Dilema pentru bucurestenii din Sectorul 4: parcare betonata sau parc verde langa Palatul Copiilor?

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 30 martie 2017, 16:02 Actualitate | Administratie Locala


Harta Parcare Tineretului
Foto: Google Maps
Primaria Sectorului 4 vrea sa construiasca o parcare de circa 750 de locuri pe terenul dintre Sala Polivalenta  si Palatul National al Copiilor, teren care figureaza ca spatiu verde. Acesta a fost transferat in 2016 de la Primaria Capitalei la cea de sector pentru amenajarea unui parc. Terenul a fost concesionat in urma cu cativa ani de Primaria Capitalei unei firme pentru a amenaja un aqua-land, s-au taiat o parte dintre arbori, insa societatea civila s-a adresat instantei si a reusit sa salveze spatiul verde. Pe de alta parte, in zona este deficit de locuri de parcare, mai ales in conditiile in care Primaria sector 4 a inceput sa amendeze soferii care parcheaza pe trotuar.

Dan Trifu, vicepresedintele Asociatiei Ecocivica, si Elena Iancu, consilier USR sector 4, cer Primariei Sector 4 sa nu betoneze spatiul verde pentru o parcare, ci sa amenajeze acolo un parc.

"Parcarea propusa ocupa jumatate din spatiul verde. Nu suntem de acord sa se betoneze acel teren si sa se faca o parcare acolo. Salvati Bucurestiul si EcoCivica s-au luptat cativa ani in instanta ca acel loc sa ramana spatiu verde, sa nu se faca aqua-parcul. Consiliul General al Municipiului Bucuresti a dat in administrare Primariei sector 4 acel teren ca sa amenajeze un parc, nu sa se faca parcare", a declarat Elena Iancu, consilier local USB sector 4, pentru HotNews.ro.

Acesta a explicat ca nici solutia unei parcari subterane in zona nu e fezabila, pentru ca terenul este mlastinos.

"Parcare supraterana nu se poate face fiindca este spatiu verde. Noi am propus sa se retraga gardul 3-4 metri si sa se faca parcari in spic de-a lungul strazii Secerei, pe o parte si pe cealalta", a mai declarat Elena Iancu.
Nici Dan Trifu, vicepresedintele Ecocivica, nu este de acord cu acest proiect.

"Neregula este ca terenul este V1a, adica parc, si conform legii este interzisa reducerea suprafetei spatiilor verzi, deci nu se poate face parcare. Terenul a fost recastigat in instanta, acolo trebuia sa fie un aqua-parc, si unul din motivele pentru care instanta a dispus anularea autorizatiei a fost tocmai parcarea propusa in proiect, pentru aqua-parc. Trebuie gandit un proiect care sa fie benefic pentru Palatul National al Copiilor, fiindca acel teren li se cuvenea de drept lor. Noi dorim sa facem o zona tematica pentru Palatul National al Copiilor avand si acordul directorului de acolo, dansii vor sa dezvolte acolo o mini gradina botanica, o expozitie de arbori cu carari pietruite si o baza sportiva pentru palat. Sala Polivalenta are parcare, nu e treaba noastra ca este insuficienta, nu o sa distrug parcul sa fac parcare. Lumea sa mai vina si cu transportul public, cu taxiul. Parcare este si in fata si in spatele Palatului National", a declarat Dan Trifu pentru HotNews.ro.

Prin Hotararea Consiliului General din data de  21.12.2016, terenul in suprafata de 52.863 mp de pe strada Secerei, intre Palatul Copiilor, Parcul Copiilor si Sala Polivalenta, pe care Primaria sector 4 vrea sa amenajeze o parcare, a fost transmis in administrarea Consiliului Local sector 4 pentru a fi alipit Parcului Lumea Copiilor si a se amenaja ca atare.

