Uniunea Salvati Romania cere presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge proiectul pentru modificarea Legii fondului funciar nr.18/1991, adoptat marti de Camera Deputatilor. Potrivit USR, in proiectul de lege a fost introdus un amendament ce prevede ca in parcurile nationale sau in ansamblurile arheologice si istorice vor putea fi construite cai ferate si autostrazi sau vor putea fi efectuate foraje pentru petrol si lucrari de canalizare.

Amendamentul a fost introdus, luni seara, in Comisia juridica, de catre deputatul UDMR Marton Arpad, cu sustinerea deputatilor PSD-ALDE, in contextul negocierilor pentru sustinerea motiunii lui Liviu Dragnea, iar Uniunea Salvati Romania s-a opus proiectului de lege deoarece acesta "distruge patrimoniul natural si cultural al Romaniei", potrivit sursei citate.

"Amendamentul la Legea Fondului Funciar, propus de UDMR si votat de PSD-ALDE, conduce la distrugerea patrimoniul natural si cultural. O tara fara patrimoniu este o tara fara identitate. O societate matura valorifica natura si patrimoniul si le integreaza intr-o economie sustenabila. O Romanie care nu isi exploateaza inteligent resursele si nu are o economie bazata pe crearea de servicii risca sa fie condamnata la subdezvoltare", a declarat Adrian Dohotaru, deputat USR de Cluj.

Proiectul pentru modificarea Legii fondului funciar nr.18/1991 a fost introdus marti pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, publicata cu cateva minute dupa inceperea sedintei, "sub rezerva primirii raportului", iar raportul a fost publicat in timpul sedintei. In plen, USR a cerut retrimiterea la comisie, apoi a votat impotriva, explicand si votul. Legea a trecut insa cu 232 de voturi pentru, 30 impotriva (USR) si o abtinere.

"Aceasta lege modificata subit intr-un iures de evenimente, pune bazele unei noi sintagme "in graba ca hotii" si contravine valorilor si principiilor cetatenilor Romaniei", a spus deputatul Cornel Zainea, cel care a explicat votul USR in plenul Camerei Deputatilor.