Casa in care, acum 105 ani, a vazut lumina zilei marele dirijor Sergiu Celibdache este o ruina, adapost pentru oamenii strazii. Aflata in centrul Romanului, cladirea este monument de categorie B, dar aceast aspect nu a impresionat pe nimeni, nici macar pe fostii proprietari - urmasii lui Celibidache. Dupa ce au castigat-o in instanta si au mai lasat-o sa se degradeze cativa ani, in 2012 acestia au vandut-o comunitatii locale. De cinci ani, autoritatile locale nu stiu ce sa faca cu aceasta bijuterie arhitecturala, cu o bogata valoare culturala, iar singura speranta au ramas fondurile europene.

Casa Celibidache - foto justitiecurata.roFoto: Justitie Curata

In 2012, declarat de UNESCO "Anul Celibidache", casa dirijorului intra in proprietatea administratiei publice locale, contra sumei de 200.000 de euro. In acelasi an, mostenitorii lui Celibidache platesc pentru realizarea unui bust, care a fost amplasat in fata casei. La dezvelirea bustului (in ziua in care s-au implinit 100 de ani de la nasterea dirijorului) au participat fiul lui Sergiu Celibidache si directorul Filarmonicii "George Enescu" Bucuresti.

Din 2012, autoritatile locale tot asteapta fondurile europene pentru ca acest imobil sa revina la stralucirea de odinioara.

Citeste mai mult pe justitiecurata.ro.