"In zona Tineretului se afla un teren ce are destinatie de parc. Terenul situat in str. Secerei nr. 53-57, sector 4, subzona parcuri, face parte din Parcul Tineretului, aflat in administrarea Administratiei Lacuri, Parcuri, Agrement Bucuresti. Pentru a-i da o utilitate , in anul 2009 s-a incheiat Contractul de asociere nr. 2248/29.04.2009, intre Administratia Lacuri, Parcuri, Agrement Bucuresti, titularul dreptului de administrare asupra terenului, si SC BLEU CIEL SRL cu scopul modernizarii si amenajarii parcului, avand in vedere ca in momentul acela terenul se afla in stare de degradare; durata contractului era de 25 de ani. Pe baza acestui contract, prin HCL sector 4 nr. 78/31.08.2009 a fost aprobat PUD-ul pentru aceasta investitie. Urmare actiunii Asociatiei SALVATI BUCURESTIUL, prin sentinta definitiva, a fost anulata HCL sector 4 nr. 78/31.08.2013 si Autorizatia de Construire nr. 86/08.03.2011 emisa de Primarul sectorului 4 pentru imobilul din str. Secerei nr. 53-57.  In momentul de fata, starea terenului este intr-o stare accentuata de degradare, urmare inceperii escavatiilor si a defrisarii arborilor, dar neplantat nimic in compensare. Vecin cu acest teren se afla 2 parcuri: Parcul Lumea Copiilor si Parcul Oraselul Copiilor (...). Luand exemplul amenajarilor efectuate de Primaria sectorului 4 in cele 2 parcuri si tinand cont de starea terenului vecin celor 2 parcuri, propunem trecerea in administrare catre Primaria sectorului 4 si suntem siguri ca va fi amenajat si el in concordanta cu cele doua", se arata in expunerea de motive a hotararii de Consiliu General.

In plus, in proiectul de hotarare se arata ca schimbarea destinatiei terenului atrage dupa sine pierderea dreptului de administrare pe care il are Primaria sector 4.

Pe ordinea sedintei Consiliului local sector 4 de pe 31 martie, apare un proiect de hotarare prin care pe jumatate din acest teren se aproba indicatorii tehnico-economici pentru construirea unei parcari la sol cu circa 750 locuri.

Valoarea estimata a investitiei este de 15,947,133 lei.

"Sectorul 4 al Minicipiului Bucuresti a demarat, in anul 2016, procedura de achizitionare a unor servicii in vederea realizarii obiectivul de investitii "Elaborarea studiului de fezabilitate privind amenajare parcare aproximativ 700 locuri" - in zona starzii Secerei din Sectorul 4 al Municipului Bucuresti. Din cauza lipsei locurilor de parcare, ca urmare a cresterii numarului posesorilor de autoturisme, parcarile existente au devenit insuficiente. Astfel, se impune necesitatea construirii unei parcari pe o suprafata de 21.000 mp, care va asigura fluidizarea traficului in zona respectiva prin relocarea autoturismelor care in prezent ocupa caile de circulatie", se arata in raportul de specialitate al proiectului de hotarare prin care se aproba indicatorii tehnico-economici ai proiectului.


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9255 vizualizari

 • +13 (17 voturi)    
  E simplu: (Joi, 30 martie 2017, 16:07)

  Pierrotlefou [utilizator]

  PARC!
  Copiii nostri merita un aer mai curat si mai multa responsabilitate din partea soferilor care oricum au invadat fiecare centimetru patrat de trotuar, spatiu verde etc.
  Si o spun in conditiile in care ma straduiesc sa fiu la randul meu sofer responsabil!
  • +6 (10 voturi)    
   Și mai simplu (Joi, 30 martie 2017, 18:16)

   mr_mojo [utilizator] i-a raspuns lui Pierrotlefou

   Parc deasupra și parcare dedesubt.
   Sigur, romanii nu prea gândesc dincolo de evident și se blochează in detalii.
   E varianta civilizata, de durata, care împăca pe toată lumea. Sigur, nu e și ieftină, dar pe termen lung merita investiția.
   • +5 (5 voturi)    
    aoleu... (Joi, 30 martie 2017, 19:00)

    igorashu [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

    Iar citim in diagonala si sarim repede la comentarii?

    Din articol:
    "Acesta a explicat ca nici solutia unei parcari subterane in zona nu e fezabila, pentru ca terenul este mlastinos."
    • +3 (3 voturi)    
     Asta (Vineri, 31 martie 2017, 13:32)

     ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui igorashu

     e un impediment numai pentru amatori. exista solutii constructive arhicunoscute, clasice, care nu crest costurile mai mult de 20%.
 • -8 (20 voturi)    
  parcare (Joi, 30 martie 2017, 16:09)

  DanIonita1 [anonim]

  acolo e ditamai parcul Tineretului+parcul Vacaresti. Daca tot nu ati vrut Aqua Park (si nu ati consultat pe cei care locuiesc in zona ce parere au) atunci macar sa se face parcare.
 • +8 (14 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 30 martie 2017, 16:19)

  MarianPConstantin [anonim]

 • +10 (16 voturi)    
  De parcari subterane nu s-a auzit? (Joi, 30 martie 2017, 16:21)

