. Singura solutie pe care ne-au indicat-o cele doua institutii este cea de vanzare a actiunilor".

Gheorghe Piperea, administrator judiciar RADET: "Atat RADET cat si ELCEN sunt in momentul de fata in procedura de insolventa. La ambele entitati exista un plan de reorganizare care prevede fuziunea celor doua entitati, entitatea absorbanta fiind RADET. RADET se va transforma in societate comerciala. Fuziunea este oportuna din punct de vedere juridic si economic. RADET are o datorie de 3,7 miliarde lei la ELCEN, doar suma de 250 milioane lei este datoria de baza, iar restul sunt penalitatile. Intentionam sa reducem treptat subventia, urmand sa fie chiar eliminata. Cand cele doua entitati vor fuziona, vom cere ANRE sa luam gazul direct de la producator, cu eliminarea unor costuri de distributie uriase, fiind echivalente cu ratele pe care ar urma sa le achite primaria pentru achizitionarea ELCEN".

Catalin Deaconescu, consilier PNL:  Este un pas necesar, dar modul in care se realizeaza, urgenta urgentelor care apare cu 12 ore inainte, fara transparenta, fara dezbatere este o problema. Eu as dori sa stiu care sunt activele/pasivele ELCEN, care sunt gaj la banca, care este starea tehnica a instalatiilor, daca PMB poate sa-si asume investitiile necesare. SUnt lucruri pe care ar trebui sa le vedem".

Tugui Matei, consilier USR:  "Am aflat de acest proiect seara trecuta. Daca vom cumpara ELCEN, vor disparea toate problemele financiare? Cum s-a stabilit valoarea actiunilor ELCEN?".

Gabriela Firea: "Am precizat la inceputul sedintei de ieri ca am avut ieri, dupa investirea Guvernului, o intalnire cu dl ministrul  al energiei si cu premierul, care si-au luat angajamentul ca saptamana viitoare, in sedinta de Guvern sa aprobe Hotararea de Guvern care consfinteste preluarea actiunilor. Daca d-voastra imi transmiteti ca este un gest de responsabilitate fata de cetateni, sa refuzam Guvernul, ei nu pot da o hotarare fara acordul nostru. Toti candidatii la postul de primar general am declarat ca ne-am dorit salvarea sistemului centralizat de termoficare, ca ne dorim sa indeplinim criteriile sa luam fondurile de 187 milioane de euro, sa modernizam reteaua de termoficare.  Nu este posibila preluarea fara plata. Iar valoarea nominala stiti ca este cea mai mica. Vreti sa negociem la pretul pietei? S-ar supara si musca din sala de Consiliu general. Avem de la ministrul Energiei garantia ca avem o perioada de 5 ani sa platim".
Aceasta a declarat ca daca proiectul nu este votat acum, se intarziei foarte mult, urmatoarea sedinta de Consiliu General fiind la finalul lunii iulie, iar subiectul este unul discutat de foarte multa vreme, deci nu este vorba de o noutate.

Gabriela Firea:  "A fost in graba pentru ca in perioada trecuta nu am avut dechidere la Guvern".

Catalin Deaconescu, consilier PNL : "Nu este graba, Guvernul poate da si vara hotarari".

Proiectul de hotarare

Foto: Roxana Wring/Facebook
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5167 vizualizari

 • +10 (10 voturi)    
  OUG primarie (Vineri, 30 iunie 2017, 8:47)

  Inapasevedeinvers [utilizator]

  Pentru simplificarea procedurilor se va emite in prima noapte o ordonanta de urgenta prin care se stabileste ca guvernul Romaniei se subordoneaza direct primarului general al capitalei.
 • +5 (5 voturi)    
  2 in 1 (Vineri, 30 iunie 2017, 9:24)

  benicio [utilizator]

  In loc de o companie falimentara, RADET, acum vor fi doua, RADET si ELCEN. Pentru ca u se umbla la radacina problemei, doar la acoperirea rahatului de catre primarie.
 • +3 (3 voturi)    
  nu e putin ilegal sa fai asta?! (Vineri, 30 iunie 2017, 9:33)

  liviu_ [utilizator]

  doar intreb...

