Comisia Europeana a atentionat Romania miercuri, 14 iunie, in legatura cu deficientele semnificative in ceea ce priveste monitorizarea poluarii aerului pe intregul sau teritoriu. Astfel, Romania a primit o scrisoare de punere in intarziere in ce priveste respectarea obligatiilor de stat membru, deoarece nu a reusit sa creeze o retea de monitorizare care sa respecte standardele si cerintele Uniunea Europeana in vederea evaluarii eficiente si a imbunatatirii calitatii aerului.

Poluare Bucuresti 5Foto: Hotnews

"Acest prim avertisment include reteaua de monitorizare a unei game largi de zone si aglomerari, precum si toti principalii poluanti, inclusiv dioxidul de sulf, dioxidul de azot si oxizii de azot, pulberile in suspensie, plumbul, benzenul, monoxidul de carbon si ozonul, arsenul, cadmiul, mercurul, nichelul si hidrocarburile aromatice policiclice", se arata in comunicatul de presa.

Poluarea atmosferica reprezinta un risc important pentru sanatatea publica, provocand mai mult de 25.000 de decese premature pe an in Romania, potrivit sursei citate. O monitorizare adecvata este o cerinta fundamentala pentru verificarea conformitatii cu diferitele standarde UE in ceea ce priveste calitatea aerului.

Legislatia UE privind calitatea aerului, precum si normele pentru un aer mai curat in Europa, impun statelor membre sa evalueze calitatea aerului pe intreg teritoriul lor si sa ia masuri pentru a limita expunerea cetatenilor la poluanti.

Prin pachetul lunar de decizii privind constatarea neindeplinirii obligatiilor, Comisia Europeana urmareste actionarea in justitie a statelor membre care nu si-au indeplinit obligatiile ce le revin in temeiul legislatiei UE. Aceste decizii, care vizeaza diverse sectoare si domenii de politica ale UE au scopul de a asigura aplicarea corespunzatoare a legislatiei UE, in beneficiul cetatenilor si al intreprinderilor.

Principalele decizii adoptate de Comisie in luna iunie, grupate pe domenii de politica, includ 12 scrisori de notificare a neindeplinirii obligatiilor de stat membru, 25 de avize motivate si o trimitere in fata Curtii de Justitie a UE. Comisia a inchis, de asemenea, 101 de cazuri in care diferendele cu statele membre in cauza au fost solutionate fara a fi necesara continuarea procedurii.

HotNews.ro a scris in mai multe randuri, inca din 2014, despre faptul ca reteaua de monitorizare a calitatii aerului nu functioneaza.

Primarul Gabriela Firea a declarat in luna aprilie 2017 ca In curand va fi functional un sistem operatitonal pentru managementul calitatii aerului in Bucuresti. Astfel, vor fi amplasate 25 de statii fixe de monitorizare a calitatii aerului, 9 relocabile si alte 20 de echipamente pentru masurari indicative.