  AdamJensen [utilizator]

  ...in republica bananiera Romania?
  • +1 (5 voturi)    
   stim sa citim? (Joi, 30 martie 2017, 19:00)

   igorashu [utilizator] i-a raspuns lui AdamJensen

   Din articol:
   "Acesta a explicat ca nici solutia unei parcari subterane in zona nu e fezabila, pentru ca terenul este mlastinos."
   • +1 (3 voturi)    
    de asta (Vineri, 31 martie 2017, 11:16)

    Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui igorashu

    a facut Asmita vreo 4 niveluri de parcare subterana nu?
 • +6 (12 voturi)    
  asa creste incidenta cancerului pulomonar (Joi, 30 martie 2017, 16:21)

  Dedalus [utilizator]

  Refuz sa cred ca b etonarea spatiului verde este singura solutie pentru parcare.

  De la solutii mai simple- gen parcari printre strazile din zona si pana la solutii futuriste, gen parcare etajata, sunt multe alte moduri de rezolva parcarea decat aceasta restrangere a spatiului verde.

  Spatiul verde este cel mai pretios lucru pe care un oras mare il are. Ar trebui sa lupte toata lumea pentru a reda suprafete spatiului verde.

  Pentru sanatatea adultilor, dar mai ales a copiilor.

  A betona spatiu verde este totuna cu a da otrava copiilor in lapte.
  • -1 (7 voturi)    
   + subterana... (Joi, 30 martie 2017, 17:38)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   nu se poate face o parcare subterana sub parc?!
   si rezolvam ambele probleme...

   + ce ai zis tu...

   toate parcarile facute de primarie sunt beton + borduri si atat... nu e una supraetajata... doamne fereste!
   • 0 (2 voturi)    
    daca se vrea :-)) (Joi, 30 martie 2017, 18:56)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Mai greu sub parc din cauza structurii geologice.

    Dar trebuie discutata o solutie care sa nu insemne restrangerea spatiului verde.

    Un studiu de solutii in acest sens ar costa cateva mii de euro.

    Ne scumpim la taratze....
 • +4 (8 voturi)    
  de ce nu trilema? (Joi, 30 martie 2017, 16:24)

  ekek [utilizator]

  de ce parcare subterana cu parc la suprafata nu e intre alegeri?
  E prea civilizat? Prea frumos? Prea practic?
  • +1 (3 voturi)    
   simplu... (Joi, 30 martie 2017, 17:32)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui ekek

   parc inseamna panselute de 3 mil euro traintite acolo pe pamant si atat

   parcare inseamna betonat + borduri si atat

   parcare subterana + parc inseamna munca , si cheltuieli mai mari (Adica spagi mai mici)....
 • +4 (8 voturi)    
  Beton, cat mai mult beton (Joi, 30 martie 2017, 16:24)

  cato [utilizator]

  Betonati tot parcul, hai si Tineretului, da-l dreq ca si-asa avem prea mult.
 • +3 (5 voturi)    
  Nu este nicio dilema (Joi, 30 martie 2017, 16:25)

  JestersTear [utilizator]

  S-ar putea retroceda spatiul verde (ca doar se gasesc rapid mostenitori nebanuiti), se vinde rapid catre baietii destepti si se ridica mai apoi un frumos ansamblu de trei-patru blocuri P+12.
  Exact asa s-a procedat cu spatiul verde un pic mai sus pe deal, in fix aceeasi zona. Mai apoi faci si parcari pentru blocurile nou construite. Ca sa fie bine si sa nu fie rau.
  Gata cu dilema!
  • +1 (3 voturi)    
   Nu (Joi, 30 martie 2017, 18:23)

   serbanTeodor [utilizator] i-a raspuns lui JestersTear

   E greu acum sa gasesti mostenitori, mai ales cu DNA-ul pe tine. Solutia simpla e sa betonezi ca sa nu mai fie incadrata zona ca spatiu verde si sa-l concesionezi sau vinzi pe nimic clientelei politice.
   • 0 (0 voturi)    
    glumesti (Vineri, 31 martie 2017, 7:46)

    sun [utilizator] i-a raspuns lui serbanTeodor

    Cred ca glumesti! prefectul si echipa de la sect 4 a umplut sectorul de retrocedari inventate pentru clienti! nu exista frica pentru ei!
 • +3 (3 voturi)    
  ambele nu? (Joi, 30 martie 2017, 16:28)