  pe de alta parte cand incetam sa ne intereseze doar pomenile si facem si noi ceva pentur dezvoltare?! gen nustiu... drumuri, metrou, incurajarea economiei?!
  nu domne,.... noi doar pomeni pt mosi ca doar ei ne voteaza! Poate, dar fara investitii o sa ramana doar psd si mosii in tara asta si atunci nustiu pe spinarea cui o sa mai traiti!
 • +5 (5 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 30 iunie 2017, 9:37)

  Conservator [anonim]

 • +7 (7 voturi)    
  Abuz In Serviciu este Suficient ? (Vineri, 30 iunie 2017, 9:41)

  un domn [utilizator]

  Duamna Gabi Se Abate de la Promisiunile elctorale cu buna stiinta tintitite la cei max 200k de cetateni care au votat o, pentru restul de MILIOANE Bucuresteni, TREBUIE sa n epregatim de Suspendarea ei si mana libera pentru DNA..sa o ia !
  • +4 (4 voturi)    
   nu e suficient... (Vineri, 30 iunie 2017, 10:29)

   Fuscus [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   ca se va abroga...desfinta... bara ... impusca... gauri... ca sa poata ei sa-si faca mendrele. culmea este ca abuzul in serviciu este unul din pilonii luptei anticoruptie
 • +4 (4 voturi)    
  How about no? (Vineri, 30 iunie 2017, 9:45)

  Wasile [utilizator]

  Să reformulez ce se întâmplă:
  - avem un RADET (bucureștean) care nu plătește
  - avem un ELCEN (național) păcălit
  - avem un ROMGAZ (național) păcălit via Elcen
  - se dorește cumpărarea ELCEN de către București
  - București nu are suma respectivă în buget (este cam 1/5 din buget)
  - Guvernul va aloca bani de urgență, de jure rambursabil, de facto nerambursabil, către PMB să cumpere Elcen

  Și așa se încheie un mare lanț, din care națiunea este păgubită (de mai multe ori, chiar) de către București.

  Sunt născut nu am părăsit vreodată Bucureștiul în cei 35 de ani de viață, dar tot nu mi se pare corect ca toată țara să plătească pentru București. Mai ales că aici sunt bani grămadă!

  De asemenea, circa 40% din bucureșteni nu beneficiază de încălzire centralizată - și numărul lor va crește în următorii ani. Ei de ce plătesc, dar nu beneficiază?
 • +3 (3 voturi)    
  iarasi isi face toapa campanie!? (Vineri, 30 iunie 2017, 9:47)

  Fuscus [utilizator]

  ma scarbeste s-o mai vad pe stirizda asta facand pe primarul Capitalei. e o mahalagioaca si atat. nu s-a remarcat decat prin discursul ei de femeie de mahala, invartind evident idei pe masura. chestiunea cu vocher-ul pentru biciclete este de mare avergura si impact. impactul va fi major pentru transportul cetatenilor din baie in bucatarie pentru ca prin oras nu au pe unde sa se deplaseze cu bicicletele. eu insumi am depus petitie pentru reabilitarea pistelor din parcuri si ma plimba de la Primaria Capitalei la ALPAB de 4 luni fara un raspuns la aceasta problema. singurul efect al acestei idiotenii va fi: cresterea comertului si a preturilor bicicletelor si asta daca se va aplica masura!?
 • +6 (6 voturi)    
  Mama ce HOTIE! (Vineri, 30 iunie 2017, 9:58)

  oigen [utilizator]

  Si eu vreau sa cumpar ELCEN, vorbesc serios! Dau 700 mil lei pe el si apoi execut silit Bucuresti-ul (RADET) pentru cei 3,7 MILIARDE de lei!
  Cu siguranta ministrul Energiei va merge la inchisoare pentru asta. ELCEN apartine statului roman si nu poate fi dat fara o licitatie si la pretul cel mai bun! Altfel, restul tarii este pagubita. Deci cand e licitatia??
 • +1 (1 vot)    
  Interesanta matematica (Vineri, 30 iunie 2017, 10:50)

  GBS [anonim]

  "Proiectul a avut nevoie de votul a doua treimi din cei 55 de consilieri, cu 28 de voturi pentru, o abtinere, 14 voturi impotriva. "
  Sa imi explice si mie cineva matematica de mai sus... mie 2/3 din 55 imi da 37, dar poate e matematica mea invechita ...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by