Directia Judeteana de Cultura din Sibiu, care a avizat montarea de contoare electrice pe cladiri istorice din localitatea Hoghilag, judetul Sibiu, cu conditia ca amplasarea sa se faca de comun acord cu specialistii institutiei, dupa deplasarea la fata locului, a dispus "sistarea imediata" a lucrarilor efectuate de Electrica Distributie, intrucat prevederea din aviz a fost incalcata, anunta News.ro.

Reprezentantii Consiliului Judetean Sibiu au transmis, la solicitarea presei, un punct de vedere cu privire la sesizarea primita din partea Federatiei TransylvaNet care vorbeste despre case istorice "desfigurate prin instalarea ilegala a unor contoare electrice pe fatadele cladirilor din secolele XVIII si XIX".

"Va informam ca o petitie pe acest subiect a fost inregistrata la Consiliul Judetean Sibiu cu nr. 7339/10.05.2017. Va precizam ca, prin certificatul de urbanism nr. 477/III - A- 3 din 30/12/2015, in scopul imbunatatirii si modernizarii retelei electrice din localitatea Hoghilag, Consiliul Judetean Sibiu a solicitat, conform legii, avizul Directiei Judetene pentru Cultura Sibiu (D.J.C. Sibiu). In avizul favorabil emis de D.J.C. Sibiu, cu nr. 17/z/20.01.2016, ce face parte integranta din documentatia pentru obtinerea autorizatiei de construire, se stabilea drept conditie ca ᅡpentru faza urmatoare, amplasamentul cutiilor de masurare pe fatadele imobilelor se va stabili de comun acord cu reprezentantul D.J.C. Sibiu, in urma unei deplasari la fata loculuiᅡ", se arata in comunicatul transmis de Consiliul Judetean Sibiu.

Potrivit documentului, "in urma constatarii nerespectarii conditiilor impuse prin aviz, D.J.C. a dispus sistarea imediata a lucrarilor pana la indeplinirea conditiilor mentionate in aviz, sub sanctiunea legii, fapt comunicat si catre Consiliul Judetean Sibiu¬.

Sesizarea primita de la Federatia pentru Patrimoniul Transilvanean face referire si la localitatile Marpod sI Saros pe Tarnave, din judetul Sibiu, insa Consiliul Judetean Sibiu afirma ca "nu are atributii legate de emitere a autorizatiilor de construire, aceste localitati avand structuri proprii cu astfel de atributii in cadrul consiliilor locale".

"Precizam totodata ca, pentru prevenirea repetarii unor situatii similare, in cadrul Comisiei Zonale nr. 9 din cadrul D.J.C. Sibiu, din care face parte si arhitectul sef al Judetului Sibiu, s-a stabilit in sedinta din 11.05.2017 necesitatea promovarii unor modificari legislative vizand punerea in acord a legislatiei specifice cu cea din domeniul energiei si constituirea in acest sens a unei comisii interministeriale, la propunerea reprezentantului Institutului National al Patrimoniului, membru in cadrul comisiei", se mai arata in comunicat.

Reprezentantii Consiliului Judetean Sibiu afirma ca singura reglementare referitoare la modul de amplasare a unor astfel de instalatii se regaseste in prevederile HG 525/1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism - art. 28, avizul D.J.C. fiind solicitat deoarece lucrarile se desfasurau in zona de protectie a monumentelor istorice, conform Legii 50/1991 Republicata.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, marti, de reprezentantii Federatiei TransylvaNet, case istorice vechi din mai multe sate din judetul Sibiu - Hoghilag, Marpod, Saros pe Tarnave - dar si din alte zone din Transilvania sunt in pericol, din cauza lucrarilor facute de Electrica Distributie.

"Case istorice de valoare din Transilvania sunt desfigurate prin instalarea ilegala a unor contoare electrice pe fatadele cladirilor din secolele XVIII si XIX din satele Hoghilag, Marpod, Saros pe Tarnave precum si in alte sate din Transilvania. Lucrarile sunt realizate de Filiala de Distributie a Energiei Electrice ᅡElectrica Distributie Transilvania Sudᅡ, Brasov, prin intermediul unei firme contractate. Primarul comunei Hoghilag si proprietarii cladirilor din cele trei sate nu au fost consultati cu privire la pozitionarea si modul de instalare a contoarelor si se opun acestor interventii deoarece sunt realizate intr-un mod extrem de neglijent si destructiv, afectand uneori chiar integritatea structurala a cladirilor", se arata in comunicat.

Federatia TransylvaNet a transmis o petitie tuturor senatorilor si deputatilor de Sibiu, precum si Parlamentului, presedintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Sorin Grindeanu, Comisiei Europene, Ministerului Culturii, Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, Institutului National al Patrimoniului, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Agentiei Nationale a Ariilor Protejate, Delegatiei UNESCO Bucuresti, Consiliului Judetean Sibiu, Inspectoratului de Stat in Constructii si Electrica Distributie Transilvania Sud.