Consiliul General al Municipiului Bucuresti si-a dat luni acordul de principiu ca Primaria Capitalei sa isi infiinteze o firma pentru prestarea activitatilor de dezinsectie, dezinfectie, deratizare si efectuarea de tratamente fitosanitare. Magdalena Iuga, sefa Directiei de utilitati din Primaria Capitalei a declarat ca este nevoie de acord pentru a se face un studiu de oportunitate care va stabili daca este mai rentabil ca primaria sa faca "in casa" acest serviciu sau sa fie delegat catre un operator privat. Abia dupa finalizarea acestui studiu se va lua o decizie.

TantarFoto: Smile Media

"Pentru dezvoltarea si functionarea activitatii de salubrizare - dezinsectie, dezinfectie, deratizare si tratamente fitosanitare si pentru a avea controlul in orice moment asupra modului de efectuare a activitatii si a avea in permanent informatii cu privire la realizarea parametrilor de performanta, consideram oportun sa se infiinteze o societate comerciala, aceasta societate urmand a efectua activitati de salubrizare - dezinsectie, dezinfectie, deratizare", se arata in raportul de specialitate al proiectului adoptat.

Pe 28 septembrie 2016, Gabriela Firea anunta ca din 2017 o structura din subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau chiar o societate nou infiintata s-ar putea ocupa de serviciile de dezinsectie si deratizare.

"Suntem in analiza in ceea ce priveste serviciul de deratizare si dezinsectie. Nu sunt deloc multumita cu ceea ce s-a intamplat anul acesta. Contractul vechi a expirat in decembrie 2015, licitatia a pornit foarte tarziu, prin luna mai. Compania care a realizat dezinsectie si deratizare in Capitala practic isi obtinea acest contract fara licitatie in ultimii sase ani, prin prelungirea automata a contractului initial, ceea ce consider ca era o metoda total netransparenta. (...) In perioada urmatoare - pentru ca acum suntem in analiza pentru conturarea draftului bugetului pe anul viitor - studiem foarte serios posibilitatea si oportunitatea infiintarii unei societati.", preciza Firea, la momentul respectiv.

De la finalul anului 2015 pana in iulie 2016 nu s-au mai aplicat tratamente de combatere a tantarilor, deoarece contractul cu 3D Romania, firma care presta aceste servicii, a expirat in decembrie 2015, iar Primaria Capitalei nu a finalizat licitatia pentru desemnarea altui operator.

Pe 7 iulie, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a decis ca tratamentele de combatere a tantarilor sa fie realizate de Centrul de Protectie a Plantelor Bucuresti.

Pe scurt, licitatia pentru delegarea serviciului de dezinsectie si deratizare nu s-a realizat deoarece Consiliul General al Municipiului Bucuresti nu a adoptat strategia de dezinsectie si deratizare, dar si din cauza modificarii Legii serviciului de salubrizare a localitatilor si a legislatiei in domeniul achizitiilor publice.

In februarie 2016, Consiliul General a decis demararea unei proceduri de achizitie publica pentru atribuirea in regim de urgenta a contractului pentru prestarea serviciilor de dezinsectie, deratizare si dezinfectie, pe o perioada de cel putin un an si jumatate, pana la finalizarea licitatiei mari, privind delegarea serviciului. Insa nici aceasta procedura nu s-a finalizat.