Consiliul General a aprobat joi proiectul de hotarare prin care se interzice folosirea animalelor in circurile din Bucuresti. Documentul intra in vigoare dupa 10 zilede la adoptare, iar amenzile sunt cuprinse intre 2.500 lei si 5.000 lei. In plus, contravenientii au obligativitatea de a parasi orasul in termen de 24 de ore.

Animale la circFoto: AGERPRES

"Se interzice folosirea animalelor apartinand subincregaturii vertebrate, indiferent de gradul de imblanzire, nascute in captivitate sau capturate din natura, in spectacolele de circ, pe teritoriul Municipiului Bucuresti", se arata in proiectul de hotarare adoptat.

Consilierul PSD, Orlando Culea, a facut un amendament prin care fac exceptie de la aceste prevederi: caii, cainii, porumbeii, papagalii si animalele folosite in delfinarii sau acvarii. Amendamentul a fost adoptat.

Consilierul general Lucian Iliescu a cerut permisiuea ca mai multe animale sa fie prezente in spectacolele de circ: caprite si pisici. "Nu exista circ fara animale", a spus acesta.

Dresura de animale a fost eliminata din obiectul de activitate a Circului Globus, potrivit unei hotarari adoptate pe 30 ianuarie de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Decizia vine dupa ce pe 12 ianuarie, doi tigri, patru pisici, doi porcusori vietnamezi si trei caini au murit intr-un incendiu izbucnit la un adapost al Circului Globus din Bucuresti, iar o petitie online privnd interzicea folosirii animalelor la circ a strans peste 60.000 de semnaturi.

Animalele aflate in responsabilitatea Circ&Variete Globus Bucuresti vor fi relocate, in baza unui protocol incheiat intre aceasta institutie publica, Fundatia Vier Pfote si alte asociatii, in termen de 12luni de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari. Pe perioada celor sase luni, reprezentantii circului Globus au obligatia sa asigure conditii de bunastare animalelor.

In noiembrie 2016, Consiliul local sector 1, la initiativa unui consilier USR, a interzis pe raza sectorului spectacole cu plata sau gratuite oferite de catre circuri ambulante, caravane si trupe de artisti ambulanti, care au in programul de divertisment dresuri de animale salbatice, domestice, de companie, precum si cele care au expozitii de animale salbatice (tip zoo). Nerespectarea prevederilor hotararii se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 10.000 si 50.000 lei.

La Consiliul Local sector 6 este depus un document similar.Proiectul a fost initiat de un consilier USR, Camelia Fasie. "Este neindoielnic ca asigurarea numerelor de dresaj din cadrul spectacolelor de circ si expozitiilor cu animale salbatice are la baza practici si metode inacceptabile, neomologate sau recunoscute de vreun organism autorizat, practici care incalca atat normele etice cat si legislatia nationala (Legea 205 din 2004, modificata si republicata) si cea europeana, aplicabile in materie. In aceste conditii, este neindoielnic ca adoptarea de catre Consiliul Local a proiectului acestei hotarari, este pe deplin intemeiata", se arata in expunerea de motive a proiectului.

Potrivit documentului, sunt mai multe tari in lume care, prin legislatia nationala au interzis circurile sau folosirea animalelor salbatice in circuri

- Bulgaria - Interdictie generala a folosirii animalelor salbatice in circuri, incepand cu 2015

- Danemarca - Interdictie generala a folosirii animalelor salbatice in circuri, cu unele exceptii

- Estonia - Inerdictie generala a folosirii animalelor salbatice in circuri

- Finlanda - Interdictia folosirii unor specii de animale salbatice in circuri

- Austria - Interdictie generala a folosirii animalelor salbatice in circuri

- Malta - Interdictie generala a folosirii a nimalelor din lista CITES

- Polonia - Interdictie generala a folosirii animalelor nascute in salbaticie

- Slovacia - Interdictie generala a folosirii animalelor din lista CITES

- Cehia - Interdictia folosirii unor animale salbatice in circuri

- Ungaria - Interdictia folosirii unor animale salbatice in circuri

- Grecia - Interdictia folosirii unor animale salbatice in circuri

- Marea Britanie - Interzicerea folosirii in circuri a tuturor speciilor de animale in peste 207 orase si departamente

- Croatia - Interzicerea folosirii in circuri a animalelor salbatice in 29 de orase

- Olanda - Interzicerea folosirii in circuri a animalelor salbatice in doua provincii

- Brazilia - Interzice folosirea in circuri a animalelor salbatice in 11 orase (inclusiv Rio de Janeiro)

- Canada -Interzice folosirea a nimalelor salbatice in 36 de comunitati si 5 districte din Nova Scotia

- Statele Unite - 31 de state au decis sa nu mai foloseasca pentru divertisment in circuri, animalele exotice;

Rezolutia Parlamentului European din 26 noiembrie 2015 referitoare la o noua strategie privind bunastarea animalelor pentru 2016-2020 prevede:

- indeamna Comisia sa evalueze strategia existenta si sa intocmeasca o strategie noua si ambitioasa pentru protectia si bunastarea animalelor pentru perioada 2016-2020 pentru a valorifica munca depusa in contextul strategiei precedente si a asigura continuarea unui cadru menit sa garanteze standarde ridicate in domeniul bunastarii animalelor in toate statele membre;

- PE isi exprima ingrijorarea cu privire la punerea efectiva in aplicare si asigurarea respectarii legislatiei UE in vigoare privind bunastarea animalelor, avand in vedere complexitatea si multitudinea actelor legislative din domeniu; subliniaza ca o mai buna punere in executie si respectare a legislatiei existente ar trebui sa fie principalul obiectiv urmarit prin toate normele din domeniul sanatatii si bunastarii animalelor;