  Hans Metter [utilizator]

  sau nu se pot face parcari pe inaltime sau subterane?!
 • +10 (10 voturi)    
  pai mai e una... (Joi, 30 martie 2017, 16:46)

  Confuzu [utilizator]

  la Eroii Revolutiei.
  Sta goala pentru ca e "prea departe" si conducatorii de BMW nu-si permit sa plateasca 10 lei pentru parcare
  • +5 (5 voturi)    
   Pai ce (Joi, 30 martie 2017, 17:08)

   serbanTeodor [utilizator] i-a raspuns lui Confuzu

   Taranul n-a venit in parc ca sa trebuiasca sa mearga nitel. Daca te dai jos din BMW si nu dai repede de o banca te ia cu ameteala.
  • -1 (1 vot)    
   e hai... (Joi, 30 martie 2017, 17:33)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Confuzu

   ca paracrea aia nu e chiar asa aproape...
   e cam 30 min de mers pe jos

   dar exista o solutie... parcare subterana + parc... ca nu suntem in africa!
   • +3 (3 voturi)    
    Ai dreptate (Joi, 30 martie 2017, 17:53)

    serbanTeodor [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Sunt fix 500 m masurati pe google maps. Cine naiba merge in parc ca sa trebuiasca sa mai faca cativa pasi dupa ce a mers deja 500m...
 • +4 (4 voturi)    
  si una si alta (Joi, 30 martie 2017, 16:54)

  Radu LI [anonim]

  Parca ar merge o parcare subterana cu tz nivele si deasupra spatiu verde...
 • +5 (5 voturi)    
  Azi parcare, maine mall (Joi, 30 martie 2017, 16:58)

  serbanTeodor [utilizator]

  Asta e traseul normal al zonelor verzi. Pui azi betonul pe ele maine le concesionezi la clientela politica pe 2 lei. Oricum taranul daca nu poate sa-si mute fundul de pe bancheta masinii direct pe o banca sa poata sa-si sparga semintele in liniste nu e multumit.
  Asta e, pare ca Bucurestiului trebuie sa-i pui cruce ca oras locuibil.
  • +2 (2 voturi)    
   e hai... (Joi, 30 martie 2017, 17:39)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui serbanTeodor

   unde dracu mai incap malluri in bucuresti?! deja unu e pa si mai e unu sau 2 pe duca...

   pe de alta parte niste blocuri dragutze cu vedere la parc...

   oricum aparent in secolu XXI in Romania nu s-au inventat parcarile subterane
   • +4 (4 voturi)    
    cred ca vor ajunge conecteze mall-urile (Joi, 30 martie 2017, 17:54)

    clint [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    intre ele... va fi tot orasul un mall, vom avea si jobul si casa tot in mall...

    asa ca cine vrea aer curat si verdeata, sa se duca la tara singura problema e ca nu vad unde vor mai sparge seminte bursucii-ceafa-lata :))))...
    • +1 (1 vot)    
     nu prea cred ca sunt mall-uri pe bune (Joi, 30 martie 2017, 18:58)

     Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui clint

     Spala bani, doar nu-si inchipui ceneva ca din cateva sute de client pe zi se poate face profit, oricat ai spori o pereche de tenisi la 500 de eur... :-)))
 • 0 (4 voturi)    
  why not both?! (Joi, 30 martie 2017, 17:30)

  liviu_ [utilizator]

  parc + parcare subterana?!
  traim in 2017 , nu in 1917!
 • 0 (2 voturi)    
  . (Joi, 30 martie 2017, 19:18)

  Toate nickname-urile erau luate [utilizator]

  Pentru toți cei care tot întreabă de ce nu parcare subterană, citiți articolul.

  „Acesta a explicat ca nici solutia unei parcari subterane in zona nu e fezabila, pentru ca terenul este mlastinos.”
  • 0 (0 voturi)    
   eroare (Duminică, 2 aprilie 2017, 3:41)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Toate nickname-urile erau luate

   solutii tehnice sunt pentru absolut orice, numai bani si bunavointa sa fie (citat profesorul meu de tehnologie de la UTCN)
 • +1 (1 vot)    
  parcare sau parc (Joi, 30 martie 2017, 22:48)

  rexulet [utilizator]

