Consilierii locali au votat, luni, un proiect de hotarare care dubleaza tarifele la parcari in zona ultracentrala a municipiului Cluj-Napoca, anunta Agerpres. Decizia a fost luata pe fondul unei aglomerari fara precedent a orasului, traficul fiind, mai ales in zona centrala, extrem de aglomerat.

Astfel, de la 1 ianuarie 2017, un sofer va plati, pe o jumatate de ora de parcare in zona I a municipiului Cluj-Napoca, care cuprinde 22 de strazi, un tarif de 2 lei, fata de un leu, cat este in prezent.

De asemenea, tariful pentru o ora de parcare in aceasta zona va fi de patru lei, pentru doua ore soferul va plati opt lei, iar pentru 3 orei-12 lei, aceasta fiind perioada maxima pentru care va putea lasa masina parcata intr-un loc. Dupa trei ore, soferul va fi obligat fie sa vina sa isi ia un nou tichet, fie sa elibereze locul de parcare.

"Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, luni, o hotarare privind tarifele pentru parcari ce urmeaza sa fie aplicate incepand cu anul 2017. Astfel, s-a operat o modificare importanta, care inseamna dublarea tarifelor orare pentru parcare in zona I, zona centrala a municipiului, care include 22 de strazi, de la 2 lei pe ora, la 4 lei. Astfel, cea mai mica perioada de timp de parcare in zona I este de o jumatate de ora, taxata acum cu 2 lei, iar perioada maxima de stationare intr-o parcare publica este de 3 ore, care va costa 12 lei. Consilierii au decis si eliminarea abonamentului de o zi. Masurile fac parte din planul de mobilitate urbana si au ca scop decongestionarea traficului si descurajarea soferilor sa mai parcheze in aceasta zona. Clujenii pot apela la mijloacele de transport in comun sau la bicicleta", a precizat purtatorul de cuvant al Primariei, Oana Buzatu.

La randul sau, primarul Emil Boc, a declarat, in sedinta de Consiliu local, ca a fost de acord cu aceasta decizie, dincolo de necesitatea unei solutii pentru decongestionarea traficului in zona, si pentru ca are deja o alternativa pe care le-o poate propune locuitorilor, referindu-se la cele 700 de locuri de parcare de la subsolul stadionului Cluj Arena si a Salii Polivalente. Aceste doua cladiri se afla la zece minute de mers pe jos de centrul municipiului.

Centrul orasului Cluj-Napoca este impartit in doua zone - I reprezentand zona centrala, unde se afla peste 1.000 de locuri si zona II pentru care tarifele vor ramane neschimbate in 2017.

De asemenea, prin proiectul adoptat luni nu se vor mai acorda abonamente de parcare pentru zona centrala decat persoanelor care locuiesc in zona.