Consiliul Judetean (CJ) Buzau trebuie sa plateasca aproape 100.000 de lei, reprezentand contravaloarea daunelor morale si materiale, precum si a cheltuielilor de judecata, catre doua persoane care au fost implicate, in anul 2011, intr-un accident rutier produs pe DJ 203I, in localitatea buzoiana Cotorca, scrie News.ro.

Cele doua persoane - Alexe Florea si Alexe Marieta - se aflau pe locurile din spate ale unei masini care a iesit in afara soselei si s-a rasturnat, din cauza unei gropi nesemnalizate pe DJ 203I, aflat in administrarea Consiliului Judetean Buzau.

In urma accidentului, Alexe Florea a avut nevoie de 65-70 de zile de ingrijiri medicale, iar Alexe Marieta, de 40-45 de zile de ingrijiri medicale.

Tribunalul Buzau a stabilit, in luna mai, ca cei doi sa primeasca despagubiri de 97.748 de lei, respectiv 30.000 lei despagubiri morale si 2.000 lei despagubiri materiale pentru Alexe Marieta, la care se adauga cheltuieli de judecata de 1.874 de lei, iar pentru Alexe Florea 60.000 lei despagubiri morale si 2.000 despagubiri materiale, la care se adauga cheltuieli de judecata de 1.874 lei.

"Conform legislatiei, administratorul drumului suntem noi si noi raspundem pentru ce se intampla acolo, dar responsabilitatea pentru incidentele care se petrec pe perioada lucrarilor cade in sarcina constructorului. Persoana s-a adresat instantei si a obtinut o hotarare judecatoreasca, noi vom plati si ulterior o sa recuperam banii de la societatea respectiva", a declarat, joi, Petre Emanoil Neagu, presedintele CJ Buzau.

Suma de 97.748 de lei va fi recuperata de Consiliul Judetean de la societatea Liciu Con SRL, care, in mai 2011, a semnat un contract de lucrari pe tronsonul de drum respectiv si care ar fi trebuit sa execute lucrarile de reparatii si sa semnalizeze in mod corespunzator punctele de lucru.

Reprezentantii societatii spun ca au semnat deja un acord cu responsabilii din Consiliul Judetean si ca vor rambursa suma de 97.748 de lei in patru transe plus dobanda legala aferenta.

"Noi am discutat deja cu responsabilii din Consiliul Judetean si am semnat o conventie prin care ne angajam sa suportam suma pe care Consiliul Judetean Buzau o va acorda cu titlu de despagubire victimelor accidentului rutier, conform hotararii judecatoresti in vigoare, in patru transe lunare. Pentru ca noi nu puteam vira toata suma odata am ajuns la aceasta intelegere si vom achita in patru transe si vom plati suplimentar Consiliului Judetean dobanda legala aferenta acestei sume", a declarat proprietarul firmei Liciu Con SRL.

Chiar daca societatea Liciu Con SRL declara ca se va achita de obligatiile legale mentioneaza ca nu a efectuat lucrari de reparatie pe sectorul de drum unde a avut loc accidentul. Dupa adjudecarea licitatiei de atribuire a lucrarilor, societatea a transferat lucrarea sub antrepriza unei alte firme controlate de deputatul PSD Marian Ghiveciu, insa accidentul s-a produs in perioada dintre adjudecarea licitatiei si predarea in subantrepriza a lucrarii catre cealalta societate.

Marian Ghiveciu a fost deputat PSD timp de aproape doua mandate, intre 2008-2012 si 2012-2015, cand a demisionat din Parlament dupa ce a fost condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu suspendare de Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru fapte de coruptie