  evident ca spatiul acela de 50000 m2 ar trebui sa fie amenajat ca parc, dar la strada in loc de o parcare la suprafata de 20000 m2 se poate construi o parcare supraetajata pe 4, 5 nivele deci pe o suprafata de 4, 5 ori mai mica si cred ca toata lume ar fi multumita. oricum investitia nu ar fi mult mai mare decat betonarea a 20000 m2. sunt metode destul de ieftine de constructie a parcarilor supraetajate . cred ca sunt multe spatii in sectoarele capitalei unde ar pute fi construite parcari supraetajate. in spatiile primariei bineinteles, sau primaria sa cumpere spatii unde sa fie constrite parcari. as pute sa-l intreb pe primarul baluta (dar si pe firea) asa cum se intreba el insusi in fituica primariei sect. 4 NEPUTINTA SAU NEPASARE ?
 • +2 (2 voturi)    
  Parcare (Vineri, 31 martie 2017, 0:12)

  rutger [utilizator]

  subterana ? Dureaza min.2 ani studiu de fezabilitate, min.2 ani achizitie publica, noi alegeri, noi programe, vom face totu' , incep ushurel lucrarile, praf cat cuprnde, mizarie de santier, stagnare lucrari, oprire finantzare, reluare finantare, continuare lucrari, taiere pamblicutza inainte de alegeri, terminare lucrari parcare, noi alegeri, achizitie publica proiect peisagistic, analiza financiara, achizitie publica gazon +panselutze, DNA pentru mita-shpagi, achizitie publica mobilier stradal, inaugurare cu pamblicutza, noi alegeri, inchidere parc din motive de retrocedare mostenitori Indonezia, parcare inchisa din lipsa de clienti !!! Asha ca ramane cum am stabilit: pesedeu in firea lui va hotari conform programului de guvernare din judetele Teleorman si Ilfov !!
 • -1 (3 voturi)    
  hai ca aveti tara (Vineri, 31 martie 2017, 7:42)

  sun [utilizator]

  Ca s-au facut in deal zeci de blocuri nu a mai protestat nimeni! dar cand vine vorba de lacul vacaresti sau de speta in cauza apare aerul copiilor! mergeti zau de unde ati venit adica mergeti acasa la tara si o sa aveti aer pt copii cat vreti
 • +1 (1 vot)    
  NU (Vineri, 31 martie 2017, 9:51)

  frum [utilizator]

  Parcarea e o mare greseala. Asa s-a intamplat la noi in sect 6: toti locatarii au fost foarte incantati sa se faca o mare parcare intre blocuri, iar dupa cativa ani terenul parcarii a fost retrocedat si acum sunt 2 blocuri mari acolo unde inainte era spatiu verde cu loc de joaca.
 • 0 (2 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 31 martie 2017, 12:23)

  Metec [anonim]

 • +1 (3 voturi)    
  Nici unul nici altul (Vineri, 31 martie 2017, 13:44)

  ipolitic [utilizator]

  Parcarea subterana este mai costisitoare din cauza solului mlastinos, parcarea supraterana (adica spatiu verde subteran) e o aberatie.
  Nimeni nu s-a gandit la solutia unei spatii verzi supraterane, eventual cu copacii la nivelul solului integrati organic in structura parcarii. Ar rezolva problema, la costuri mai mici.
 • 0 (0 voturi)    
  Parcarea este necesara iar opozantii se opun doar (Joi, 25 mai 2017, 13:51)

  Mihai2303 [utilizator]

  Parcarea este necesara acolo, iar cine vorbeste contra nu este din cartier si nu cunoaste problemele. Cand sunt evenimente la Sala polivalenta, totul se blocheaza, sunt masini aruncate peste tot, pe trotuare, blocheaza strazi, blocheaza accesul la Polivalenta, parcheaza pe iarba.
  Deci distrug spatiile verzi.

  Acolo e oricum teren viran, si nu e "spatiu verde". Parcul e suficient de mare si e in alta parte, si acolo oricum nu s-ar extinde parcul pt. ca e o zona detasata de parcul principal.

  In schimb de parcare e nevoie, si nu strica cu mai nimic - mai ales daca se planteaza si copaci printre alei si masini - chiar ar fi ok.

  Terminati cu prostiile. Cei care sunt asa vehementi, ori sunt o minoritate de 5% care chiar nu merg cu masina deloc, ori sunt cei care merg cu masina - dar au pretentia ca ceilalti sa nu mearga si sa le faca lor loc si sa aiba ei parc, dar noi sa nu avem parcare, etc.

  Nu mai putem ca o minoritate f. vocala sa ne conduca.

  P.S. Am si merg cu bicicleta, inclusiv la job! Si cu cort in Vama. Dar si cu masina si sunt rational, nu taliban. Vreau spatii verzi, dar trebuie si parcari. Ori avem oras, ori sate la tara.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by