Politia Locala a Municipiului Bucuresti a descoperit in rucsacul unui barbat sapte racle in care se aflau, conform declaratiei sale, resturi si particele din mai bine de 30 de persoane pe care le numea sfinti. Barbatul se afla in centrul Capitalei, in zona Patriarhiei Romane, si a declarat politistilor ca purta moastele pentru "simpla inchinaciune". Politisti locali nu au aflat de unde avea barbatul presupusele moaste.

Pelerinaj la moasteFoto: Agerpres

"O echipa mixta formata din inspectori ai Politiei Locale a Municipiului Bucuresti si agenti ai Patrulei Calare au gasit, marti seara, in zona Patriarhiei Romane, patru persoane care aveau un comportament suspect. La legitimare, persoanele au devenit recalcitrante. Ba mai mult, S.C.G. (un barbat in varsta de 38 de ani) a incercat, iritat, sa fereasca de privirile agentilor locali un rucsac pe care il purta cu grija. In cele din urma, la control, barbatul a inceput sa insire: o cutie cu "10 Sfinti martiri de la Aiud", o racla cu "Sfantul Ierarh Dionisie al Zachintului", o cutiuta cu "Sfantul Mucenic Daniil Aghioritul" sau o racla mai mare in care se afla un os ce semana cu o falanga - bucata mumificata despre care proprietarul de moaste afirma ca este a unui sfant luat din Muntele Athos, dar despre care nu stie nimic. Singura sa explicatie vizavi de aceasta bucata de os a fost ca a primit-o in dar de la un calugar", se arata intr-un comunicat emis de Politia Locala a Municipiului Bucuresti.

Politisti locali nu au aflat de unde avea barbatul "moastele", daca le-a furat sau nu.

"Despre modul in care a intrat in posesia acestora, S.C.G. s-a incurcat in declaratii: ba ca le are de la un preot din Aiud, ba ca sunt luate din Muntele Athos, ba ca i-au fost oferite de catre o pustnica din Muntii Raraului. Cat despre motivul pentru care mergea cu fragmentele osoase asupra sa prin centrul Capitalei, barbatul a sustinut ca acestea sunt folosite pentru simpla si rapida propriei inchinaciuni. Fara a avea scop comercial - de a le vinde sau a-i atrage, contra cost, pe enoriasi sa se inchine la cei 30 de "sfinti" - resturile de oase mumificate reprezentau, conform insotitorilor lui S.C.G. - un fel de colectie de moaste Potrivit reprezentantilor Arhiepiscopiei Bucurestiului - care au participat la verificarile obiectelor de cult gasite de politistii locali - moastele nu pot fi donate sub nicio forma unui mirean (persoana care nu apartine clerului). Singura varianta in care niste moaste pot fi donate este atunci cand exita aprobarea ierarhului superior din zona in care se afla lacasul de cult care face donatia, iar ramasitele sfantului sunt insotite de un document care certifica autenticitatea", se mai arata in comunicatul Politiei locale.

Dupa intocmirea actelor premergatoare, S.C.G. a fost predat Politiei Nationale. La fel si persoanele care il insoteau.